Extra hypotheek voor verduurzaming
Ellen Kloor Expert hypothekenBijgewerkt op:15 juli 2024
Aanbieders met gunstige voorwaarden bij verduurzamen
Extra hypotheek voor verduurzamen
Standaard mag je maximaal 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Als je geld leent om te verduurzamen, mag je bij veel hypotheekaanbieders meer lenen. Maximaal 106% van de marktwaarde. Maar niet alle aanbieders werken hieraan mee. Zelfs niet als het een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is. Kijk in ons overzicht hierboven wat de mogelijkheden zijn per hypotheekaanbieder.
Meer lenen bij energiezuinig huis
Je maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van je huis, maar ook van je inkomen. In 2024 mag je meer lenen bij een energiezuinige woning. Met een energiezuinige woning heb je een lagere energierekening. Je houdt dus meer geld over om de maandlasten van een hypotheek te betalen.
Verduurzamingshypotheek met lagere rente
Je kunt je 'gewone' hypotheek verhogen om energiebesparende maatregelen te betalen. Sommige hypotheekaanbieders hebben een speciale verduurzamingshypotheek. Dit is een extra hypotheek met korting op de rente. Meestal is het maximumbedrag €25.000 tot €35.000. Je moet hem vaak bij dezelfde bank afsluiten als je ‘gewone’ hypotheek.
Bij een 'gewone' hypotheek geldt vaak: als je 106% van de woningwaarde leent, betaal je een rente-opslag. Ook wel risico-opslag genoemd. Die opslag betaal je niet alleen over het extra geleende bedrag maar over je gehele hypotheek. Bij een aantal verduurzamingshypotheken betaal je die risico-opslag niet.
In ons overzicht vind je alle aanbieders met een verduurzamingshypotheek. Let ook op de voorwaarden. Soms is de looptijd maar 15 jaar. En moet je dus sneller aflossen dan bij een hypotheek van 30 jaar.
Energiebespaarbudget
Bij veel geldverstrekkers kun je een energiebespaarbudget aanvragen. Je hoeft dan nog niet direct te bepalen waar je het geleende geld aan uitgeeft. Het geld gaat eerst in een bouwdepot. Handig als je bijvoorbeeld nog niet precies weet wat een bepaalde investering kost. Over het saldo in je bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Deze is vaak gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt voor je hypotheek.
Je kunt een energiebespaarbudget combineren met een gewone hypotheek of met een verduurzamingshypotheek. Houd je uiteindelijk geld over? Dan gebruik je dat voor een extra aflossing op je hypotheek. Check bij welke hypotheekverstrekkers je een energiebespaarbudget kunt aanvragen.
Geen advieskosten bij verhoging hypotheek
Wil je een aanvullende hypotheek afsluiten voor verduurzaming? Op dit moment kun je bij 11 hypotheekaanbieders zonder een adviesgesprek extra lenen om te verduurzamen. Dan bespaar je honderden euro's aan advieskosten. Kijk in ons overzicht welke aanbieders dit aanbieden.
Korting op je hypotheekrente
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Met een goed energielabel heb je bij een aantal hypotheekaanbieders recht op een lagere hypotheekrente. Bij aankoop van een energiezuinig huis. Of als je het energielabel van je huis verbetert door bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Soms al vanaf energielabel D en beter.
Lees meer over je energielabel en je hypotheek. Bekijk welke banken rentekorting geven bij een goed energielabel. Dan weet je ook of je vanzelf korting krijgt of dat je erom moet vragen.
Subsidie en andere mogelijkheden
Een extra hypotheek is niet altijd de beste manier om het verduurzamen van je woning te financieren. Kijk eerst of je subsidie kunt aanvragen. En gebruik je spaargeld als je dat niet voor iets anders nodig hebt. Goedkoop lenen bij de overheid kan ook. We hebben alle mogelijkheden in een stappenplan gezet. Zodat je precies weet hoe je het verduurzamen van je woning het beste kunt financieren.
Nieuw & interessant
ISDE-subsidie
De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?Nationaal Warmtefonds
Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.Extra hypotheek voor verduurzaming
Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.