Gebruikstips voor je smartwatch
Geef je smartwatch de juiste informatie over jezelf. En gebruik onze tips om het beste uit je smartwatch te halen.
Expert smartwatches
1
Voer de juiste gegevens in
Zorg dat de smartwatch de informatie krijgt die hij nodig heeft. Vul je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht juist in. Werk je gegevens bij zodra er iets verandert. Bijvoorbeeld je gewicht. Zo krijg je de juiste informatie over bijvoorbeeld je conditie en je energieverbruik.
2
Maak regelmatig schoon
Houd je smartwatch schoon, zowel de horlogekast als het bandje. Hij komt in aanraking met bijvoorbeeld zweet, zonnebrandcrème en zeep. Dit kan de materialen aantasten. En een bevuilde hartslagsensor is mogelijk minder nauwkeurig.
Heb je een horloge waarmee je kunt zwemmen? Spoel hem dan na het zwemmen af met kraanwater. Zo verwijder je het vieze, zoute zeewater of het chloorhoudende zwembadwater.
3
Overweeg een losse hartslagmeter
Sommige smartwatches kun je koppelen aan een losse hartslagmeter. Bijvoorbeeld een borstband of een band om je bovenarm. Dan wordt je hartslag daar gemeten, in plaats van op de pols. Je kunt dit bijvoorbeeld overwegen omdat:
- Je pols niet de meest nauwkeurige plek is. Als wij testen of de weergegeven hartslag op het horloge wel klopt, dan doen wij dat door te vergelijken met een borstband.
- Je een sport beoefent waarbij het horloge flink heen en weer schudt of trilt. De hartslagmetingen zijn dan minder nauwkeurig.
- Je de batterij van je smartwatch wilt sparen. Bijvoorbeeld tijdens een lange duurinspanning zoals een marathon.
Lees meer over:
Hartslag meten
4
Luister naar muziek, podcasts en audioboeken
Je kunt vanaf veel smartwatches luisteren naar muziek, en soms ook naar podcasts en audioboeken. Je hebt daarvoor een draadloze hoofdtelefoon of draadloze oordopjes nodig.
Het verschilt per horloge welke mogelijkheden je hebt:
- Eigen muziekbestanden overzetten vanaf smartphone of pc.
- Luisteren via streamingmuziekdiensten zoals Spotify en Deezer.
Soms kun je muziek van streamingdiensten ook offline bewaren. Dan heeft je smartwatch geen internetverbinding nodig om muziek af te spelen. En een gekoppelde smartphone is dan ook niet nodig.
5
Gooi je (oude) smartwatch niet weg
Smartwatch werkt nog
Geef de smartwatch een tweede leven en maak er iemand anders blij mee. Verkoop of geef hem weg. Wis altijd je persoonlijke data van het apparaat voor je hem wegdoet. Zet je smartwatch ook terug naar de fabrieksinstellingen.
Smartwatch is kapot
Is je smartwatch niet meer te repareren? Dan kun je hem recyclen bij een milieustraat of Wecycle-inleverpunt. En soms bij het smartwatchmerk zelf. Gooi het horloge niet bij het restafval. Een deel van onderdelen kan opnieuw gebruikt worden. De rest kan op een verantwoorde wijze worden verwerkt als afval.
6
Overleg met je arts
Gebruik je een elektro-medisch apparaat, zoals een pacemaker of een insulinepomp? Raadpleeg dan je arts of de fabrikant van het medische apparaat voordat je een smartwatch gebruikt. Mogelijk adviseren zij om het horloge niet te gebruiken. Of om een veilige afstand (zoals 15 cm) aan te houden tot het medische apparaat.
Magneten, radiofrequentie en elektromagnetische velden kunnen de werking beïnvloeden van elektro-medische apparaten op of in je lijf. Of storingen veroorzaken.
Gebruik niet de lichaamssamenstelling-functie (Bio-elektrische Impedantie Analyse) op je smartwatch als je een elektro-medisch apparaat hebt. Voor deze meting gaat elektrische stroom door je lichaam. Deze functie zit bijvoorbeeld op de Samsung Galaxy Watch4-serie, Galaxy Watch5-serie en Galaxy Watch6-serie.