icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nepwebwinkels: trap er niet in

Sinterklaas is z’n spullen al aan het pakken en Black Friday is in zicht. Op zolderkamertjes wordt nu al druk gewerkt aan talloze nieuwe nepwebwinkels. Ga je binnenkort online op zoek naar voordeeltjes? Lees dan eerst hoe je een nepwebshop herkent.

   Gepubliceerd op:31 oktober 2024

Nepwebshops 1 1200x800

Elke dag verschijnen er nieuwe malafide webshops, maar de grootste toename zien we altijd aan het einde van het jaar. Logisch: veel mensen gaan in november online zoeken naar koopjes voor Sinterklaas, Kerstmis en natuurlijk Black Friday. Verwacht deze maand dus extra veel advertenties van nepshops, en dan op vooral Facebook en Instagram. Maar je kunt ze ook tegenkomen tussen de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google.

Nog steeds raken veel mensen hun geld kwijt. Dat komt omdat de nepwebshops steeds beter lijken op betrouwbare webwinkels, met nep-keurmerken en betalen via iDeal. Maar natuurlijk vooral omdat de aanbiedingen onweerstaanbaar zijn. Lees de tips voordat je op koopjesjacht gaat.

Zo herken je een nepwebshop

  1. Een voor jou onbekende, nieuwe webshop? Reden om te twijfelen en goed op te letten!
  2. Kijk eens goed naar het webadres. Is het een adres dat niet past bij een webshop? Of lijkt het sterk op het adres van een bekende webshop, maar is er een letter anders (b0l.com)? Oplichters gebruiken ook graag adressen zoals bijenkorfsale.com.
  3. Is de prijs ‘te mooi om waar te zijn’? Dan is de kans groot dat je een nepshop bezoekt. Kijk op andere, bekende sites wat hetzelfde product daar kost. Een groot verschil is waarschijnlijk foute boel.
  4. Kun je alleen betalen via een overschrijving? Wegwezen! Ook iDeal zegt niets over de betrouwbaarheid. Bonafide webshops bieden (ook) veilig betalen via creditcard en PayPal aan.

Valse zekerheden

  1. Een gelikte advertentie of website? Die zeggen niets. Een professioneel ogende webshop bouw je in een uurtje.
  2. iDeal? Helaas kunnen ook nepshops iDeal als betaalmethode aanbieden.
  3. Staan er positieve reviews op de website? Die kunnen nep zijn. Echte reviews vind je op onder andere trustpilot.nl, maar ook daar kunnen neppers tussen staan.
  4. Bekende namen en logo’s? Die kan iedereen kopiëren. Ook een KvK-nummer kan nep zijn.
  5. Een chatoptie of telefoonnummer? Zegt niets. Oplichters helpen je graag persoonlijk van je geld af.
  6. Heeft de shop een keurmerk, bijvoorbeeld het Thuiswinkel Waarborg? Klik erop en kijk of je naar de website van dat keurmerk gaat (en controleer de vermelding). Zo niet, dan is het keurmerk vervalst.
  7. Https-adres? Deze letters aan het begin van het webadres (en eventueel een slotje) zeggen niets over de betrouwbaarheid van de site. Het betekent slechts dat de internetverbinding is beveiligd. Ook veel nepshops bieden die aan. Is de verbinding niet beveiligd (http), dan kun je beter een andere webwinkel zoeken.
  8. Correct Nederlands? Dat is geen garantie meer.

Als je nog twijfelt

  1. Zoek gebruikerservaringen. Zet het webadres tussen dubbele aanhalingstekens, zoals “www.webshop.nl”, en googel het. Geen of weinig ervaringen is verdacht.
  2. Check de site bij deze speciale site van de politie. Dat kan ook nuttig zijn bij een particuliere verkoper. Op de site kun je het webadres, de IBAN, het telefoonnummer en het e-mailadres controleren.
  3. Controleer het webadres op veiliginternetten.nl. Veel foute websites vallen door de mand bij deze check. Blijkt uit de check dat de site (mogelijk) betrouwbaar is, dan is een handmatige check nog steeds zinvol. 
  4. Voor wie het naadje van de kous wil weten: check hoelang de website al actief is. Minder dan een maand is verdacht. Eindigt de website op .nl, vul het adres dan in op sidn.nl en klik op ‘Check’.

Lees op onze website meer tips om nepwinkels te herkennen.