icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasmachine verplaatsen en aansluiten: tips

Een wasmachine aansluiten is niet zo moeilijk. Zorg wel voor een stabiele ondergrond. Dat scheelt herrie en irritatie. Met deze en andere tips staat je wasmachine direct goed.
Irene La Faille

Irene la Faille   Expert wasmachinesBijgewerkt op:25 oktober 2024

Wasmachine plaatsen

Zelf installeren of laten installeren

Koop je een nieuwe wasmachine, dan is de installatie ervan vaak in de aankoopprijs meegerekend. Soms moet je hier extra voor betalen. Informeer naar de bezorging bij de aankoop.

Het is op zich niet moeilijk om zelf een wasmachine te installeren. Het verplaatsen van de wasmachine is vaak de grootste uitdaging. Bij de levering van een nieuwe machine, wordt de oude weer meegenomen. Je kunt de oude machine vast klaarmaken om mee te (laten) nemen.

Wasmachine verhuizen of verplaatsen

Wil je de wasmachine verhuizen, dan kun je op een aantal dingen letten.

1. Koppel de wasmachine los

Draai daarvoor de waterkraan dicht en haal de stekker uit het stopcontact. Vervolgens haal je de aanvoerslang van de waterkraan. Houd hiervoor een emmer bij de hand. Er kan nog water in de slang zitten. Ditzelfde doe je met de afvoerslang. Het is handig om de slangen aan de wasmachine vast te plakken voordat je hem gaat verplaatsen. Doe dit met de opening van de slang omhoog. Er kan nog wat water uitlopen.

2. Laat al het water uit de machine lopen

Dit doe je via het filter onderaan de wasmachine. Pak een teiltje of handdoek en draai het filter open om het water eruit te laten lopen. Door de machine naar voren te kantelen zorg je ook dat het laatste restje naar buiten loopt. En plaats het filter weer terug.

3. Vervoer met transportbouten

Voorkom schade en vervoer de wasmachine veilig door de trommel vast te zetten met transportbouten. Met deze transportbeveiliging zal de trommel minder schudden en draaien tijdens het vervoer. De transportbouten zaten bij de aanschaf van de machine. Kijk in de handleiding hoe je deze moet plaatsen.

4. Vervoer rechtop

Houd de wasmachine rechtop tijdens het verplaatsen. Vervoer je hem in een busje? Zorg dan dat ‘ie vast staat. Wikkel hem ook in om schade te voorkomen.

5. Wasmachine verplaatsen: tillen of met een steekwagen

Dossier-Wasmachine-aansluiten2Een wasmachine til je niet zomaar de trap op. Het gewicht van een wasmachine is tussen 55 tot 100 kg. Je hebt er zeker 2 mensen voor nodig. Om beter te kunnen tillen, zijn er speciale tilhulpmiddelen voor de wasmachine te huur of te koop. Zoals banden/handvatten, verhuiszakken of witgoedzakken. Deze hang je om de wasmachine heen.

Je kunt ook nadenken over het huren of kopen van een speciale steekwagen. Er zijn zelfs speciale trapsteekwagentjes (ook wel traplopers). Daarmee kun je de wasmachine de trap op en af rijden. Vraag ernaar bij een bouwmarkt of een verhuisbedrijf.

Lees meer over:
Afdanken van je oude wasmachine

De wasmachine aansluiten

Als je wasmachine op de juiste manier wilt aansluiten, moet je rekening houden met het volgende:

1. Kies een geschikte plaats voor de wasmachine

Dossier-Wasmachine-aansluiten3Een wasmachine plaats je het beste in een ruimte met een stevige, vlakke ondergrond. En in een ruimte waar het niet kan gaan vriezen. Check vooraf de afmetingen van de wasmachine. Dan weet je of de machine door de deur of het trapgat past.

Het is belangrijk dat de nieuwe wasmachine op een stevige, vlakke, stabiele ondergrond staat. Anders kan de wasmachine tijdens het centrifugeren trillen en wandelen. Dit maakt veel lawaai en de machine centrifugeert minder goed. Een betonnen vloer is het meest geschikt. Een houten vloer kan gaan meetrillen. Je kunt dan een stevige plaat van tenminste 3 cm dik onder de wasmachine plaatsen. Het beste plaats je de machine in de hoek van de ruimte. De vloer is daar het meest stabiel.

