Steelstofzuiger kopen: waar let je op?
Steelstofzuigers zijn snoerloos, wendbaar en makkelijk erbij te pakken. En ze krijgen je huis goed stofvrij. Met onze tips koop je de juiste steelstofzuiger.
Expert steelstofzuigers
Snel naar:
- Keuzehulp steelstofzuigers
- Soorten steelstofzuigers
- Welke steelstofzuiger past bij jou?
- Steelstofzuiger of gewone stofzuiger?
- Zuigkracht goedkope en dure steelstofzuigers
- Steelstofzuiger op een accu: handig?
- Trappen, meubels en boven je hoofd zuigen
- Vloertypes en huisdieren
- Grootte van de opvangbak, gewicht en geluid
- Andere soorten stofzuigers
1
Keuzehulp steelstofzuigers
Wil je weten welke steelstofzuiger het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste steelstofzuiger.
2
Soorten steelstofzuigers
Om te bouwen steelstofzuiger
Bij deze veelverkochte snoerloze steelstofzuiger zitten het stofreservoir, de accu en de motor meestal bovenaan de steel, bij de handgreep. Het zwaartepunt ligt hoog, waardoor je er makkelijker mee boven je hoofd kunt zuigen.
Deze steelstofzuigers bouw je eenvoudig om tot kruimeldief. Meestal hoef je alleen maar de handgreep eraf te halen. Met de meegeleverde mondstukken kun je de stofzuiger makkelijker op verschillende manieren gebruiken, zoals op de trap en voor meubels.
Bekijk en vergelijk:
Steelstofzuigers die je kunt ombouwen tot kruimeldief
Steelstofzuiger met losse kruimeldief
Het stofreservoir, de accu en de motor zitten bij deze snoerloze steelstofzuiger aan de onderste helft van de steel. Daardoor ligt het zwaartepunt van de stofzuiger laag. Dat maakt hem vooral prettig voor het stofzuigen van de vloer.
Bij dit type steelstofzuiger zit de kruimeldief onderaan de steel. Je haalt hem er in één greep vanaf hem met een knop los te klikken. Met de kruimeldief kun je makkelijker vuil van kleinere oppervlaktes en op hoogte opzuigen. Steelstofzuigers met een losse kruimeldief worden niet zoveel meer gemaakt.
Bekijk en vergelijk:
Steelstofzuigers met kruimeldief
Bekijk ook:
De beste kruimeldief
Vloerreiniger of dweilsysteem
Een aantal steelstofzuigers kan ook dweilen met een speciaal meegeleverd dweilmondstuk. Ze zijn handig om je vloer wat op te frissen. De meeste werken met dweiltjes die je zelf vochtig maakt onder de kraan. Sommige hebben een ingebouwd watertankje.
Er zijn ook echte 'vloerreinigers' en dweilsystemen te koop, die ook echt vlekken kunnen verwijderen van je vloer. Deze testen we niet in de steelstofzuigertest. Wel hebben we een paar jaar geleden de Bissell Crosswave en Kärcher Floorcleaner FC5 bekeken, die nu nog altijd te koop zijn.
Bekijk en vergelijk:
Steelstofzuigers met dweilfunctie
3
Welke steelstofzuiger past bij jou?
Video: Alles over (steel)stofzuigers
Met onze tips weet je wat het best bij jou past. Waarvoor wil je de stofzuiger gebruiken? Is een steelstofzuiger wel een goede keus? En wat zegt de prijs eigenlijk? Bekijk de video.
4
Steelstofzuiger of gewone stofzuiger?
Heel wendbaar
Bij een steelstofzuiger zitten de motor en stofbak aan de steel. Je duwt dus de hele stofzuiger vooruit, in plaats van een 'karretje' achter je aan te trekken. Dat maakt een steelstofzuiger wendbaarder en makkelijker hanteerbaar dan een gewone stofzuiger.
Gemakkelijk in gebruik
Ook is hij snel te gebruiken en draag je hem makkelijk door het hele huis. Handig om snel vuil op te zuigen rondom de eettafel of vuil dat van buiten naar binnen is gelopen. Hij is ook simpel om te bouwen tot kruimeldief voor klusjes op lastige plekken.
Maar een stuk duurder
De prijzen van de goed geteste steelstofzuigers liggen een stuk hoger dan die van goede gewone stofzuigers.
Liever een gewone stofzuiger? Vergelijk alle stofzuigers
Voordelen van een steelstofzuiger |
Geen snoer, dus makkelijk hanteerbaar |
Geen losse kruimeldief nodig |
Makkelijk te gebruiken op trappen |
Nadelen van een steelstofzuiger |
Hoge prijs |
Korte gebruiksduur |
Altijd hele gewicht duwen en tillen |
5
Zuigkracht goedkope en dure steelstofzuigers
Goedkoop is duurkoop
In onze test zitten grote verschillen in hoe goed de steelstofzuigers stof en vuil opzuigen. Het zijn vaak de duurdere steelstofzuigers vanaf zo'n €350 die goed uit onze test komen. Goedkope steelstofzuigers van minder dan €100 zijn erg slecht, die zuigen maar heel weinig stof en vuil op.
Lees meer:
Goedkope steelstofzuigers
Kijk niet naar accuvermogen
Het vermogen dat bij steelstofzuigers wordt vermeld, is het vermogen van de accu, niet van de motor. Hoe hoger het accuvermogen, hoe meer stroom het opladen van de accu kost. Het accuvermogen zegt niets over hoe krachtig de steelstofzuiger zuigt.
Lees meer:
Hoe wij steelstofzuigers testen
6
Steelstofzuiger op een accu: handig?
Gebruiksduur
Hoe lang je met een accu doet, hangt af van de stand die je gebruikt. Sommige steelstofzuigers kunnen in de hoogste stand nog geen 10 minuten zuigen. Andere houden het ruim een halfuur vol. Je kunt een stuk langer zuigen als je een lagere stand gebruikt (gemiddeld zo'n 40 minuten), maar dan zuigt de stofzuiger minder krachtig.
Opladen
Bij de geteste steelstofzuigers loopt de oplaadtijd van de accu flink uiteen. Bij de snelste heb je een lege accu in minder dan een uur weer vol, bij de langzaamste duurt dit ruim 5 uur. De meeste steelstofzuigers zet of hang je in een laadstation. Sommige steelstofzuigers laad je op met een losse oplader.
Lees meer:
Opladen en de levensduur van een accu
7
Trappen, meubels en boven je hoofd zuigen
Bij de meeste steelstofzuigers zitten de motor en stofbak bovenaan de steel. Dat is handig bij:
- Trappen zuigen
- Zuigen onder laag meubilair
- Zuigen boven je hoofd
Zitten de motor, de stofbak of de kruimeldief onderaan de steel? Dan beweeg je de steelstofzuiger juist makkelijk heen en weer over de vloer.
Trappen zuigen is het makkelijkst met een klein mondstuk. Bij veel steelstofzuigers is zo'n kleinere voet beschikbaar als accessoire. In de vergelijker vermelden we bij elke steelstofzuiger welke accessoires worden meegeleverd.
Zuigen onder laag meubilair gaat het best met een steelstofzuiger die je plat op de vloer kunt leggen. Of met een steelstofzuiger met een scharnier in de steel. Probeer dit uit in de winkel. Ook handig: een lampje op het mondstuk. Daarmee kun je beter onder meubilair kijken.
8
Vloertypes en huisdieren
Een steelstofzuiger is geschikt voor zowel harde vloeren als voor tapijt. Het opzuigen van stof gaat goed op harde vloeren. Ook kruimels neemt een steelstofzuiger gewoon mee. Stof uit tapijt zuigen gaat goed, maar dan moet de stofopvangbak wel leeg zijn. Als die halfvol is, zuigt een steelstofzuiger vrijwel geen stof meer op.
De meeste steelstofzuigers zuigen ook huisdierharen van tapijt goed op. Dat komt door de ronddraaiende turboborstel.
Let op: lang niet alle steelstofzuigers presteren zo goed op alle vloertypes en met verschillende typen vuil. Zeker de goedkope modellen komen ronduit slecht uit onze test.
Bekijk en vergelijk:
- Steelstofzuigers die goed stof én kruimels opzuigen van harde vloeren (alleen voor leden)
- Steelstofzuigers die goed stof opzuigen van tapijt (alleen voor leden)
- Steelstofzuigers die goed huisdierharen opzuigen van tapijt (alleen voor leden)
9
Grootte van de opvangbak, gewicht en geluid
Klein stofopvangbakje
Het stofreservoir van steelstofzuigers loopt uiteen van 0,4 tot 1 liter. Dat is een stuk kleiner dan dat van gewone stofzuigers (tussen de 2 en 3 liter). Hoe kleiner het stofbakje, des te vaker je het moet legen. Dat is een vies klusje en niet aan te raden als je allergisch bent voor huisstofmijt.
Lichtgewicht
Een steelstofzuiger weegt tussen de 2 en 4 kg. Een gewone stofzuiger gemiddeld zo’n 6,5 kg. Maar bij een steelstofzuiger duw je steeds het hele gewicht van het apparaat vooruit. Lang stofzuigen met een steelstofzuiger kan daardoor best zwaar zijn, vooral voor je pols.
Lawaai
Houd er rekening mee dat de meeste steelstofzuigers behoorlijk wat herrie maken. Zeker in de hoogste stand. Lees hoe wij het geluid van steelstofzuigers beoordelen.
10
Andere soorten stofzuigers
Sledestofzuiger
Deze 'gewone' stofzuiger met wielen en een snoer is het type stofzuiger dat het meest verkocht wordt. De meeste werken met een stofzuigerzak. We zien ook steeds meer zakloze stofzuigers, waar vuil en stof wordt opgevangen in een stofbak.
Bekijk:
De beste stofzuiger
Lees meer over:
Stofzuigers met en zonder stofzak
Robotstofzuiger
Een robotstofzuiger beweegt zelfstandig door je huis, dus je hebt er geen omkijken naar. Ideaal om zonder moeite de boel bij te houden. Maar om de trap en in hoekjes te zuigen, heb je nog een gewone of een steelstofzuiger nodig.
Bekijk:
De beste robotstofzuiger
Lees meer over:
Robotstofzuigers
Kruimeldief
Deze snoerloze handstofzuiger is voor kleinere oppervlaktes of kleine schoonmaakklusjes. Handig om meubels en kieren mee te zuigen. De meeste snoerloze steelstofzuigers kun je ook gebruiken als kruimeldief.
Bekijk:
De beste kruimeldief
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je meteen welke steelstofzuigers goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.