icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Deurbel met camera kopen: waar let je op?

Wil je een seintje krijgen als er iemand aanbelt, ook als je niet thuis bent? Of wil je achteraf bekijken wie er heeft aangebeld? Het kan met slimme deurbellen. De beelden zie je in een app op je telefoon. Toch zijn er belangrijke verschillen, dus waar let je op als je moet kiezen? 

1

Aansluiten van een deurbel met camera

Met kabel of met batterij

Een deurbel met video heeft voeding nodig om te kunnen werken. Er zijn deurbellen die je kunt aansluiten op de bestaande bedrading van je oude deurbel (8,12 of 24 Volt AC). Andere deurbellen hebben een eigen voeding nodig (5 volt DC). Sommige deurbellen hoef je niet met kabels aan te sluiten. Die werken op een oplaadbare batterij.

Bekijk en vergelijk:
Deurbellen die je kunt aansluiten op bestaande bedrading
Deurbellen die werken op batterij

Gong

Bij een deurbel met video moet er binnenshuis een bel afgaan als iemand aanbelt. Er zijn deurbellen die je kunt aansluiten aan je bestaande gong. Als dat niet kan, dan levert de fabrikant er een eigen gong bij. Of die koop je er los bij.

Let op: sommige goedkopere deurbellen kunnen zonder extra accessoires alleen een melding geven op je telefoon.

Video Nest Hello Amazon Ring

2

Opslag van videobeeld

Naast dat je live kunt kijken wie er voor de deur staat, kan een deurbel met video ook beelden opslaan. Wat daarvoor nodig is verschilt per merk en model.

Dit zijn de mogelijkheden:

  • Opslaan op een SD-kaart in de bel. Vaak moet je die zelf nog kopen. Vanaf €12 kun je al uren aan video opslaan.
  • Opslaan in een extern geheugen van de deurbel. Dat kan een apart kastje zijn, dat bijvoorbeeld in de meterkast staat. 
  • Opslaan in de cloud. Dit gebeurt op een server van de fabrikant ergens op internet. Je moet hiervoor bijna altijd maandelijks ongeveer €3 betalen. 

Sommige merken bieden alleen cloudopslag als optie aan. Een nadeel van de cloud is dat de voorwaarden tussentijds kunnen wijzigen. Dus ook de prijs. Op de langere termijn kan zo'n deurbel toch duurder zijn dan je denkt.

beveiligingscamera-cloudcamera

3

Handige meldingen

Dat je een seintje krijgt als iemand aan de deur staat, of aan de deur geweest is, is heel erg handig. Als je niet thuis bent, kun je bovendien rechtstreeks praten met de bezoeker. 

Meldingen worden geregeld via de app van de fabrikant. Soms zijn er nog extra handigheidjes, zoals: 

  • Het instellen van standaardberichten zoals: 'Ik ben zo thuis' of 'Geef een pakket af bij de buren.'
  • Soms krijg je een melding met daarin gelijk de foto van de persoon die heeft aangebeld.
  • Een deel van de deurbellen weet wanneer je thuis bent. Die geeft dan geen onnodige meldingen op je telefoon.
beveiligingscamera-bewegingsdetectie-3

4

Deurbellen en privacy

Bij deurbellen is privacy om 2 redenen belangrijk:

  1. De camera is vaak gericht op de straat, waar mensen lopen. Ze komen misschien ongewild in beeld.
  2. De data die de camera opslaat wordt ergens opgeslagen. Als dit niet goed beveiligd is, of op een ongewenste plaats, dan is privacy in gevaar.

Ongewild in beeld

Soms is het lastig te voorkomen dat mensen ongewild in beeld komen. Het hangt namelijk ook af waar de deur is en waar je de deurbel plaatst. Kies een deurbel met instelbare privacyzones als je daar zorgen over hebt. Bij zo'n deurbel kun je bepaalde gebieden uitsluiten van een opname.

Bekijk en vergelijk:
Deurbellen met instelbare privacyzones

Beelden opslaan

Bij opslag van camerabeeld is het allereerst belangrijk om de deurbel goed in te stellen, met een sterk wachtwoord. Als je extra zorgen hebt over de opslag van gegevens op internet, kies dan een deurbel die opnamen lokaal, in de camera of dichtbij de camera kan opslaan.

Bekijk en vergelijk:
Deurbellen met lokale opslag

Activity zones instellen op alarm bij alleen beweging op eigen tuinpad

5

Beeldkwaliteit en beeldhoek

Kwaliteit bij slechte verlichting

Bij deurbellen met een camera wil je dat je bezoekers goed en herkenbaar in beeld komen. Bij de meeste deurbellen gaat dat overdag prima. Maar in de avond, bij minder licht wordt dit moeilijker. Als je voordeur zelf slecht verlicht is, bijvoorbeeld omdat er geen straatlantaarns in de buurt zijn, kies dan een deurbel die bij weinig licht goed presteert.

Bekijk en vergelijk:
Deurbellen die bij weinig licht goed presteren (alleen voor leden)

Beeldhoek

De lens van een deurbel met camera is gemaakt om iemand die op ongeveer een halve meter tot 1 meter goed in beeld te brengen. De beeldhoek horizontaal is meestal 130 graden, verticaal zo'n 100 graden. Hoe groter de hoek, hoe meer je in beeld ziet. Maar objecten die verder weg staan zijn dan ook minder gedetailleerd.

Beeldkwaliteit en beeldhoek 1200x800

6

Internetveiligheid

Internetveiligheid of cybersecurity bij deurbellen is van groot belang. Er is een camera en microfoon die veel gevoelige gegevens kunnen opnemen. Ook de kennis of iemand die thuis is, of juist niet, kan misbruikt worden door hackers met slechte bedoelingen. Dus ook dat mag niet 'lekken'. 

Gelukkig is de internetveiligheid flink verbeterd door de jaren heen. Vooral grotere merken hebben een reputatie die ze niet willen verliezen. Vermijd wel goedkope producten die via Amazon worden aangeboden. Die komen vaak uit China.

In de cloud of lokaal opslaan

Zowel cloudopslag als lokale opslag kent risico's. Bij lokale opslag heb je er zelf enige controle over. Veiligheid betekent ook goed instellen. Zie ook onze gebruikstips

Bekijk ook:
Deurbellen die goed scoren op internetveiligheid (alleen voor leden)

Maak opnamen veiliger

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke deurbellen met camera goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

voorkom miskoop 1200x800