Greenwashing misleidt consumenten
Duurzaamheidsclaims zie je overal, maar veel claims kloppen niet. Wij willen dat bedrijven eerlijk zijn. Zodat consumenten claims kunnen vertrouwen.

Wat is er mis?
Greenwashing is een marketingtruc. Bedrijven doen zich groener voor dan ze zijn, en misleiden zo consumenten. Bovendien benadelen ze andere bedrijven die wél duurzaam werken.
Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de helft van alle groene claims niet of nauwelijks wordt gecontroleerd.
Onze eisen
Bedrijven moeten eerlijk en duidelijk zijn over duurzaamheidsclaims. Strengere regels zijn onderweg, maar het duurt nog jaren voordat ze in Nederland gelden. Daar kunnen we niet op wachten.
De overheid moet daarom duidelijke criteria vaststellen voor groene en sociale claims. Daarnaast is strenge controle nodig en moet er meer geld en personeel komen voor toezichthouders. Alleen zo kunnen zij bedrijven scherp in de gaten houden en boetes uitdelen bij overtredingen.
Wat doen we?
We controleren duurzaamheidsclaims van bedrijven. Bedrijven die aan greenwashing doen, spreken we aan. Past een bedrijf zijn beleid niet aan? Dan vragen we de toezichthouder om in te grijpen.
We strijden ook voor strengere regelgeving in Nederland en Europa. Zo beschermen we consumenten tegen misleidende groene claims.
'Valse of misleidende claims schaden het vertrouwen van consumenten.'
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond
De richtlijnen van de ACM
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft richtlijnen opgesteld voor duurzaamheidsclaims. Bedrijven moeten zich aan deze regels houden.
De 5 vuistregels
- Gebruik duidelijke, specifieke en volledige duurzaamheidsclaims.
- Onderbouw claims met feiten en houd ze actueel.
- Vergelijk eerlijk met andere producten of concurrenten.
- Maak toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar.
- Zorg dat visuele claims en keurmerken helder en niet misleidend zijn.

Tijdlijn
1 april 2025Start actie Greenwashing
Overal zie je duurzaamheidsclaims. Maar veel daarvan kloppen niet. Wij willen dat bedrijven eerlijk zijn. Consumenten moeten claims kunnen vertrouwen. We houden een vinger aan de pols en controleren duurzaamheidsclaims van bedrijven.
17 juni 2024Green Claims Directive
De Europese Raad heeft op 17 juni 2024 zijn standpunt bepaald over het voorstel van de Europese Commissie voor een 'Green Claims Directive'.
De Green Claims Directive gaat strenge regels stellen aan de onderbouwing en communicatie van milieuclaims en milieukeurmerken. Kort gezegd komt het erop neer dat claims en keurmerken zeer stevig (en voor consumenten begrijpelijk) moeten worden onderbouwd. De claims moeten vooraf gecheckt worden door een onafhankelijke verificateur. De communicatie moet helder zijn, waarbij duidelijk wordt verwezen naar de volledige onderbouwing.
Het standpunt van de Raad vormt de basis voor onderhandelingen met het Europees Parlement. Deze onderhandelingen starten na de zomer. Twee jaar nadat de Green Claims Directive is aangenomen, gaan de nieuwe regels gelden in de landen van de Europese Unie.
6 juni 2024Onderzoek Consumentengids: misleidende claims voeding
De Consumentenbond bekritiseert de vele misleidende duurzaamheidsclaims op productverpakkingen, die vooral voordelig zijn voor producenten en niet voor consumenten of het milieu. Ondanks richtlijnen van de ACM over transparantie, blijken deze claims vaak onduidelijk of moeilijk te doorgronden. In dit onderzoek hebben we een reeks bedrijven onderzocht en geconfronteerd met onjuiste duurzaamheidsclaims. De Consumentenbond eist strenger toezicht op keurmerken, zoals 'Cocoa Life'.
Lees het onderzoek (pdf)
Samen sterk
Ben je het zat om er alleen voor te staan in een wereld vol misleidende reclames en onterechte kosten? Als lid van de Consumentenbond sta je nooit alleen. Samen zorgen we voor eerlijke producten, diensten en prijzen.
