Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat
Kajo Mo Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:9 juni 2020
Werkelijk gezond?
Tussendoortjes lijken op de verpakking vaak nogal verantwoord. Toch blijven het producten voor af en toe. Ze zijn namelijk niet erg gezond. Dat blijkt als we 50 tussendoortjes een Nutri-Score (pdf) geven.
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Gezonde keuze
Nog geen kwart van de tussendoortjes die we onderzochten scoort goed met een A of B. Dat maakt het lastiger om uit zo’n uitgebreid aanbod de gezondere producten te vinden. Je moet daarvoor elk etiket goed lezen.
Een gezond tussendoortje bevat bij voorkeur:
- niet te veel calorieën
- veel vezels
- vitamines en mineralen
- gezonde onverzadigde vetten in plaats van ongezonde verzadigde vetten
- weinig suiker
- weinig zout
Een product voldoet vaak al aan deze voorwaarden als het nauwelijks toevoegingen bevat naast (volkoren)granen, noten en/of fruit. Dat kun je in de ingrediëntenlijst controleren.
Minder gezonde keuze
Veel suiker
Veel tussendoortjes zitten bomvol suiker. Laat je niet misleiden door de toevoeging van honing of andere stiekeme suikers. Let ook op te veel gedroogd fruit. Dat bevat weliswaar vezels en mineralen, maar ook veel suiker. Ook (ingedikt) fruitsap is erg suikerrijk.
Veel (verzadigd) vet
Voor mueslirepen wordt de muesli geroosterd in olie. Zo’n reep bevat dan ook behoorlijk wat vet. En daarmee veel calorieën. Al gaat het bij olie wel grotendeels om gezonde onverzadigde vetten.
Minder gezonde verzadigde vetten kun je tegenkomen in producten met palmolie, chocolade of een 'yoghurt'-coating. De yoghurtlaag bestaat soms vooral uit suiker, cacaoboter en melkpoeder. Dat lijkt meer op witte chocolade. Niet bepaald gezond.
Zoek de verschillen
Goed Bezig
Bolletje is met de Goed Bezig Cranberry helemaal niet zo goed bezig. Waar de naturel-variant een B scoort, moet de variant met cranberry het doen met een D. Die laatste bevat namelijk flink wat meer suiker, verzadigd vet en zout.
Rijstwafels
Een rijstwafel zou een onschuldig product moeten zijn. Zo krijgen de Dunne Rijstwafels met rogge van Albert Heijn een Nutri-Score A. Maar de Rijstwafels Yoghurt van Zonnatura scoren een E. Een zakje van 3 wafels bevat bijna 4 suikerklontjes en 8 gram verzadigd vet.
Fruit-en-notenrepen
Ook uit fruit-en-notenrepen valt flink wat te kiezen. Maar de ene reep is de andere niet. De Nakd Berry Delight krijgt bijvoorbeeld een Nutri-Score B. Deze reep bestaat onder andere voor 100% uit fruit en noten. De Eat Natural Cashew & Blueberry komt niet verder dan een D. Het bevat veel meer verzadigd vet en minder fruit en noten.
Zo hebben we getest
We gaven 50 tussendoortjes een Nutri-Score op basis van de informatie op het etiket. De tussendoortjes zijn van A-merken en zijn verkrijgbaar in diverse supermarkten.
Populaire artikelen
Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap
Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.Eet je gezond met de lekkerste notenmix
Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.Visvervangers: niet zo gezond als echte vis
Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.Test gezondste roggebrood
In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.