Dynamisch energiecontract
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:7 november 2024
Wat is een dynamisch energiecontract?
Bij een dynamisch energiecontract heb je geen vaste tarieven meer voor stroom en gas. De tarieven zijn gelijk aan de prijzen op de handelsbeurs voor energie: de spotmarkt. Voor gas veranderen die elke dag om 6 uur ’s ochtends. De stroomprijs verandert elk uur. Hoe meer vraag, hoe hoger de prijs en andersom. Op zonnige dagen kan het zelfs voorkomen dat de stroomprijs negatief is. Je verdient dan dus aan het afnemen van stroom. Via je energieleverancier zijn je tarieven een dag van tevoren bekend.
Voordelen van een dynamisch contract
Heb je een vast tarief? Dan rekent de energieleverancier een risico-opslag. Zo houden ze rekening met eventueel stijgende prijzen in de toekomst. Als ze tijdens je contract duurdere energie moeten inkopen, maken ze dan alsnog winst.
Bij dynamische tarieven is dat risico er niet. Daarom is er dus geen risico-opslag. Je betaalt alleen een inkoopvergoeding van een aantal cent per afgenomen kWh of m³ gas.
Vind je het leuk om die prijzen in de gaten te houden en er op in te spelen? Dan kan zo’n dynamisch contract interessant en voordeliger uitvallen dan een vast tarief. Als de prijzen dalen, kun je daar gelijk gebruik van maken. Er zijn apps die je hiermee helpen. Of zelfs daarvoor geschikte apparaten aansturen. Voor een dynamisch energiecontract heb je wel een slimme meter nodig.
Wat zijn de risico’s van een dynamisch energiecontract?
Het grootste risico bij een dynamisch energiecontract is de onzekerheid. Dynamische energieprijzen veranderen steeds, dus ook hoeveel je per dag moet betalen. De prijzen kunnen bijvoorbeeld ineens heel hard stijgen, zoals we eerder hebben gezien tijdens de energiecrisis. En in de winter zijn de energieprijzen vaak hoger. Het is dus slim om geld achter de hand te hebben. Mocht er een strenge winter komen met hoog verbruik en hoge tarieven.
Dynamisch contract met zonnepanelen
Heb je zonnepanelen? Dan is er geen eenduidig antwoord op de vraag: is een dynamisch contract slim? Dat ligt maar net aan je situatie. Hoeveel zonnepanelen heb je? In welke richting liggen die? En wat is je verbruiksprofiel?
Op het zuiden
Liggen ze bijvoorbeeld op het zuiden, dan is dynamisch vaak minder voordelig. Je wekt dan veel stroom op in de middag, wanneer de stroomprijzen laag of zelfs negatief zijn. Op zo'n moment moet je betalen om stroom terug te leveren. Maar verbruik je al je zonnestroom direct omdat je een elektrische auto oplaadt? Dan is dat juist weer geen probleem.
Oosten en westen
Een gunstigere ligging van je zonnepanelen is op het oosten en westen. Je wekt dan in de ochtend en aan het einde van de dag de meeste stroom op. Dan liggen de stroomprijzen vaak hoger. Kijk dus goed naar je eigen situatie en bepaal of een dynamisch contract een goed idee is met je zonnepanelen.
Hoe werkt salderen?
Bij een dynamisch contract wordt je opgewekte stroom gesaldeerd met de stroom die je verbruikt. Maar het werkt net even anders dan bij een vast of variabel contract. De energiebelasting saldeert je leverancier wel gewoon jaarlijks. Heb je bijvoorbeeld een netto verbruik van 100 kWh aan het einde van het jaar? Dan betaal je alleen over die 100 kWh energiebelasting.
Maar het verrekenen van de energietarieven gebeurt wel dynamisch. Voor alle stroom die je verbruikt betaal je de dan geldende beursprijs, plus de inkoopvergoeding en btw. En andersom krijg je bij terugleveren de dan geldende beursprijs, min de inkoopvergoeding.
Wek je op jaarbasis meer op dan je verbruikt? Houd er dan dus rekening mee dat de terugleververgoeding elk uur verandert. De stroomprijs kan zelfs negatief zijn. Dat betekent dat je op dat moment moet betalen om terug te leveren. De afrekening daarvan gebeurt eens per jaar.
Blijft de salderingsregeling bestaan?
Het is op dit moment lastig om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Want de toekomst van de salderingsregeling is onzeker. Het vorige kabinet wilde deze regeling vanaf 2025 afbouwen. De bedoeling was dat de terugverdientijd daarbij niet veel langer zou worden dan nu.
'Er moet een alternatief komen'
Maar de nieuwe regering wil in 2027 in 1 keer helemaal met de salderingsregeling stoppen. Wij vinden dit onacceptabel als er geen alternatief komt dat zekerheid geeft aan consumenten. Zonnepanelen moeten aantrekkelijk zijn voor alle consumenten in koop- én huurwoningen. Wij blijven ons hiervoor inzetten en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.
Het verschil tussen dynamische tarieven, variabele tarieven en vaste energietarieven?
Bij vaste tarieven weet je voor langere tijd waar je aan toe bent. Bij een variabel contract heb je tarieven die de energieleverancier aan kan passen. Dat was eens per half jaar, maar nu gebeurt dat vaker. Dat mag een leverancier doen. Hij moet je daar wel 30 dagen van tevoren van op de hoogte brengen.
Dynamische energieprijzen bewegen met de prijs op de energiemarkt mee. Zo verandert je tarief voor gas dagelijks en voor stroom elk uur. Het kan dus zijn dat je ’s middags een voordeliger wasje kunt draaien dan ’s ochtends.
Het kan zelfs gebeuren dat er zoveel stroomproductie is dat er een negatieve stroomprijs geldt. Je krijgt in uitzonderlijke gevallen dus geld toe. Daarnaast kun je een dynamisch contract (afhankelijk van de leverancier) maandelijks of zelfs dagelijks opzeggen.
Leveranciers van dynamische energietarieven
Bij elke dynamische leverancier betaal je dezelfde dynamische energieprijzen. Verder rekent elke aanbieder een inkoopvergoeding per kWh. En maandelijkse vaste leveringskosten. Kijk dus goed naar de verschillen.
Dynamische energiecontracten vergelijken
Er zijn aardig wat leveranciers die zich alleen richten op de dynamische markt. ANWB Energie, Next Energy en Frank Energie bijvoorbeeld. Maar steeds meer 'traditionele' energieleveranciers bieden ook dynamische energiecontracten aan. In de toekomst moeten grote energieleveranciers deze contractvorm ook verplicht aanbieden. In onze vergelijker kun je dynamische energiecontracten vergelijken.