icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alles over de legitieme portie

De legitieme portie is het wettelijk recht van kinderen op een deel van de erfenis van zijn of haar ouders. Hier heb je recht op als je onterfd bent. Wel kan het zijn dat je moet wachten op je geld of dat je toch niets meer uitgekeerd krijgt. En de wetgever heeft complexe regels bedacht voor het berekenen van de legitieme portie.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenBijgewerkt op:12 november 2024

Belastingcoach papieren online aangiften

Wat is het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en zelfs juristen zijn het niet met elkaar eens. Kindsdeel is geen term die voorkomt in de wet. Daarom is er geen officiële definitie. Wij geven de meest voorkomende uitleg van het kindsdeel.

Kindsdeel

Dit is het deel van de erfenis dat de kinderen krijgen na overlijden van 1 van de ouders. Deze ouder laat dan een partner en 1 of meer kinderen achter. Als kind krijg je niet direct de erfenis in handen. Maar deze wordt omgezet in een vordering op de achterblijvende partner. Deze vordering wordt vaak het kindsdeel genoemd. Wil je hier meer informatie over lezen? Bekijk dan het artikel: 'Veelgestelde vragen over het kindsdeel'.

Legitieme portie

De legitieme portie is het wettelijk recht op de erfenis dat een kind minimaal heeft. Dus als je wordt onterfd door (1 van) je ouders. Dan heb je altijd nog recht op je legitieme portie. Dit erfdeel is lager dan het kindsdeel. Je bent dan ook geen erfgenaam, maar een legitimaris. Hierover gaat dit artikel.

Wanneer heb ik recht op de legitieme portie?

Als je een onterfd kind bent van de overledene heb je recht op de legitieme portie. Om zeker te weten dat je onterfd bent, mag je om bewijs vragen. Onterven kan namelijk alleen als dit is vastgelegd in een testament. Je hebt het recht om dit testament in te zien. Maar alleen de delen waar je belang bij hebt. Je krijgt bijvoorbeeld niet te zien..... De erfgenamen hebben recht om zeker te weten dat je een kind bent van de overledene.

 

Hoe bereken je de legitieme portie?

Voorbeeld berekening legitieme portie.

Jan heeft 3 kinderen. Margot, Theo en Freek. Jan heeft Freek in zijn testament onterfd. Jan overlijdt 3 jaar na zijn vrouw Tineke. Zijn nalatenschap bedraagt €130.000.....

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant