Wasdroger kopen: waar let je op?
Het maakt uit waar je je droger neerzet. En de ene droger is een stuk zuiniger en daarmee goedkoper in gebruik dan de andere. Met onze kooptips kies je makkelijk een wasdroger.
Expert wasdrogers
1
Keuzehulp wasdrogers
Wil je weten welke wasdroger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen over jouw eisen en wensen. En kies zo de juiste wasdroger.
2
Verschillende soorten: kies toch een warmtepompdroger
Warmtepompdroger
Warmtepompdrogers worden nu het meest verkocht. Het zijn speciale condensdrogers, maar dan maar liefst 60% zuiniger dan een gewone variant. Dit komt omdat ze warmte hergebruiken.
Warmtepompdrogers drogen op een lagere temperatuur en doen daarom langer over het drogen dan gewone condensdrogers. Toch raden wij dit type droger aan.
Bekijk en vergelijk:
Warmtepompdrogers
Condensdroger
Traditionele condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren. Vervolgens vangen ze vocht op in een condensbak of voeren het af naar het riool. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar niet in gebruik.
Condensdrogers zijn iets duurder dan luchtafvoerdrogers, maar ook wat zuiniger. De droogsnelheid is vergelijkbaar. Wel houden condensdrogers je washok niet altijd droog.
Bekijk en vergelijk:
Condensdrogers
Luchtafvoerdroger
Luchtafvoerdrogers voeren de warme en vochtige lucht met een dikke flexibele slang naar buiten af. Je hebt dus alleen iets aan een luchtafvoerdroger als je de afvoerslang naar buiten kunt leggen.
Luchtafvoerdrogers zijn tegenwoordig niet meer te koop. Ze werken op een hoge temperatuur en maken je wasgoed snel droog. Maar ze zijn helemaal niet zuinig in het gebruik.
Gasdroger
Een gasdroger verwarmt de lucht met gas. Dit is sneller en efficiënter dan verwarmen met elektriciteit. Gaswasdrogers zijn ongeveer zo zuinig als warmtepompdrogers en zo snel als een luchtafvoerdroger.
Gaswasdrogers zijn ook afvoerdrogers. Ze voeren de lucht af via een buis naar buiten. Nadelen zijn er ook. Je moet een gasaansluiting hebben, je verbruikt gas, ze zijn duur in aanschaf en het aanbod is erg klein. Wij testen geen gaswasdrogers.
3
Onzuinig of niet?
Wasdrogers staan bekend als energieslurpers. Maar met een nieuwe warmtepompdroger valt dat toch wel mee. Met ons standaardverbruik ben je met een warmtepompdroger zo'n €45 per jaar aan energiekosten kwijt. Met een traditionele condensdroger zo'n €115 (op basis van de stroomprijs van oktober 2024).
Op het energielabel vind je de energie-efficiëntieklasse, van A+++ (de meest zuinige wasdroger) tot C (het minst zuinig). Vrijwel alle warmtepompdrogers hebben nu klasse A+++. Gelukkig komt er in juli 2025 een verbeterd en strenger energielabel. Dit gaat weer lopen van A tot G, de plusjes achter de A verdwijnen.
Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op energieverbruik (alleen voor leden)
4
De juiste droger voor je wasruimte
Water afvoeren
Warmtepomp- en condensdrogers hebben de condensbak onder- of bovenin zitten. Als je de droger bovenop je wasmachine plaatst, kun je kiezen voor een condensbak aan de onderkant.
De meeste warmtepomp- en condensdrogers kun je als alternatief aansluiten op de afvoer. Soms moet je daarvoor een extra slang kopen. En je hebt een afvoerpunt in de buurt van je droger nodig. Maar je hoeft dan niet meer na elke droogbeurt de condensbak te legen.
Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die je op de afvoer kunt aansluiten
Houd je washok droog
Sommige warmtepomp- en condensdrogers zijn niet zo goed in het laten condenseren van het vocht in de lucht. De lucht die ze uitstoten is dan nog heel vochtig.
