icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vermogen en energielabel

Sinds de invoering van het energielabel in 2017 zijn stofzuigers een stuk zuiniger geworden én beter gaan zuigen. Dit komt door verbeteringen aan het mondstuk en de aansluiting van de losse onderdelen. Het energielabel is begin 2019 tijdelijk opgeheven. Een nieuw energielabel komt er waarschijnlijk in 2025 of 2026. 
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert stofzuigersBijgewerkt op:12 januari 2024

stofzuiger-snoer

Energielabel ongeldig

Het Europese energielabel voor stofzuigers is begin 2019 per direct ongeldig verklaard. Sindsdien mogen Europese (web)winkels geen stofzuiger-energielabel gebruiken. Of informatie van het energielabel plaatsen op de verpakking in productinformatie en in advertenties van stofzuigers. Als ze dit wel doen zijn ze in overtreding en kunnen hiervoor een boete krijgen.

Rechtzaak Dyson

Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hof van Justitie in een rechtzaak die Dyson aanspande tegen de Europese Commissie. Het Hof stelt dat de manier waarop het huidige energielabel wordt bepaald niet voldoet aan een deel van de Europese energielabelwet. Dat maakt het energielabel voor stofzuigers ongeldig.

Nieuw energielabel in 2025 of 2026 verwacht

De Europese Commissie bepaalde daarom dat de informatie van het energielabel niet meer mag worden gebruikt. Ze werken aan een nieuw energielabel. Dat komt waarschijnlijk pas in 2025 of 2026. 

In de tussentijd moeten stofzuigers wel gewoon voldoen aan de kwaliteitseisen die Europa heeft bepaald. Zoals maximaal stroomverbruik, geluid en stofuitstoot. Ook de minimale zuigprestatie en levensduur. Alle andere Europese energielabels blijven gewoon geldig. Bijvoorbeeld voor auto's, witgoed en televisies.

Energielabel en de test van de Consumentenbond

We hebben de informatie van het energielabel in onze stofzuigervergelijker verwijderd. Zodra er een nieuw label is vermelden we deze informatie weer.

Energielabeltests niet altijd realistisch

De tijdelijke opheffing van het energielabel heeft geen directe gevolgen voor de testresultaten van de Consumentenbond. Bij Hoe wij stofzuigers testen lees je waarom onze tests anders zijn dan die voor het energielabel. Wij vinden de energielabeltest niet altijd realistisch.

Onder andere op deze punten:

  • Onrealistische ondergrond. Fabrikanten gebruiken voor de energielabeltest bijvoorbeeld een aluminium kier bij de test voor harde vloeren. Wij testen met een houten kier. Die is realistischer en moeilijker. ​​
  • Testen met verschillende mondstukken. Fabrikanten gebruiken bij de energielabeltest voor elke ondergrond een ander mondstuk. Het mondstuk waarmee de stofzuiger op die ondergrond het beste zuigt. Uit onze enquêtes blijkt dat consumenten voor bijna alle ondergronden alleen het standaardmondstuk gebruiken.
  • Onrealistisch aantal bewegingen. In de energielabeltest wordt de stofopname getest door 5 keer heen en weer te bewegen over hetzelfde stukje vloer. Wij geloven dat dit in de praktijk veel minder is.
  • Wollen tapijt. Voor de energielabeltest wordt wollen tapijt gebruikt. Wollen vezels leveren heel verschillende resultaten op. Bovendien heeft bijna niemand meer een wollen tapijt.  

Wij testen ook of de stofzuiger slechter zuigt met een halfvolle stofzak of -bak dan met een lege. Bij de meeste stofzuigers zit hier weinig verschil in.

Lees welke verschillen er zijn tussen stofzuigers met en zonder stofzak

Meer watt zuigt beter?   

Hoe hoger het motorvermogen, hoe meer energie de stofzuiger verbruikt. Maar stofzuigers met een laag wattage zuigen ook prima. Dat blijkt keer op keer uit onze tests. En omgekeerd zuigen de stofzuigers met hoge vermogens zeker niet beter. Een efficiënt mondstuk en een gesloten luchtstroom in de stofzuiger dragen juist wel weer bij aan een schone vloer. 

Kwaliteitseisen

Sinds 2017 moeten stofzuigers aan de volgende eisen voldoen, ook nu het energielabel ongeldig is: 

  • Motorvermogen is maximaal 900 watt.
  • Energieverbruik is maximaal 43 kWh per jaar.
  • Voor de minimale stofopname moet na 5 keer heen en weer bewegen minstens 75% van het stof van het tapijt gezogen zijn. En 98% uit een harde vloer met kier.
  • De stofuitstoot is maximaal 1% van de opgezogen stofdeeltjes.
  • Het geluid is maximaal 80 dB.
  • De motor moet minimaal 500 uur kunnen meegaan.
  • De slang moet 40.000 keer met gewicht worden uitgetrokken.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.