icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eerlijk incasseren

Eén op de 11 huishoudens heeft problematische schulden. En bedrijven verdienen daar miljarden aan. Wij willen dat het kabinet deze schuldenindustrie aan banden legt. Om ons standpunt duidelijk te maken, schreven we een manifest.

Meldpunt incassokosten zorgverzekeraars

Betaalde je tussen 2019 en 2023 incassokosten aan je zorgverzekeraar(s)? Mogelijk berekenden Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis je te veel. En is de vraag of zij ook de juiste procedure volgden als je te laat je verzekeringspremie of zorgkosten betaalde. Wij zoeken uit of we je incassokosten kunnen terugvorderen.

Benieuwd hoe het precies zit? Lees de veelgestelde vragen.

zorg-meldpunt-incassokosten
  • Wat is er mis?

    Eén op de 11 huishoudens heeft problematische schulden. En rond dat leed is een hele industrie gebouwd. Een schuldenindustrie die miljarden verdient aan het leed van honderdduizenden Nederlanders. Incassobureau's hebben bijvoorbeeld een winstmarge van 46%. Wij vinden dat immoreel en maatschappelijk onverantwoord.

    Onze eisen

    Wij willen dat het kabinet de schuldenindustrie stopt. Door nieuwe wetgeving te maken die het incasseren eerlijker maakt. Alleen zo komt er een einde aan bedrijven die alleen kunnen bestaan door te verdienen aan schulden van anderen.

    De coalitiepartijen hebben al afgesproken dat de schuldhulpverlening beter moet. Maar dat kost tijd en het is maar de vraag of dat alle problemen echt oplost.

    De overheid moet krachtig optreden tegen bedrijven die miljarden verdienen aan schulden van anderen. Nieuwe regels moeten duidelijk maken dat er in onze samenleving geen plek is voor deze sector. Dat we mensen met problemen willen helpen en het verdienen aan schulden willen stoppen.
     

    Download het manifest (pdf)

    Lees de samenvatting

  •  

     

     

     

     

    'Het is immoreel en maatschappelijk onverantwoord om miljarden te verdienen aan de schulden van mensen'

Samenvatting manifest

Stijgende armoede en schulden zijn een groot probleem in onze samenleving. Bestaanszekerheid is een politiek modewoord geworden, maar ook de plannen van het nieuwe kabinet voorkomen niet dat het aantal mensen dat leeft in armoede de komende jaren verder stijgt.

De cijfers bevestigen dit: 46 procent van de huishoudens heeft het afgelopen jaar al te maken gehad met één of meer betalingsproblemen. Een deel van de mensen krijgt problematische schulden. Eén op de 11 huishoudens zit daar nu al middenin. 

Aan incassokosten, rentes en handel in vorderingen worden miljarden verdiend. In 2022 bleek dat incassobureaus een winstmarge hebben van maar liefst 46%.

De 4 coalitiepartijen hebben met elkaar afgesproken om de schuldhulpverlening te verbeteren, met een focus op de aanpak van problemen bij de bron. Wij beseffen dat de algehele oplossing van armoede en schulden tijd nodig heeft. Maar tot die tijd kunnen wij niet langer accepteren dat mensen die – om wat voor reden dan ook – in de schulden belanden, daar steeds verder in wegzakken.

Download het manifest (pdf)

Wij vragen het kabinet om:

  1. 1. Normen te stellen

    Nieuwe normen voor verantwoord incasseren, voor alle bedrijven. Registratie is al verplicht. Maar pas als je aantoonbaar voldoet aan deze normen kom je in aanmerking voor deze registratie in het register incassodienstverlening.

    Deze normen zijn nodig omdat we af willen van bedrijven die verdienen aan schulden van anderen. En de overheid werkt alleen nog samen met verantwoorde incassobureaus, zonder winstoogmerk.

    Incasso-normen-stellen-1200x1200px
  2. 2. Eerlijke incassokosten

    Schuldeisers gebruiken de Wet Incassokosten (WIK) om de hoogte van de incassokosten te bepalen. Deze staan vaak niet in verhouding met de kosten die ze zelf maken om te incasseren en de hoogte van de oorspronkelijke schuld. Dit moet eerlijker.

    Eerlijke-incassokosten-1200x1200px
  3. 3. Een andere toerekenvolgorde

    Als je nu je schuld aflost, wordt deze eerst in mindering gebracht op de incassokosten, dan op de rente en dan pas op de schuld. Deze volgorde houdt de schuldenindustrie in stand. Bij elke betaling moet er eerst afgelost worden op de schuld. Dat is pas sociaal incasseren.

    Incasso-toerekenvolgorde-1200x1200px
  4. 4. Verbod op (ver)kopen van schulden

    De handel in schulden leidt vaak direct tot extra kosten zoals btw-opslag waardoor de schuld nog hoger wordt. Als consument word je een nummer in de rij van onbetaalde rekeningen. De menselijke maat verdwijnt.

    Incasso-verkopen-schulden-1200x1200px

Tijdlijn

12 november 2024

Veel steun in het parlement voor 'Eerlijk incasseren'

De Tweede Kamer stemt massaal voor een motie van de politieke partijen Nieuw Sociaal Contract en de Christenunie. Daarin staat een concreet voorstel uit het manifest 'Eerlijk incasseren' van de Consumentenbond.

In de toekomst zou bij elke betaling van een schuldenaar éérst de hoofdsom in mindering moeten worden gebracht. Nu betalen mensen vaak nog lang alleen incassokosten af. De overheid zou hierin het goede voorbeeld moeten geven.

De Kamerleden die het voorstel indienen schreven er een opiniestuk over samen met de Consumentenbond.

16 oktober 2024

Meldpunt zorgverzekeraars

De Consumentenbond en Consumentenclaim openen samen het meldpunt incassokosten zorgverzekeraars.

Uit verschillende rechterlijke uitspraken blijkt dat sommige zorgverzekeraars op de verkeerde manier incassokosten hebben gerekend. Consumenten die tussen 2019 en 2023 incassokosten aan hun zorgverzekeraar betaalden, kunnen zich melden.

1 oktober 2024

Inspectie: incassodienstverleners voldoen niet aan de wet

De inspectie Justitie en Veiligheid constateert dat niet 1 van de onderzochte incassobedrijven de zaken op orde heeft. In brieven is te vaak onduidelijk over welke schuld het gaat. Ook worden mensen na de toegestane tijdstippen benaderd. En dreigen incassodienstverleners met rechtsmaatregelen terwijl zij daar helemaal niet voor bevoegd zijn.

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel om hier met spoed een debat over te voeren met de verantwoordelijke bewindspersonen.

Goeie actie? Word lid

Eerlijk is eerlijk, de Consumentenbond is nergens zonder zijn leden. Hoe meer steun hoe meer wij kunnen strijden voor een eerlijke en veilige markt. Steun ons ook. Je bent al lid voor €3,25 per maand.

Belangenbehartiging-acties-grey-1200x800px