Gebruikstips voor je stoomstrijkijzer
Wat is de handigste manier om je stoomstrijkijzer te ontkalken? En heb je na het strijken vaak last van bruine vlekken op je schone was? We geven je advies over het gebruik van je stoomstrijkijzer of stoomgenerator.
Expert stoomstrijkijzers
1
Ontkalken en schoonmaken
Kalk is de grootste boosdoener voor je strijkijzer. Alle strijkijzers zijn voorzien van een systeem tegen kalk. Het vertraagt de afzetting van kalk, maar onderhoud blijft nodig.
Ontkalkingsknop
Met de ontkalkingsknop schud je kalk en troep uit de gaatjes.
Antikalkstaafje
Het antikalkstaafje trekt kalk uit het water aan. Stoomgeneratoren hebben een langere antikalkstaaf. De staafjes moet je regelmatig omspoelen of in een kopje azijn of citroen zetten.
Antikalkpatronen
Met antikalkpatronen of cassettes voorkom je kalkvorming in het water door de chemische werking. De generator geeft aan wanneer je de cassettes moet vervangen. Op jaarbasis kunnen de patronen of cassettes wel €30 kosten.
Thermische schok
Wanneer het ijzer volledig verkalkt is, kun je de kalkdeeltjes losbreken door middel van de functie ‘thermische schok’. Hierbij stroomt koud water langs een hete strijkzool, waardoor de kalkdeeltjes losbrokkelen.
Lees meer over je strijkijzer ontkalken en schoonmaken.
2
Problemen met je strijkijzer
Kalk kan voor veel problemen zorgen. Spoel de watertank daarom regelmatig schoon en voorkom dat het strijkijzer volledig verkalkt. Strijkijzers en stoomgeneratoren hebben allerlei manieren om kalkaanslag te verhelpen.
Lees meer over strijkijzer ontkalken en schoonmaken.
Maar het kan ook gebeuren dat het strijkijzer lekt, niet goed stoomt of dat er vieze vlekken op je wasgoed komen.
Lees meer over problemen met je strijkijzer.
3
Met wat voor water strijk je?
Kraanwater
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken.
Gedestilleerd of gedemineraliseerd water
Woon je ergens waar het water harder is? Dan kun je het kraanwater mengen met gedestilleerd of gedemineraliseerd water.
Let op
Niet alle strijkijzers zijn gelijk. Verschillende materialen en ontkalkers reageren anders op dit water. Kijk daarom in de handleiding wat de fabrikant adviseert over onthard water.
Gebruik geen strijkwater
Gebruik geen strijkwater. Je kunt problemen met je strijkijzer krijgen wanneer je water met parfum of andere toevoegingen gebruikt (stijfsel, azijn, ontkalkingsmiddel, andere chemicaliën). Deze toevoegingen kunnen stomen moeilijker maken, bezinksel veroorzaken en vlekken maken op je kleding. En je hebt kans dat het apparaat eerder kapot gaat.
Geen condenswater of regenwater
Gebruik geen condenswater van de wasdroger. En ook geen opgevangen regenwater of water uit een airco. Hierin kunnen nog kleine deeltjes zitten die het strijkijzer verstoppen of beschadigen.
4
Zo strijk je het best: strijktips
Strijk op de juiste temperatuur
Voor strijken is warmte nodig. Je verwarmt de vezels in de stof. Maar voorkom dat je te heet strijkt. Strijk op de juiste temperatuur. Deze staat op het wasvoorschrift.
Strijk met stoom
Om mooi glad te strijken, is het belangrijk dat het wasgoed een beetje vochtig is. Daarom strijk je het beste met stoom. Maar stoom niet te veel, want dan wordt het wasgoed te nat en gaat de boel lekken.
Kwetsbare stoffen strijken
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant en op lage temperatuur. Je kunt de stof ook beschermen door er een theedoek op te leggen. Of hou het strijkijzer iets boven de stof en strijk het met de hand glad.
Lees onze strijktips om je wasgoed snel en gemakkelijk kreukvrij te krijgen.
5
Energiezuinig strijken
Strijkijzers zijn niet de grootste stroomvreters in huis. Dat komt vooral omdat ze meestal maar kort gebruikt worden. Wij testen het energiegebruik van strijkijzers daarom niet. Er is ook geen Europees energielabel voor strijkijzers. Hoe energiezuinig je strijkt, hangt sterk af van het gebruik.
Zo strijk je het zuinigst:
- Strijk pas wanneer je meerdere kledingstukken verzameld hebt. Opwarmen van het strijkijzer kost elke keer energie. Daarom is het minder zuinig om telkens slechts 1 kledingstuk te strijken. Bijkomend voordeel is dat je in totaal ook minder tijd kwijt bent aan het strijken.
- Strijk met weinig stoom. Want gebruik van stoom kost energie. Gebruik alleen extra stoom als je daardoor veel sneller strijkt.
- Met een stoomstrijkijzer gebruik je ongeveer 20% minder energie dan met een stoomgenerator.
- Niet strijken is ook een optie. Door minder kledingstukken te strijken, spaar je tijd en energie. Zie ook de tips hieronder.
6
Niet strijken is ook een optie
Tijdens het wassen kun je al zorgen dat de was niet te veel kreukt. Stop bijvoorbeeld niet te veel wasgoed tegelijk in de machine en gebruik niet te veel wasmiddel. Of kies een programma dat niet hard centrifugeert. En haal de was direct uit de wasmachine zodra het klaar is. Dit helpt ook:
- Sla de was uit voordat je het ophangt.
- Hang spijkerbroeken op aan de pijpen, zodat het zware deel de pijpen gladtrekt.
- Hang overhemden en shirts te drogen aan een kleerhanger.
- Trek lakens en beddengoed glad als je ze opvouwt.
- Hang je kleding in de badkamer als daar nog een beetje stoom hangt. Kreukels verdwijnen dan vaak vanzelf.
7
Repareren of vervangen en wegdoen
Repareren
Over het algemeen is repareren duurzamer dan een nieuw strijkijzer of een nieuwe stoomgenerator kopen: het bespaart grondstoffen. Ook is het vaak goedkoper.
Kijk eerst of de garantie nog geldt, want dan moet de winkel je helpen. Is de garantie voorbij dan kun je je strijkijzer of -generator op verschillende manieren (laten) repareren:
- Zelf repareren
- Neem het apparaat mee naar een Repair Café
- Vind een handige student via een site als www.studentenkarwei.nl
- Op websites zoals www.werkspot.nl
Recyclen
Het is beter voor het milieu om het strijkijzer of de stoomgenerator te laten recyclen. Zo worden giftige stoffen veilig afgevoerd. En van de grondstoffen kunnen nieuwe dingen worden gemaakt.
Inleveren voor recycling kan via de gemeente of via de winkel.
- Een winkel moet je oude apparaat innemen als je er een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt.
- Grotere elektronicazaken moeten kleine apparaten (tot 25x25x25cm) ook innemen als je er géén nieuw apparaat koopt. Strijkijzers en generatoren zijn vaak iets groter, maar je kunt het altijd vragen.
- 6000 andere winkels (supermarkten, bouwmarkten, tuincentra) hebben inleverbakken.
- Op wecycle.nl staan inzamelpunten bij jou in de buurt.
Let op: betaal de winkel nooit een extra bedrag om je apparaat in te kunnen inleveren.