icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

GGZ: vraag wachtlijstbemiddeling aan bij zorgverzekeraar

Wachtenden voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) weten hun zorgverzekeraar nog niet te vinden voor zorgbemiddeling. Wij roepen deze groep op om contact op te nemen met hun verzekeraar wanneer ze te lang op een behandeling moeten wachten. Vooral omdat vanaf 2026 mogelijk tienduizenden patiënten extra op de wachtlijst komen. Er zijn nu al 108.000 wachtenden.
Annet van de Berg rond 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenGepubliceerd op:24 maart 2025

zorg-wachtlijst

Onderzoek ervaringen wachtlijstbemiddeling

Wij deden onderzoek naar ervaringen met wachtlijstbemiddeling onder bijna 8000 leden van het Consumentenbond-panel. Ongeveer 1 op de 20 panelleden maakte in de afgelopen jaren gebruik van zorgbemiddeling door hun zorgverzekeraar. Vaak met succes. Zeker de helft van de verzekerden die hiervan gebruikmaken is ten minste een maand eerder aan de beurt bij een zorgverlener. Van deze groep bleek dat maar een tiende om bemiddeling vroeg voor GGZ-zorg.

Wachtlijstbemiddeling GGZ onbekend

Uit ons onderzoek blijkt dat wachtlijstbemiddeling onbekend is bij de grote groep wachtenden op een GGZ-behandeling.

Wij roepen alle (te lang) wachtenden om gebruik te maken van bemiddeling. Om duidelijk te maken dat zorgverzekeraars onvoldoende zorg inkopen. Ook de Nederlandse Zorgautoriteit ziet bemiddeling als oplossing. Daarom willen hen stimuleren om in actie te komen. Al realiseren we ons ook dat niet iedereen hun medische situatie met de zorgverzekeraar wil delen.

Lukt bemiddeling niet? Laat het ons weten via ons Meldpunt.

Behandeling na maximaal 14 weken

Verzekerden kunnen hun zorgverzekeraar vragen in actie te komen wanneer ze langer moeten wachten dan de zogeheten Treeknorm om bij een behandelaar terecht te kunnen. Treeknormen zijn afspraken over de maximaal aanvaardbare wachttijden.

Voor GGZ geldt bijvoorbeeld dat er na maximaal 4 weken een intake moet zijn. En dat de echte behandeling na hoogstens 14 weken start. Op dit moment staan 108.000 personen op de wachtlijst voor een GGZ-behandeling. Van hen wachten 63.000 langer dan de norm. Zorgverzekeraars zijn verplicht om te bemiddelen.

Wachtlijst wordt langer

Het is de verwachting dat de wachtlijst langer wordt, omdat meer verzekerden er op terechtkomen. Nu zitten nog veel mensen die gebruikmaken van GGZ in een coulanceregeling. Dat is de groep die vorig jaar een restitutiepolis had. En zonder bijbetaling gebruik kon maken van niet-gecontracteerde zorg.

Die vrijekeuzepolis bestaat niet meer. Alleen wie al onder behandeling was in 2024 bij een zorgverlener zonder contract krijgt dit jaar nog 100% vergoed. Deze coulanceregeling geldt alleen voor 2025. Volgend jaar moet bijbetaald worden voor niet-gecontracteerde GGZ-zorg.

Niet bijbetalen voor ongecontracteerde zorg

Van de ongeveer 80.000 mensen die vorig jaar gebruikmaakten van ongecontracteerde GGZ-zorg komt naar verwachting een deel op de wachtlijst. Waarschijnlijk gaat het om enkele tienduizenden personen. We roepen deze groep op om bemiddeling te vragen.

Wie na zorgbemiddeling bij een niet-gecontracteerde zorgverlener terechtkomt, hoeft hiervoor niet bij te betalen. Veel mensen weten dit niet, zo komt naar voren uit ons onderzoek: 70% blijkt hiervan niet op de hoogte.