Gebruikstips voor je deurbel met camera
Een deurbel met camera kan veel meer dan een gewone deurbel. Je krijgt meldingen, kunt in de app zien wie er aan de deur staat of beelden terugkijken. Met onze tips haal je eruit wat erin zit. En je voorkomt problemen.

Expert deurbellen met camera
1
Installatie: neem de tijd
Het ophangen van je nieuwe deurbel doe je het liefst in 1 keer goed. Neem daarom alle stappen in de installatiehandleiding goed door.
- Wacht met het vastschroeven tot je beeld hebt. Want misschien komt dat wat je in beeld wilt hebben beter uit als de bel nog wat hoger of lager hangt. En misschien wil je de bel onder een hoek monteren.
- Hou rekening met wat je misschien juist niet in beeld wilt hebben.
- Volg de softwarestappen goed. Accountgegevens zoals een inlognaam (meestal e-mailadres) kun je niet eenvoudig veranderen. Andere instellingen kun je altijd nog veranderen.
- Wanneer je de deurbel gaat gebruiken, vraagt de fabrikant om de voorwaarden door te nemen. Als je deurbel-beelden lokaal opslaat in plaats van in de cloud, is veel van de tekst niet van belang. Die kun je dus overslaan.

2
Vermijd te veel meldingen
Bij de ene deurbel zijn de meldingen wat beter geregeld dan bij de andere. Je wilt alleen de voor jou nuttige notificaties krijgen, en vooral niet te veel.
- Vrijwel iedere deurbel heeft 'detectiezones'. Dit zijn instelbare gebieden waarbinnen de camera op beweging kan reageren. Beperk het gebied tot alleen de plek waar mensen voor de deur in beeld komen.
- De deurbel-app geeft meldingen, maar het besturingssysteem van je smartphone (Apple iOS of Android van Google) is de poortwachter voor die app. Bij 'instellingen' > 'meldingen' kun je regelen of, waar en hoe je meldingen krijgt.
- Een deurbel is ook als beveiligingscamera te gebruiken en in te stellen. Zet je die functie uit, dan krijg je nog steeds een berichtje als iemand aanbelt.

3
Bescherm je online veiligheid
Voor een slimme deurbel geldt hetzelfde als voor de andere slimme apparaten in huis: zorg dat je online veiligheid goed beschermd is.
Bij aanmaken van een account:
- Kies een uniek en lang wachtwoord en noteer dit in een wachtwoordmanager.
- De fabrikant wil soms veel van je weten. Dat is onnodig en een gevaar voor je privacy. Je echte gegevens opgeven is niet verplicht. Vooral bij een geboortedatum is het nuttig iets anders in te vullen. Noteer dit wel even in de wachtwoordmanager.
- Een stap extra, maar veiliger: je kunt overwegen een speciaal e-mailadres aan te maken voor smart-apparaten. Bij een hack bij de fabrikant, of wanneer die je e-mailadres voor reclamedoeleinden verkoopt, is je gewone e-mailadres in ieder geval nog veilig.
Eén gehackt smart-apparaat opent de deur tot meer geslaagde hacks. Met deze trucs verlaag je veel risico:
- Verbind je slimme deurbel (en andere slimme apparaten) met het gastennetwerk van je wifi-router. Bij een hack kunnen hackers dan niet bij je smartphone, tablets of laptops.
- Overweeg het instellen van tweefactorauthenticatie in de deurbel-app. Dat kun je zien als een extra gratis, en sterk digitaal slot op je gegevens.

4
Respecteer de privacy van anderen
Beeld afschermen
Als je de deurbel ophangt, is het belangrijk dat het terrein van de buren of de openbare weg niet in beeld komt. Dat kan soms door de deurbel onder een hoek te monteren met gedraaide montageplaten. Soms worden ze meegeleverd, soms zijn ze los verkrijgbaar.
Lukt het niet om de deurbel zo te hangen dat je de openbare weg of de buren niet ziet? Kijk dan of je het beeld deels kunt afschermen. Een paar deurbellen met camera hebben ‘privacyzones’. Daarmee maak je 1 of meer delen van het beeld zwart. Je kunt de camera ook deels afplakken met tape.
Bekijk en vergelijk:
Deurbellen met instelbare privacyzones
Meld het bij de buren
Als de deurbel toch naar het terrein van de buren wijst, meld dan bij die buren dat je je hiervan bewust bent. En laat eventueel zien dat je maatregelen hebt genomen om beeld af te schermen.
