Traphekje kopen: waar let je op?
Veiligheid is het belangrijkst bij traphekjes. Maar welk traphekje is het beste? En is het veilig om een traphekje tweedehands te kopen? Wij helpen je de juiste keuze te maken.
Expert traphekjes
1
Keuzehulp traphekjes
Wil je weten welk traphekje het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies het juiste traphekje.
2
Wanneer heb je een traphekje nodig?
Zodra je kind begint te kruipen, heb je een traphek nodig. Installeer een traphek ruim op tijd.
Met een traphekje bovenaan de trap voorkom je dat je kind van de trap valt. Een traphek onderaan de trap zorgt ervoor dat je kind niet zomaar naar boven klimt.
Je kunt ook een traphekje tussen twee kamers plaatsen. Zo hou je een kind bijvoorbeeld uit de keuken als de oven aan staat.
Een traphek is bedoeld voor kinderen tot 2 jaar. Daarna worden ze vaak te groot, te zwaar of te slim om zich te laten tegenhouden door een traphekje.
Leer kinderen zo snel mogelijk dat ze niet moeten spelen op de trap en dat ook een traphekje geen speelgoed is.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste traphekjes
Video: kooptips traphekjes
3
Bepaal of een traphek past
Kijk goed naar de plek waar je het traphek wilt plaatsen. Voldoet die plek aan de onderstaande voorwaarden? Dan kun je zonder problemen een traphek plaatsen.
- De opening waarin je het traphek wil plaatsen, heeft stevige trapposten of muren.
- De muren zijn recht en gelijk.
Let op in de volgende situaties:
- De muren staan niet recht tegenover elkaar (ze zijn niet evenwijdig).
- Bij hoge plinten.
De traphekjes uit onze test zijn niet geschikt voor deze situaties:
- Een open trap met grote ruimtes tussen de spijlen en/of treden.
- Een dubbele trap.
- Een ronde trappost.
- Een wenteltrap.
Er zijn wel oplossingen voor deze situaties, zoals traphekjes met een hoek. Maar deze hebben we niet getest.
Lees verder:
Zo installeer je een traphekje veilig
4
Een veilig traphekje kopen
In onze tests komen we bijna elk jaar onveilige traphekjes tegen. Soms zijn de problemen zo groot dat deze hekjes nooit verkocht hadden mogen worden.
We melden problemen altijd bij de fabrikant, maar helaas ondernemen ze vaak geen actie. Hierdoor blijven deze onveilige traphekjes gewoon in de winkels.
Ook bij onveilige traphekjes staat op de verpakking dat ze voldoen aan de Europese veiligheidsnorm EN 1930:2011. Dit betekent alleen niet altijd dat het traphekje veilig is.
Gelukkig is er ruime keuze uit veilige traphekjes. Met onze tips kun je een veilig traphekje kopen.
Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes (alleen voor leden)
Veilige traphekjes voor kleuters (alleen voor leden)
5
Soorten traphekjes
Er zijn verschillende soorten traphekjes, elk met hun eigen voor- en nadelen:
Spijlenhekjes
Dit zijn de veiligste hekjes volgens onze test. Het nadeel is dat spijlenhekjes altijd in de weg zitten, ook als je ze niet gebruikt. Je hebt ook wat ruimte nodig voor of achter het hek om het te kunnen openen.
Rolhekjes
Uit onze test blijkt dat veel oprolbare hekjes onveilig zijn, vooral bovenaan de trap. We raden rolhekjes daarom niet aan voor bovenaan de trap. Het voordeel van rolhekjes is dat ze niet in de weg zitten als je ze niet gebruikt.
Vouwhekjes
Vouwhekjes combineren de voordelen van spijlenhekjes en rolhekjes.
Bekijk en vergelijk:
Spijlenhekjes
Rolhekjes
Vouwhekjes
6
Kies de juiste maat
Meet de breedte van de deuropening of het trapgat waar je het hekje wilt plaatsen. Traphekjes verschillen sterk in de breedte die ze kunnen overbruggen. Voor veel hekjes zijn er verlengstukken om ze breder te maken. Soms worden deze meegeleverd, maar vaak moet je ze apart kopen.
