Hoe wij combimagnetrons en combi-ovens testen
Dennis Pronk Expert woning & huishoudenBijgewerkt op:21 oktober 2024
Welke combimagnetrons en combi-ovens testen wij?
We testen combimagnetrons en -ovens (inbouw en vrijstaand) van allerlei merken en prijzen. We selecteren de combimagnetrons op basis van de (te verwachten) verkoopcijfers. We testen voornamelijk de grote merken in de normale prijsklassen.
Zogenaamde solomagnetrons (dus magnetrons zonder ovenfunctie) en solo-ovens (dus ovens zonder magnetronfunctie) testen we niet.
Bekijk welke combimagnetrons als Beste uit de Test komen of vergelijk alle combimagnetrons.
Functies van combimagnetrons
Combimagnetrons zijn uitgerust met een magnetronfunctie, een heteluchtoven en een grill. We testen alle 3 de toepassingen, in combinatie én afzonderlijk.
Bekijk alle geteste magnetrons met een magnetronfunctie en een heteluchtoven
Magnetronfunctie: Ontdooien
Hoe goed en snel je met de magnetronfunctie kunt ontdooien testen we met een groot blok diepgevroren gehakt. Na afloop van het ingestelde ontdooiprogramma laten we het gehakt even staan. We meten dan de temperatuur op 22 punten aan de binnen- en buitenkant.
Wanneer we een temperatuur lager dan -2°C of hoger dan 25°C meten, krijgt het apparaat een 1 voor dit testonderdeel.
Magnetronfunctie: Opwarmen
De opwarmfunctie testen we met een 'maaltijd' van aardappelpuree en eiwitsubstantie op een bord met vakjes. Deze maaltijd gaat rechtstreeks vanuit de koelkast op 6°C de combimagnetron in. Ook bij dit gerecht meten we de temperatuur na afloop. Die moet overal tussen de 80 en 95°C zijn.
Bekijk de magnetrons met de hoogste scores voor gelijkmatig opwarmen.
We beoordelen met een aparte test hoe snel het apparaat iets kan opwarmen. Daarvoor verhitten we een babyfles met 180 ml water 30 seconden lang op het maximale magnetronvermogen. Vervolgens meten we hoeveel warmer het water is geworden.
Heteluchtfunctie
De ovenfunctie testen we door een flinke hoeveelheid kleine cakejes te bakken. Een panel beoordeelt het resultaat op uiterlijk, structuur en gelijkmatigheid.
We testen de temperatuurinstelling van de ovenfunctie apart. Allereerst bepalen we hoe snel de oven opwarmt door de heteluchtfunctie op de hoogste temperatuurinstelling te zetten. We meten dan hoelang het duurt tot de oven 155°C warmer is geworden dan de begintemperatuur.
De temperatuurstabiliteit bepalen we door de heteluchtfunctie in te stellen op 130°C en 250°C. Zodra de combimagnetron de ingestelde temperatuur heeft bereikt, controleren we een halfuur lang de temperatuur in het midden van de oven.
Combifunctie van oven en magnetron: ontdooien/opwarmen en bakken tegelijk
Met een diepvrieslasagne testen we hoe de combimagnetrons de ontdooi- en opwarmfunctie combineren. Na afloop meten we de temperatuur. Die moet overal minstens 68°C zijn en een expertpanel beoordeelt hoe goed de lasagne gebakken is.
Grill
De grill testen we op 2 manieren:
- Door sneetjes witbrood te roosteren testen we de gelijkmatigheid van de grill. Met behulp van een soort foto-analyse wordt in kaart gebracht hoe goed en gelijkmatig de toast is gebruind.
- In de tweede test grillen we een kip van ongeveer 1200 gram. Na afloop van het programma wordt de temperatuur gemeten op 14 plaatsen in de kip. De kip moet overal minstens 85°C zijn, anders wordt de test opnieuw uitgevoerd met aangepaste instellingen. Het panel beoordeelt hoe sappig, krokant en mooi bruin het resultaat is geworden.
Pizza bakken
Een diepvriespizza met een knapperige bodem bakken is voor de meeste magnetrons een lastig karweitje. Daarom testen we hier ook op. Als er een speciale pizzabakplaat bij de magnetron wordt meegeleverd, gebruiken we deze. Een panel proeft de pizza en kijkt kritisch naar de kleuring van de bovenkant en naar de kwaliteit van de bodem.
Automatische en handmatige instellingen
We testen alle functies en de combinaties daarvan met verschillende gerechten. We doen de tests minstens 2 keer. Eén keer met het meest geschikte automatische programma en één keer met handmatige instellingen op basis van de handleiding. Ontbreekt een automatisch programma of leveren dit programma en de handmatige instellingen een heel verschillend resultaat op? Dan testen we nog een keer met handmatige instellingen die we helemaal zelf kiezen.
Uit de test blijkt dat de gerechten met de eigen instellingen meestal het beste worden.
Gebruiksgemak
Hoe duidelijk en leesbaar is de gebruiksaanwijzing? Gaat het deurtje makkelijk open en kun je de gerechten makkelijk in de combimagnetron zetten? Is het display duidelijk en makkelijk leesbaar? Kun je goed door het ruitje van het deurtje kijken? Maakt het apparaat niet te veel lawaai? En ten slotte, is het makkelijk schoon te maken? Onze experts gaan een hele lijst af om een oordeel te kunnen geven over het gebruiksgemak.
Veiligheid
We meten hoe warm de buitenkant van de combimagnetron wordt na een halfuur op de hoogste grillstand. Ook na 60 minuten op de hoogste stand van de heteluchtoven. Als de deur of de buitenkant te heet wordt, is de combimagnetron een Afrader. Bekijk alle Afraders
Natuurlijk is het belangrijk dat er geen microgolven naar buiten lekken. Dit controleren we daarom ook. Gelukkig zien we bijna nooit problemen. In de afgelopen 7 jaar slechts 1 keer. In dat geval melden we de problemen direct bij de fabrikant.
Test magnetrons
Over onze predicaten
Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.
Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.
Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.
Lees meer over onze predicaten