icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe belastingaangifte doen na overlijden?

Een aangifte inkomstenbelasting van iemand die is overleden, gaat anders dan normaal. Wie moet deze aangifte doen en hoe doe je dit? Je leest of je eerst aangifte inkomstenbelasting moet doen of toch eerst de aangifte erfbelasting. En wat je kunt doen als de overledene vorig jaar geen aangifte gedaan heeft.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert belastingaangifteBijgewerkt op:16 december 2024

Artikel belastingaangigte overledene

In dit artikel lees je algemene informatie over hoe je een aangifte inkomstenbelasting doet van een overledene. Wil je informatie over de inhoud van de aangifte? Lees dan het artikel: ‘Vermijd valkuilen voor de belastingaangifte van een overledene’. In het artikel: ‘Erfenis aangeven in je belastingaangifte’ lees je hoe een erfenis invult in je eigen aangifte.

Hoe doe je aangifte? 

Ook over het belastingjaar waarin iemand overlijdt doe je aangifte inkomstenbelasting. Je bent dit verplicht als je een brief van de Belastingdienst ontvangt. Ontvang je geen brief, dan raden we aan om toch de aangifte in te vullen. Zo loop je een eventuele teruggave van te veel ingehouden loonheffing niet mis. Komt er een betaling uit? Dan ben je verplicht om de aangifte in te sturen.

Papieren aangifte 

Meestal stuurt de Belastingdienst een papieren aangifte formulier naar de erfgenamen. Dit gebeurt binnen 5 maanden na een overlijden. Dit wordt het F-biljet genoemd. Ontvang je dit biljet niet? Vraag het biljet dan op bij de Belastingdienst via het nummer 0800-235 83 54. Dit nummer is van de Nabestaandendesk van de Belastingdienst. Het biljet is pas vanaf juni van datzelfde jaar beschikbaar.

Het invullen van een papieren aangifte is niet altijd makkelijk. Je kunt daarvoor gebruik maken van een online voorbeeld. Er is online een proefaangifte van de Belastingdienst beschikbaar. Kies voor formulier aangifte 2024|IH. Deze online aangifte is anoniem. Je kunt de aangifte niet verzenden of bewaren, wel kun je een pdf opslaan of afdrukken. De uitkomst van de proefaangifte kun je dan in de papieren aangifte invullen. EInd december 2024 komt de proefaangifte over 2024 beschikbaar.

Is je partner overleden en wil je samen aangifte doen op papier? Dan heb je zelf een aparte papieren aangifte nodig. Dit is een P-biljet. Je kunt deze opvragen bij de Nabestaandendesk.

Digitaal aangifte doen 

Je bent niet verplicht om aangifte op papier te doen. Je kunt ook digitaal aangifte doen. Hiervoor heb je een nabestaandenmachtiging nodig omdat de overheid de DigiD van een overledene blokkeert. 

Nabestaandenmachtiging 

Met een nabestaandenmachtiging kun je aangifte inkomstenbelasting doen en toeslagen bekijken en wijzigen. De executeur of de erfgenamen kunnen online de machtiging aanvragen. Als er een testament is, is een verklaring van erfrecht of verklaring van executele nodig. Voor beide verklaringen moet je naar de notaris. In deze verklaring staat wie de executeur is. Zo weet de Belastingdienst of de juiste persoon de machtiging aanvraagt.

Machtigen 

Tijdens de aanvraag van de nabestaandenmachtiging kun je ook iemand anders machtigen. Deze persoon kan dan de aangifte voor je invullen. Dat is handig als bijvoorbeeld een vriend of familielid de aangifte altijd invult.

DigiD overledene 

Soms werkt de DigiD van de overledene nog. Officieel mag je deze niet meer gebruiken. Dat valt onder identiteitsfraude. Maar de Belastingdienst neemt de ingediende aangifte via deze weg wel in behandeling.

Wie is verantwoordelijk voor de aangifte? 

Als er een executeur is benoemd in een testament, dan is deze verantwoordelijk voor de aangifte. Kijk wel even naar taakomschrijving in het testament. Soms mag een executeur alleen de uitvaart regelen.

Erfgenamen 

Als er geen testament is, zijn de erfgenamen gezamenlijk verantwoordelijk. Meestal bepalen de erfgenamen met elkaar wie de financiële zaken afwikkelt. Dit wordt dan vastgelegd bij de notaris in een zogeheten boedelvolmacht. Deze persoon is de vertegenwoordiger van de erfgenamen en doet meestal de aangifte inkomstenbelasting.

Kun of wil je de aangifte niet zelf doen? Dan kun je de aangifte door iemand anders laten invullen. Zoals een belastingadviseur of hulp van een vakbond of ouderenorganisatie. Vergeet niet om deze persoon te machtigen als je de nabestaandenmachtiging gaat aanvragen. Anders kan de aangifte alleen nog maar op papier gedaan worden.

Fiscale partner 

Als er een fiscale partner is, mag de partner de aangifte doen. In ieder geval moet de partner het F-biljet ondertekenen. Zelfs als iemand anders de aangifte invult. Is de helper gemachtigd voor de nabestaandenmachtiging? Zorg dan dat deze persoon ook gemachtigd is voor jouw aangifte. En de helper begint met de aangifte van de achtergebleven partner.

