icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Definitieve boete voor LG om prijsafspraken is steun voor televisie-claim

Nieuws
|
De boete die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) LG Electronics opgelegde wegens verboden prijsafspraken, blijft overeind. De toezichthouder verklaarde de bezwaren van de televisiefabrikant ongegrond. De beslissing is een steun in de rug voor de schadeprocedure die Stichting Consumenten Competition Claims samen met de Consumentenbond voert tegen onder meer LG.
joyce donat

Joyce Donat   WoordvoerderGepubliceerd op:30 september 2024

Nieuws Definitieve boete voor LG 1200x800px

Tussen 2013 tot 2018 zetten televisiefabrikanten LG en Samsung winkeliers onder druk om televisies niet onder een bepaalde prijs te verkopen. Voor deze verboden afspraken kreeg LG een boete van 8 miljoen euro opgelegd. LG maakte bezwaar, maar het betoog kwam volgens de ACM ‘niet overeen met het bewijs’.

Consumenten benadeeld

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ‘Deze beslissing onderstreept het onrechtmatige handelen van LG en de systematische benadeling van consumenten die destijds zo’n televisie kochten. Dat helpt ons in onze collectieve procedure tegen LG en Samsung.’

Geld terugkrijgen

Bert Heikens, voorzitter van Stichting Consumenten Competition Claims: ‘Niet alleen LG maakte verboden prijsafspraken met detailhandelaren, Samsung deed dit ook. Hierdoor is de gezonde concurrentie op de televisiemarkt verstoord. Als gevolg hiervan stegen ook de prijzen van andere merken televisies, zoals Philips, Sony en Panasonic. Gemiddeld betaalden consumenten ongeveer 12% te veel voor een televisie. Met uitschieters tot wel 29%. Wij vinden dat consumenten het teveel betaalde bedrag moeten terugkrijgen.’

Aanmelden

De Consumentenbond en Stichting Consumenten Competition Claims roepen consumenten op om zich aan te sluiten bij de actie. Consumenten die tussen 9 januari 2013 en 7 december 2018 in Nederland een televisie kochten bij een (web)winkel, kunnen meedoen. Aanmelden is gratis.

(Hoger) beroep

LG kan de boete nog aanvechten bij de rechter. Samsung deed dat eerder ook om een boete van 40 miljoen euro, maar verloor. Samsung is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.