icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Multivitamine-gummies missen belangrijke vitamines en mineralen

Nieuws
|
In multivitamines in de vorm van gekleurde gummies ontbreken belangrijke vitamines en bijna alle mineralen. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Maar fabrikanten van deze gummies scheppen met hun claims een totaal andere verwachting.
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:21 oktober 2024

multivitamines-gummies-1200x800px

De Consumentenbond bestudeerde de samenstelling van 22 multivitamine-gummies voor volwassenen en 27 voor kinderen. Geen enkel product komt in de buurt van de ‘normale’ multivitamine in de vorm van een (kauwt)tablet. Terwijl de winegum-achtige gummies gemiddeld 2,5 keer zo duur zijn.

De meeste producten missen 3 à 4 van de 13 vitamines en rond de 10 van de 11 belangrijkste mineralen. Zo zit in geen enkele multivitamine-gummie ijzer of calcium. Volgens fabrikanten ontbreken bepaalde vitamines en mineralen vanwege een te sterke kleur of bittere smaak. 

Misleidend

Fabrikanten zijn niet eerlijk over het weglaten van vitamines en mineralen. Op de potjes staan vaak claims als ‘alles in één’, ‘een complete multivitamine’ of ‘van A-Z’.

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Deze fabrikanten strooien schaamteloos met allerlei niet-kloppende claims. Daarmee misleiden ze consumenten. Wij roepen ze op daarmee te stoppen. Doen ze dat niet, dan dienen we klachten in bij de Reclame Code Commissie.’

Meest onvolledig

Het meest schamele product uit het onderzoek is de Multi Kind Lijnzaadolie van Holland & Barrett. Hierin zitten slechts 5 vitamines en geen mineralen. De gummies van Vitaviva en Hema voor kinderen doen het niet veel beter met respectievelijk 6 en 7 vitamines en 0 mineralen. De meest onvolledige gummies voor volwassenen zijn die van Nordic en Kruidvat. Ze bevatten maar 9 vitamines en ook in deze producten ontbreken mineralen.

Het consumentenprogramma Radar besteedde maandag 21 oktober ook aandacht aan het onderzoek van de Consumentenbond naar multivitamine-gummies. Bekijk het fragment.