Smalle openingen: Zoek een hekje dat niet te breed is op de minimale stand.
Bredere openingen: Zoek een hekje dat breder is en je zo nodig uit kunt schuiven.
In onze vergelijker zie je per hekje de minimale en maximale breedte die het kan overbruggen. Ook vermelden we of er een verlengstuk bij te koop is.
Bekijk en vergelijk:
Traphekjes die passen in een standaard trapgat
Traphekjes die passen in een standaard deuropening
7
Bevestig het traphek met schroeven
Er zijn verschillende manieren om een traphekje te bevestigen aan de muur of trappost:
- Geschroefde scharnieren en sloten. Je schroef het hele frame vast. Of je schroeft de scharnieren en de sloten direct vast in de muur.
- Geschroefde muurcups. Het hekje wordt in de muurcups geklemd die je vastschroeft.
- Bevestigen zonder schroeven. Het hekje wordt vastgeklemd zonder te schroeven.
Hoe meer schroeven je gebruikt, hoe steviger het traphekje vastzit. We raden bevestiging zonder schroeven niet aan. In de vergelijker kun je bij elk traphekje zien hoe het wordt bevestigd. Ook kun je filteren op het type bevestiging.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste traphekjes met schroefbevestiging
De veiligste traphekjes (alleen voor leden)
8
Extra opties
Traphekje zonder drempel
Hekjes zonder drempel hebben geen balk waar je over kunt struikelen. Bij sommige spijlenhekjes zit er aan de onderkant wel een balk waar het hekje boven opent. Deze balk is meestal 1 tot 4 cm hoog en zit op de vloer of net erboven. Let hiermee op, want je kunt makkelijk struikelen over deze balk.
Bekijk en vergelijk:
Traphekjes zonder drempel
Vrije doorgang
Bij sommige traphekjes heb je een vrije doorgang wanneer je het hek niet gebruikt. Bij rolhekjes en vouwhekjes kun je makkelijk doorlopen als het hek opgerold of ingeklapt is. Dat is handig als de kinderen niet thuis zijn. Bij spijlenhekjes moet je het hek steeds opendoen.
Bekijk en vergelijk:
Traphekjes met vrije doorgang
Extra hoog traphekje
Voor kinderen van 2 tot 4 jaar raden we een hekje aan van 75 cm of hoger. Het lichaamszwaartepunt van deze kinderen ligt hoger. Een hoger hekje voorkomt dat ze op hun tenen leunend over het hekje klimmen of erover vallen.
Bekijk en vergelijk:
Extra hoge traphekjes
9
Tweedehands traphekje kopen
Een goed traphekje hoeft niet duur te zijn. De Beste Koop kost maar een paar tientjes. Koop of krijg je een tweedehands traphek? Let dan hierop:
- Check of het geen onveilig traphekje is.
- Controleer of je alle benodigde onderdelen hebt. Ook bijvoorbeeld bevestigingsmallen die je nodig hebt voor installatie.
- Controleer of alle onderdelen stevig vastzitten.
- Monteer het hekje volgens de handleiding. Deze kun je ook online terugvinden. Zoek op merk, type en het woord 'handleiding'. Op internet vind je ook installatievideo's van veel traphekjes.
Gebruik liever geen tweedehands traphek als het beschadigd is of niet meer goed werkt. En koop in ieder geval geen ‘harmonicahekje’. Dit type wordt voor huisdieren verkocht, maar is onveilig voor kinderen.
Bekijk en vergelijk:
Alle geteste traphekjes
10
Zelf een traphekje maken
Een traphekje zelf maken lijkt misschien makkelijk, maar dit is niet verstandig. Voor de veiligheid van je kind moet een traphek aan veel strenge eisen voldoen. Het is moeilijk om zelf een traphek te maken dat voldoet aan alle eisen van Europese veiligheidsnorm EN 1930.
We zien helaas dat er erg veel onveilige traphekjes op de markt zijn. Een veilig traphek maken is dus lastiger dan je denkt. Daarom raden we af om zelf een traphekje te maken.
Waarschuwing: maak dit vtwonen traphekje niet
Bekijk en vergelijk:
Veilige traphekjes (alleen voor leden)
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je meteen welke traphekjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.