Zonnepanelen? Let op de terugleververgoeding
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:6 november 2024
Wat is de terugleververgoeding per leverancier?
In onze Energievergelijker staat de terugleververgoeding per energieleverancier. Ook kun je de terugleververgoeding vinden in het aanbod van de energieleverancier.
Salderen en de terugleververgoeding
Salderen is het verrekenen van de zonnestroom die je teruglevert op jaarbasis met je verbruik uit het elektriciteitsnet. Je energieleverancier moet dit verplicht doen. Je betaalt daarom alleen over je netto verbruik (verbruik min teruglevering).
Lever je per jaar meer elektriciteit terug dan je afneemt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. Dat overschot kan de leverancier niet salderen. Voor het overschot betaalt je energieleverancier een 'redelijke terugleververgoeding'. In 2024 is dit laag, vaak zo'n 3 cent per Kwh stroom. Alleen bij Eneco is dit in november 2024 veel hoger: 14,5 cent. Dynamische contracten kennen geen terugleververgoeding.
Mag mijn energieleverancier maandelijks of dagelijks salderen?
Het korte antwoord is: nee, dat mag niet. Saldering moet over het totale verbruik per jaar gaan.
Aan het begin van de energiecrisis stapten steeds meer leveranciers over op een variabel elektriciteits- en gastarief per maand. Daarbij werd soms ook per maand gesaldeerd. Of zelfs dagelijks gesaldeerd. Dit is dus verboden.
Lees meer over salderen en de terugleververgoeding
Vast contract = vaste terugleververgoeding
Een terugleververgoeding valt onder leveringstarieven. Een energielevrancier mag de vergoeding bij een vast contract dus niet tussentijds wijzigen.
Terugleverkosten
Sinds eind 2023 brengen steeds meer energieleveranciers terugleverkosten in rekening. Dit zijn kosten voor het terugleveren van stroom. Energieleveranciers doen dit omdat de kosten voor klanten met zonnepanelen hoger zijn. Dat heeft onder andere te maken met de salderingsregeling en onbalanskosten.
Blijft de salderingsregeling bestaan?
Het is op dit moment lastig om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen. Want de toekomst van de salderingsregeling is onzeker. Het vorige kabinet wilde deze regeling vanaf 2025 afbouwen. De bedoeling was dat de terugverdientijd daarbij niet veel langer zou worden dan nu.
'Er moet een alternatief komen'
Maar de nieuwe regering wil in 2027 in 1 keer helemaal met de salderingsregeling stoppen. Wij vinden dit onacceptabel als er geen alternatief komt dat zekerheid geeft aan consumenten. Zonnepanelen moeten aantrekkelijk zijn voor alle consumenten in koop- én huurwoningen. Wij blijven ons hiervoor inzetten en houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.