Wanneer doe je aangifte? 

In ieder geval voor 1 mei van het jaar na overlijden. De papieren aangifte kun je tussen de ontvangst datum en 1 mei terugsturen. De digitale aangifte vul je alleen tussen 1 maart en 1 mei na het jaar van overlijden in. Het aangiftepakket is namelijk niet eerder beschikbaar.

Tip. Is je partner overleden? Dan raden we aan om te wachten tot je zelf ook aangifte doet. Zo kun je kijken of het voordeliger is om apart of samen aangifte te doen. Doe je samen aangifte? Dan mag je aantal posten onderling verdelen. Dit levert soms belastingvoordeel op, maar is in elk geval makkelijker.

Welke aangifte eerst?

De aangifte inkomstenbelasting over het jaar van overlijden is van invloed op de aangifte erfbelasting. Deze verhoogt of verlaagt de waarde van de nalatenschap en daardoor betaal je meer of minder erfbelasting. Dit maakt dat je beter eerst de aangifte inkomstenbelasting kunt indienen en daarna de aangifte erfbelasting.

Maar dit lukt niet altijd. Bijvoorbeeld doordat het overlijden in februari plaatsvond en je nog als fiscaal partners aangifte wilt doen. De termijn voor de aangifte erfbelasting is 8 maanden, maar de aangifte inkomstenbelasting kan pas in het volgende jaar. Er zijn dan 3 oplossingen:

  • Uitstel aanvragen voor de aangifte erfbelasting.
  • In de papieren aangifte erfbelasting de letters PM (pro memorie) opnemen voor het bedrag van de inkomstenbelasting.
  • Online kun je via de proefaangifte een schatting maken van het bedrag.

Alle mogelijkheden zijn goed. Kijk welke voor jullie situatie het beste werkt. Als je bij de opties 2 en 3 het juiste bedrag weet, stuur je een brief naar de Belastingdienst. Belastingdienst/Erfbelasting, postbus 4660, 5061 ER Eindhoven.

In de brief verzoek je om aanpassing van de aangifte en vermeld je het juiste bedrag. Heb je online aangifte gedaan? Dan kun je je aangifte aanpassen en opnieuw insturen.

De aangifte erfbelasting is dan op haar beurt weer van invloed op de aangifte inkomstenbelasting van de erfgenamen. Zie hiervoor ook het artikel: ‘Vermijd valkuilen belastingaangifte overledene’.

Uitstel aanvragen erfbelasting

Je kunt uitstel aangifte erfbelasting aanvragen als aangifte binnen 8 maanden na het overlijden niet lukt. Bijvoorbeeld omdat de verdeling nog niet rond is, je nog aangifte inkomstenbelasting moet doen of nog niet alle informatie hebt. Je betaalt dan na de 8 maanden wel belastingrente. Dat kost je 7,5% rente op jaarbasis. Om die rente te voorkomen, raden we aan een voorlopige aanslag voor de erfbelasting aan te vragen.

Voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen 

Op de website van de Belastingdienst kun je hiervoor een formulier downloaden. Een voorlopige aanslag is een papieren aangifte. Online aanvragen is niet mogelijk. Vul in het formulier de gegevens van de erfgenamen in. En het bedrag dat zij waarschijnlijk gaan krijgen. Hoe beter de schatting, hoe lager de rente achteraf.

Je hoeft geen berekeningen te maken of mee te sturen. Maar maak wel een zo goed mogelijke schatting. Dit kun je doen in het aangifteprogramma van de erfbelasting. Als je daar alles invult, krijg je uiteindelijk een berekening van de erfbelasting. Zolang je deze aangifte niet instuurt, kun je nog aanpassingen doen. Je stuurt de aangifte pas in als je alle gegevens ontvangen en ingevuld hebt.

Aangifte doen over eerdere jaren

Soms kun je met de nabestaandenmachting oude jaren inzien. Zie je dit niet? Kijk dan of de overledene een kopie bewaarde op de computer of in de administratie. Als deze er niet is, kun je bij de Belastingdienst navragen of er aangifte gedaan is. Bel hiervoor naar de Nabestaandendesk 0800 – 235 83 54.

Soms kun je met een nabestaandenmachtiging aangifte over eerdere jaren doen. Lukt dit niet? Dan kun de aangifte op papier doen. Hiervoor vraag je een aangifteformulier P op bij de Belastingdienst via de nabestaandendesk 0800 – 235 83 54. Maak het jezelf makkelijker door online een proefaangifte te doen. Zo weet je precies wat je kunt invullen. De aangifte stuur je naar het belastingkantoor van de overledene. Deze vind je op de website van de Belastingdienst.

Eerdere aangiften aanpassen 

Ontdek je een fout in een eerdere aangifte? Bijvoorbeeld een vergeten aftrekpost of verkeerde waarde? Kijk dan of je via de nabestaandenmachtiging de aangifte opnieuwe kunt insturen. Lukt dit niet? Stuur dan een brief naar de Belastingdienst waarin je uitlegt wat je wilt aanpassen en waarom. Je kunt de brief naar het belastingkantoor van de overledene sturen. Welke dit is en het adres ervan, staat op de aanslag van de aangifte die je wilt aanpassen.

Artikelen binnen Zelf belastingaangifte doen