We plaatsen cookies op onze website. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd. Deze zijn noodzakelijk om de website goed te laten werken en het gebruik te kunnen meten. Er zijn ook cookies naar keuze om:
Je gebruikservaring of feedback op onze site te kunnen geven
Op basis van je gedrag je relevantere informatie op onze website, app én via e-mails te kunnen geven
YouTube-video’s te kunnen bekijken
Relevante aanbiedingen van de Consumentenbond op andere sites te krijgen
Door op ‘Accepteer alle cookies’ te klikken ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer over cookies.
Jouw gegevens zijn veilig bij ons
Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Voedsel maken heeft een enorme impact op het milieu en klimaat. Daarom roepen de overheid en fabrikanten op om het voedselsysteem te verduurzamen. Want duurzame voeding moet voor iedereen toegankelijk zijn.
Tips om duurzamer te eten
Wil jij je eetpatroon aanpassen en duurzamere keuzes maken in wat je eet en drinkt? Met kleine bewuste aanpassingen in je eetpatroon en gewoontes maak je al een positieve impact.
Aniek AarsmanExpert duurzaam etenBijgewerkt op:26 februari 2025
1. Eet meer plantaardig
Eet vaker plantaardige producten en minder dierlijke. Dit is de meest belangrijkste tip. Minder vlees eten maakt namelijk veel verschil. Want als je vaker kiest voor plantaardige eiwitbronnen (zoals peulvruchten, noten, tofu en volkorenproducten) verminder je de ecologische voetafdruk van je voeding flink.
2. Bewuster vlees eten
Elke soort vlees is anders en heeft een andere invloed op het milieu. Wil je niet volledig vegetarisch eten? Kies dan vaker kip. Kip heeft minder invloed op het milieu dan rund- en varkensvlees.
3. Minder met zuivel
Melk, kaas en yoghurt hebben een relatief hoge milieu-impact. De impact van plantaardige alternatieven, zoals sojamelk, is meestal lager.
4. Verspil minder voedsel
Jaarlijks gaat er veel voedsel in de vuilnisbak en dat is een enorme belasting voor het milieu. Doe bewust boodschappen, ga creatief om met restjes en let op de houdbaarheidsdatum.
5. Eet geen ingevlogen groenten en fruit
Als je Nederlandse seizoensgroenten en seizoensfruit eet, is dat beter voor het milieu. Want voor het verbouwen en vervoeren is weinig energie nodig. Er komen dan minder broeikasgassen vrij. Groente of fruit die verbouwd zijn in een verwarmde kas of ingevlogen zijn uit het buitenland kosten meer energie. Lees meer over Nederlandse seizoensgroenten.
6. Koop eten en drinken met een erkend (top)keurmerk
Keurmerken garanderen dat er bij voedsel verbouwen en maken rekening is gehouden met mileu en dierenwelzijn. Denk aan het EKO-keurmerk of het Beter Leven-keurmerk.
Kraanwater is het meest duurzame drankje dat je kunt drinken.Water uit de kraan drinken, in plaats van dranken uit flessen en pakken, is een eenvoudige manier om afval te verminderen. Bovendien is kraanwater in Nederland van uitstekende kwaliteit.
8. Minder met bewerkte producten
Bewerkt en voedsel uit pakjes of zakjes maken kost meestal meer energie en grondstoffen, dan onbewerkte of minimaal bewerkte producten, zoals verse groente en fruit, noten en volkoren granen. Een gezond eetpatroon, met weinig (ultra)bewerkte voeding is eigenlijk al aardig duurzaam.
Voedselverspilling
Volgens de Universiteit van Wageningen gooien we in Nederland thuis jaarlijks gemiddeld zo'n 41 kilo voedsel in de vuilnisbak. Ook verspillen supermarkten, de horeca en andere instellingen veel voedsel. Samen telt dit op tot 152 kilo weggegooid voedsel per Nederlander. Zonde! Want de productie van dat voedsel heeft veel impact op milieu, mens en dier.
Tips tegen voedselverspilling
Koop en kook precies wat je nodig hebt. We verspillen veel voedsel doordat we te veel kopen of klaarmaken.
Gebruik een maaltijdplanner.
Maak een boodschappenlijstje. Zo voorkom je dat je te veel koopt.
Bewaar restjes slim, zodat ze niet bederven. Zoals goed verpakt en in de koelkast of vriezer.
Las een ‘kliekjesdag’ in: plan 1 dag per week waarin je alleen kookt met wat je nog in huis hebt.
Maak van oud brood tosti’s, croutons of wentelteefjes.
Maak van overrijpe groenten en fruit soepen, sauzen of smoothies.
Groenterestjes kun je gebruiken in soepen, roerbakgerechten of sauzen.
Eet je restje van het avondeten de volgende dag als lunch.
Dierenwelzijn
Bij duurzamer eten is ook dierenwelzijn belangrijk. Niet alle dieren die uiteindelijk op ons bord belanden zijn even goed behandeld. Zo kunnen ze te dicht op elkaar leven zonder de mogelijkheid om vrij te bewegen. Een beter dierenwelzijn betekent vaak een prettigere leefomgeving en minder pijn en leed voor dieren. Bij eten en drinken met een erkend keurmerk is het met het dierenwelzijn meestal beter geregeld, dan bij producten zonder een keurmerk.
Kies voor eerlijke handel
Bij de productie van ons voedsel komen helaas nog veel mensonterende arbeidsomstandigheden voor. Denk aan slavernij, kinderarbeid, onderbetaling en extreem lange werkweken. Maar ook onveilige arbeidsomstandigheden, zoals blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Deze oneerlijke of ongezonde omstandigheden komen vooral voor bij voedingsmiddelen uit ontwikkelingslanden, zoals koffie, cacao en bananen. Er zijn keurmerken die garanderen dat het product ‘eerlijk’ gemaakt wordt.
Onze voeding heeft op verschillende manieren impact op het milieu:
Productie van voedsel: veroorzaakt broeikasgassen die de aarde opwarmen. Dit komt door de energie die nodig is voor gewassen telen, oogsten en fabrieksmatig verwerken.
De nadelen van vlees: vooral bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij. En de dieren staan op een stuk land, dat daardoor niet gebruikt wordt voor gewassen. Verder is vleesproductie relatief inefficiënt: voor de productie van 1 kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig voor het dier.
Transport: voedsel vervoeren kost energie. Daarbij maken de afstand en het vervoersmiddel wel verschil. Transport per vliegtuig is bijvoorbeeld meer belastend voor het milieu dan per boot. Over het algemeen kost het meer energie wanneer producten van verder moeten komen.
Wij zorgen dat je duurzame keuzes kunt maken. Door producten te testen op duurzaamheid. Door actie te voeren. En door samen zonnepanelen en warmtepompen in te kopen.