icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Latrelatie: nalatenschap aan je partner

Heb je een latrelatie? En wil je dat je partner je erfenis krijgt? Dat regel je in een testament. Trouwen of een geregistreerd partnerschap kan ook. Maar deze keuzes hebben verschillende gevolgen voor de erfbelasting. Lees meer over het verzorgd achterlaten van je partner. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenBijgewerkt op:8 november 2024

Belastingaangifte_Lat-relatie_2

Niets geregeld in de wet

Voor een latrelatie is niets geregeld in de wet. Je partner is dan ook niet automatisch je erfgenaam. Maar dit kun je wel regelen.

Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden. Over een erfenis die je ontvangt, betaal je erfbelasting. Maar de regels voor de erfbelasting verschillen per mogelijkheid.

 

 

Krijgt mijn partner mijn erfenis?

Nee. Als je apart woont en niets regelt, is je partner geen erfgenaam van je. Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenaam is

Kinderen

Is er geen partner volgens de wet, dan zijn je kinderen je erfgenaam. Stiefkinderen vallen hier niet onder. Zijn er geen kinderen, dan zijn je ouders, broers of zussen erfgenaam. Of daarna verdere familie. 

Partner benoemen in testament 

Een testament is een oplossing om je partner tot erfgenaam te maken. In een testament bepaal je zelf wie je erfgenaam is. Het is mogelijk om je hele erfenis aan je partner te geven. Maar je kunt ook bepalen dat je partner de erfenis moet delen. Bijvoorbeeld met je kinderen of je broers/zussen. Met een testament zorg je ervoor dat je juridisch regelt dat je partner recht heeft op de erfenis. Een testament regel je bij een notaris. 

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant