icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering: contractering ziekenhuizen zelfs in januari niet rond

Nieuws
|
Bijna alle zorgverzekeraars hebben de contractering met ziekenhuizen sneller rond. Maar dat neemt niet weg dat er negatieve uitschieters zijn. Zilveren Kruis wijzigde in januari de contractstatus in het nadeel van consumenten. Dat vinden wij misleidend en onwenselijk. Daarom melden we dit bij de Nederlandse Zorgautoriteit.
Annet van de Berg rond 700x700

Annet van den Berg   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:17 februari 2025

vrouw zorgpolis

Omzetplafond bij Zilveren Kruis

Wat het meest opvalt in het afgelopen zorgseizoen is de verandering bij Zilveren Kruis. De verzekeraar wijzigde in januari de contractstatus van 3 ziekenhuisorganisaties: het Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis en Rivas Zorggroep (Beatrixziekenhuis). De status wijzigde van 'gecontracteerd zonder omzetplafond' naar 'gecontracteerd mét omzetplafond'. Inmiddels is de contractering rond.

Een omzetplafond is het maximale aantal behandelingen dat zorgaanbieders mogen uitvoeren volgens het contract met een zorgverzekeraar. Of het maximumbedrag dat ze mogen declareren. Dat betekent dat je mogelijk later dat jaar voor een behandeling niet terechtkunt in het ziekenhuis van je voorkeur. Maar bij het afsluiten van je zorgverzekering kon je daar geen rekening mee houden. 
Tip: loop je tegen het zorgplafond aan? Maak dan gebruik van wachtlijstbemiddeling/zorgbemiddeling.

Lees ook:
Veelgestelde vragen over omzetplafonds

Melding bij toezichthouder

Wij signaleren al jaren dat verzekeraars de contractering met zorgverleners veel te laat rond hebben. Consumenten lopen daardoor het risico dat ze een polis afsluiten zonder dat ze de gevolgen kunnen overzien. Dit kan tot vervelende situaties leiden. Want als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, betaal je vaak een deel van de kosten zelf.

Wij maken daarom melding van de ontwikkelingen bij Zilveren Kruis bij Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Vorig jaar riep de toezichthouder zorgverzekeraars op om na 31 december geen negatieve wijzigingen meer aan te brengen in de contractstatus. Hoewel het geen overtreding is, vindt de NZa dit, net als wij, onwenselijk.

Lees ook:
Dit moet je weten als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat

Positief: veel contracten eerder rond

Eind januari waren alle ziekenhuisorganisaties in onderhandeling met zorgverzekeraars. Of ze hadden al een contract. Dat is meer dan een maand eerder. Er zijn een paar uitzonderingen, en daar zijn vermoedelijk onderliggende redenen voor. Zo is Menzis nog in onderhandeling met het Zuyderland Medisch Centrum. Bij deze ziekenhuisorganisatie bestaat de kans dat verzekerden de zorgkosten maar deels vergoed krijgen wanneer de onderhandelingen stuklopen.

status-gecontracteerde-zorgverleners-januari-2025

Klik op de afbeelding om te vergroten.
 

Ook positief: meer ZBC's gecontracteerd

Het aantal gecontracteerde zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) is ook sterk verbeterd in januari ten opzichte van eind december. Hier boekte met name verzekeraar CZ flinke vooruitgang. Ook het aantal gecontracteerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is over de hele linie toegenomen. Ook hier maakte CZ grote stappen ten opzichte van eind 2024. 

Ongecontracteerde zorg bij CZ

Helaas doet CZ het niet in alle opzichten goed. De verzekeraar blijft achterlopen op de rest van de zorgverzekeraars als het gaat om het percentage gecontracteerde zorg. Hoewel meer ZBC’s en GGZ-zorgverleners gecontracteerd zijn, is een groot deel van de zorgverleners ongecontracteerd.

Nog onvoldoende verbetering

Eind 2023 dienden wij een handhavingsverzoek in bij de NZa. Wij vroegen de toezichthouder binnen het zorgstelsel om in te grijpen bij zorgverzekeraars. Dit heeft effect gehad: dit jaar is sprake van een verbetering ten opzichte van eerdere jaren als het gaat om de contractering. Een kleine stap, maar voor ons niet voldoende. We blijven ons inzetten voor een sterkere positie van de consument in het zorgstelsel.