icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease voor zzp'ers

Heb je als zzp’er een auto nodig? Dan kun je deze kopen, maar je kunt ook een auto leasen. Je hebt dan de keuze uit zakelijk leasen en private lease. Welke optie je kiest, hangt vooral af van of je bijtelling wilt of niet.
jill van engelen

Jill van Engelen   Expert private leaseBijgewerkt op:5 augustus 2024

Private lease voor zzp'ers

Auto zakelijk en privé gebruiken

Wil je als zzp'er een nieuwe auto zowel zakelijk als privé gebruiken? Dan zijn de meest voor de hand liggende opties een auto kopen op naam van het bedrijf of zakelijk leasen. Bij deze opties mag je de gebruikskosten en leasekosten aftrekken. Ook btw is vaak aftrekbaar.

In het algemeen heb je ook te maken met een fiscale bijtelling voor privégebruik. De bijtelling geldt al wanneer je meer dan 500 km privé rijdt. Met een tripje van Utrecht naar Keulen (en terug), zit je daar al aan. Rijd je minder dan 500 km privé? Dan moet je via rittenregistratie aantonen dat je deze grens niet overschrijdt. Op de website van de Belastingdienst lees je de eisen voor deze registratie

Inkomen

De Belastingdienst ziet het privégebruik van een zakelijke auto als een vorm van inkomen. Je moet daarvoor een bedrag voor de auto bij je inkomen tellen en daarover belasting betalen. De bijtelling voor privégebruik is een vast percentage dat afhankelijk is van:

  • De waarde van de auto
  • De CO2-uitstoot
  • Wanneer de auto voor het eerst op de weg mocht

Rijd je privé veel? Dan hoeft de fiscale bijtelling niet per se nadelig voor je te zijn. Maar rijd je weinig, dan is bijtelling dat vaak wel. Ga na of de bijtelling wel opweegt tegen het privégebruik.

Hoogte bijtelling

In 2024 gelden in Nederland 2 bijtellingspercentages. Welk percentage geldt hangt af van de CO2 uitstoot. 

Type auto Bijtelling
Volledig elektrisch (nulemissie-auto's)

16% voor het deel van de catalogusprijs t/m €30.000

22% voor het deel van de catalogusprijs boven €30.000

Waterstof 16%
Zonnecel 16%
Alle andere auto's (>0 gram uitstoot) 22%

Val je in het verlaagde percentage van 16%? Dan geldt dit voor een periode van 5 jaar. Ingaande op de eerste van de maand (volgend op de maand van de eerste toelating). Is het bijvoorbeeld 12 mei? Dan start deze periode vanaf 1 juni. Na deze periode wordt het percentage opnieuw vastgesteld op basis van de dan geldende regels. Op de website van de Belastingdienst kun je de percentages van eerdere jaren vinden. 

Zakelijk of privé leasen?

Kun je beter zakelijk of privé een auto leasen? Wat het meest voordelig is verschilt per situatie. Denk over beide mogelijkheden na. En houd rekening met de aftrekmogelijkheden en de bijtelling.

Private lease

Bij private lease sluit je het contract privé af. Er is daardoor geen sprake van bijtelling. Rijd je de leaseauto naast privé ook zakelijk? Dan kun je de zakelijke kilometers aftrekken van je winst. Je mag 23 cent per gereden zakelijk kilometer aftrekken. Hiermee kan een private leaseauto dan ook een aantrekkelijke optie zijn voor een zzp’er.

BKR-registratie

Een nadeel van een private leaseauto is dat je BKR geregistreerd wordt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar is wel iets om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld als je een nog lening of een hypotheek wilt. Je leencapaciteit wordt veelal verlaagd door een BKR-registratie.

Btw

Bij een private leaseauto is de btw die je betaalt niet aftrekbaar, omdat het geen zakelijk contract is. Heb je een zakelijke leaseauto, dan is de btw wel aftrekbaar als zzp'er. Je moet dan wel werkzaamheden verrichten die belast zijn met btw. Over het privégebruik betaal je wel btw. 

Als zzp'er kun je bij private lease geen btw aftrekken. Maar dit weegt doorgaans niet op tegen het nadeel van de fiscale bijtelling bij zakelijk leasen.

Lees meer over de voor- en nadelen van private lease.