Check ook of de deur voldoende ruimte heeft om te openen.

Lees meer over:
Draairichting van de wasmachinedeur

2. Verwijder en bewaar de transportbouten

Aan de achterkant van de machine zit de transportbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de wasmachine geen schade oploopt tijdens het transport. Het is belangrijk om deze te verwijderen, voordat je gaat wassen. Anders kan de trommel niet goed draaien en raakt het beschadigd. Lees in de handleiding hoe je de transportbouten moet verwijderen. Bewaar ze goed, voor als de machine weer eens vervoerd moet worden.

3. Watertoevoerslang aansluiten

wasmachine aansluitenSluit de slang van de watertoevoer aan op de wasmachinekraan en draai de kraan open. Controleer of er geen water lekt. 

4. Afvoerslang aansluiten

Nu kun je de machine bijna op zijn plek schuiven en de afvoerslang in de afvoer hangen. Zorg dat ‘ie niet te veel op spanning staat en een goed stuk in de afvoer hangt. Zo voorkom je dat ‘ie eruit schiet als er water met druk doorheen wordt gepompt. Vaak gebruik je een beugel of bocht om de slang overheen te leggen.

5. Stekker in het stopcontact

Sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact en zet de wasmachine op zijn definitieve plek.

6. Zet de wasmachine waterpas

Het is belangrijk dat de wasmachine goed recht staat. Dit voorkomt onnodige trillingen, verschuiven en lawaai. Nieuwe wasmachines hebben rubberen pootjes, die trillingen dempen. Extra trillingsdempers zijn dan niet nodig. Draai de stelvoetjes zo, totdat de machine helemaal waterpas staat.

Extra waterbeveiliging installeren

Heeft de wasmachine geen of weinig waterbeveiliging? Dan kun je dit kopen en bij de wasmachine installeren. Zo kun je de wasmachine in een lekbak plaatsen. Of je plaatst een waterstop tussen de toevoerslang en de kraan.

Lees meer over:
Zelf waterslot aansluiten

Trekschakelaar in badkamer

Wil je de wasmachine in de badkamer plaatsen, dan is een waterdichte stroomtoevoer nodig. Dit voorkomt kortsluiting als er vocht bij komt. Je hebt dan een trekschakelaar nodig. Je kunt deze laten installeren door een elektricien.

Wasdroger op de wasmachine

Heb je ook een wasdroger en wil je ruimte besparen? Dan kun je de droger op de wasmachine plaatsen. Soms heb je hiervoor een tussenstuk nodig. Een stapelset of stapelkit. Deze kunnen van de fabrikant zijn, maar er zijn ook universele stapelkits.

Lees meer over:
Aansluiten van de wasdroger

Afvoer wasmachine en droger

Artikel installatie wasdrogerHeb je een condensdroger of warmptepompdroger, dan kun je het water hiervan ook laten afvoeren via de afvoerbuis. De afvoerslang van de wasmachine én de afvoerslang van de wasdroger passen niet altijd samen in de afvoerbuis. Je kunt dan kiezen om een Y-stuk op de afvoerbuis te zetten en hier de 2 slangen in te plaatsen.

Onderbouw en inbouw

Vaak staat een wasmachine vrij in de ruimte. Maar er zijn ook een paar wasmachines die geschikt zijn als onderbouw. Voor onder een werkblad bijvoorbeeld. Hoewel je bij veel wasmachines het bovenblad kunt verwijderen, is dit niet aan te raden. Er zijn maar een aantal echte onderbouw wasmachines. Bij de fabrikant kun je soms een afdekplaat kopen die het bovenblad vervangt.

Inbouwen in kast of keuken

Sommige wasmachines kun je inbouwen. Hierop kun je een kastdeur bevestigen. Zo gaat de machine bijvoorbeeld in het interieur van een keuken op. Laat voor de ventilatie wat ruimte rondom de wasmachine vrij. Zo'n 5 tot 10 cm aan de achterkant en 2 cm aan de zijkanten.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.