icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test appelmoes: de beste heeft geen extra suiker nodig

Test
|
Appelmoes is lekker als zoet sausje of toetje. Maar zo lepel je ongemerkt wel heel wat suiker naar binnen. Al biedt de supermarkt tegenwoordig ook veel soorten zonder toegevoegde suikers. Is dat net zo lekker? En is het dan even gezond als het eten van een appel? Wij beoordeelden 24 soorten appelmoes op suikergehalte en smaak.  
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:29 oktober 2019

Let op!
Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.
Appelmoes in schaal

Test appelmoes (prijzen per 100 gram)

Laatste update: 29 oktober 2019

Wij zijn er bijna..

Wat opvalt in de test appelmoes

  1. 1
    Is appelmoes gezond?

    Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet. Ook zitten er in appelmoes geen schillen. Hierdoor krijg je minder vezels binnen.

    Vitamine C 

    In appelmoes zit minder vitamine C dan in verse appels. Dat komt doordat vitaminen bij het productieproces deels verloren gaan. De meeste fabrikanten voegen daarna wat vitamine C toe. Vitamine C is een antioxidant en voorkomt dat de appelmoes bruin kleurt in de pot. Een andere benaming voor vitamine C is ascorbinezuur. Op de verpakking staat het soms vermeld als E-nummer (E300). 

  2. 2
    Zoeter, zoeter, zoetst

    De zoetste appelmoes bestaat voor 17% uit suiker. Dat zijn bijna 9 suikerklontjes per schaaltje (205 gram). Gemiddeld bevat een potje appelmoes met toegevoegde suiker 14,2% suiker:  7 suikerklontjes per schaaltje.

    Appelmoes

    Minder suiker

    Fabrikanten zijn bezig om minder suiker aan appelmoes toe te voegen. Vanaf dit najaar verlagen ze de hoeveelheid suiker stapsgewijs naar maximaal 13,5%. Doel is dat in november 2020 alle potten hieraan voldoen. Van ons mag het allemaal wel wat sneller.

  3. 3
    Zo hebben we getest

    We schotelden 66 proevers 24 soorten appelmoes voor. Zij beoordeelden de zoetheid, zuurheid en frisheid van de appelmoes en de smaaksterkte. We vroegen ook wat ze vinden van de geur, kleur en consistentie van de appelmoes.

    Verder bekeken we de etiketten van de potten. Hoe minder suiker de appelmoes bevat, hoe  gezonder. Toegevoegde suiker betekent puntenaftrek. 

Conclusie

De Beste uit de Test bevat geen toegevoegd suiker maar wel zoetstoffen.
De Beste Koop bevat iets meer suiker maar had een sterkere appelsmaak mogen hebben.

Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze. Daarmee valt het in de Schijf van Vijf. Appelmoes mét toegevoegde suikers niet.

Hoeveel suiker er in appelmoes zit hangt af van hoeveel fabrikanten toevoegen en de hoeveelheid fruitsuikers in de gebruikte appels. Dit hangt af van het ras en kan per oogst verschillen.  

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

  • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

    Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

    Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
  • Header Notenmix 1200x800

    Eet je gezond met de lekkerste notenmix

    Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
  • Visvervangers groepsfoto 1200X800

    Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

    Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
  • Roggebrood

    Test gezondste roggebrood

    In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.