Grote prijsverschillen in gourmetschotels
Gepubliceerd op:20 december 2013
Basisschotels bevatten doorgaans 4 of 5 verschillende soorten goedkoop vlees, zoals hamburgers, kipfilet, slavinken en shoarma. De luxeschotels bestaan vaak voor de helft uit goedkoop vlees en de andere helft uit gemarineerd en duurder vlees zoals biefstuk, varkenshaas of varkensfilet. Het prijsverschil is bij deze schotels minder groot. De goedkoopste kost €9,98 (C1000) en de duurste €13,98 (PLUS). De visschotels bestaan uit zalm, pangasius, garnalen, soms aangevuld met kabeljauw of tilapia. Ook hier zijn de prijsverschillen groot. Het verschil tussen de goedkoopste (Dirk/Bas/Digros €13,96) en de duurste (PLUS €20,96) is €7 voor een schotel met exact dezelfde vissoorten.
Biologische schotels
Zes van de 10 onderzochte supermarkten heeft ook een biologische gourmetschotel in het assortiment. Deze bevatten standaard hamburgers, biefstuk en varkensfilet, met daarnaast bijvoorbeeld shoarma of chipolataworstjes. De prijsverschillen blijken hier minder groot: het verschil tussen de goedkoopste biologische variant (Hoogvliet voor €14,98) en de duurste (Jumbo en C1000 voor €17,98) is €3.
Meer informatie, mét overzichten van de prijzen (omgerekend per kilo) en de samenstelling van de gourmetschotels, staat op de website van de Consumentenbond.