Als de ruimte slecht is geventileerd, kun je door de vochtige lucht in je washok zelfs last krijgen van schimmelvorming. Hoe goed drogers het vocht uit de lucht halen heet condensatie-efficiëntie. Dit testen wij ook. En het staat op het energielabel. De hoogste klasse is A.
Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op condensatie-efficiëntie (alleen voor leden)
Geluid
Sommige drogers maken behoorlijk wat lawaai. Vervelend als hij in de buurt van de woonkamer staat. Op het energielabel staat in decibel (dB) hoeveel geluid hij maakt. Wij testen dit ook.
Draairichting van de deur
De deur gaat meestal naar rechts open. Vaak kun je dit aanpassen. Als je de droger op je wasmachine zet, is het handig als de deuren dezelfde kant op draaien. Je vindt deze informatie in onze vergelijker.
Bekijk en vergelijk:
Wasdrogers die goed scoren op geluid (alleen voor leden)
5
Capaciteit, onderhoud en droogprogramma's
Capaciteit
De capaciteit van een wasdroger wordt aangeduid in aantal kilo droog katoen. Gangbaar is 8 of 9 kg. Koop niet te groot, want je droogt het zuinigst met een goed gevulde trommel. Een droger met een grotere capaciteit dan de wasmachine heeft geen zin.
Onderhoud
Een droger heeft veel onderhoud nodig. Je moet de condensbak legen en de filters na elke droogbeurt schoonmaken. Hoe schoner de wasdroger, hoe zuiniger. De condensor maak je na elke 10 tot 20 droogbeurten schoon. Sommige warmtepompdrogers, van onder andere Bosch en Siemens hebben een onderhoudsvrije of zelfreinigende condensor.
Droogprogramma's
Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Daarbij kun je kiezen uit verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast hebben ze een enorme variatie aan droogprogramma's. Denk aan programma's voor dekbedden, spijkerstof, sportkleren en wol.
Lees meer over:
Programma's en opties van wasdrogers
Video: kooptips wasdrogers
6
Goede merken wasdrogers
Hoe tevreden zijn consumenten over hun wasdroger? In 2023 vroegen we duizenden bezitters van wasdrogers van onder andere Bosch, Siemens, Miele, AEG en Samsung om hun mening over het merk. Daarbij vertelden ze onder andere over:
- De leeftijd van hun huidige en vorige wasdroger.
- Welk rapportcijfer hun wasdroger verdient.
- Of er defecten zijn opgetreden.
- Hoe lang hun vorige wasdroger mee ging.
Lees meer over:
Goede merken wasdrogers
7
Is een wasdroogcombinatie een goed alternatief?
Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Je kunt zowel losse was- en droogprogramma’s als gecombineerde programma’s draaien.
Voordelen van een wasdroogcombinatie:
- Minder ruimte nodig.
- Goedkoper dan een losse wasmachine en wasdroger samen.
- Minder handelingen: je hoeft de was niet van de wasmachine in de droger te stoppen.
- Condensbak legen en pluizenfilter schoonmaken is niet nodig.
Nadelen van een wasdroogcombinatie:
- Was wordt iets minder schoon en droog.
- Wasgoed is door de kleine trommel meer gekreukt na het drogen.
- Programma's duren erg lang.
- Extra watergebruik. Naast het waswater wordt ook water gebruikt om de condensor te koelen en schoon te spoelen.
Wil je toch liever wasdroogcombinatie kopen, dan helpen we je verder.
Lees meer over:
Ons koopadvies
De beste wasdroogcombinaties uit onze test
Vergelijk alle geteste wasdroogcombinaties
8
Winkel kiezen
Je hebt de juiste wasdroger gevonden. Nu moet je hem alleen nog aanschaffen en thuis krijgen. Let daarbij op:
- Bezorgt de winkel tot aan de voordeur of brengen ze de wasdroger naar de kamer waar hij moet staan?
- Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat woont of op een afgelegen locatie?
- Wil je de bestelling liever afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.
Ben je van plan om de de wasdroger bij een webshop te bestellen? Kijk dan eerst op onze pagina: veilig online kopen.
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je meteen welke wasdrogers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.