Kleurcodering verdubbelt inzicht in vet-, zout- en suikergehalte
Gepubliceerd op:22 mei 2013
Door ongezonde voeding stijgt het aantal gevallen van hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. De Consumentenbond pleit daarom al jaren voor het invoeren van een verkeerslichtensysteem op de voorkant van levensmiddelen. Met kleuren laat dit systeem in één oogopslag zien of er weinig (groen), matig (oranje) of veel (rood) verborgen suiker, vet en zout in een product zit. Daarmee kunnen consumenten eenvoudiger een afgewogen keuze maken. Door de kleuren zijn de producten bovendien onderling goed te vergelijken.
Gezonde keuze
In 2007 toonde de Consumentenbond al aan dat het verkeerslichtsysteem op levensmiddelen heel effectief is om consumenten te helpen bij het maken van een gezonde keuze en Britse en Australische studies uit 2009 bevestigden dit. In Groot-Brittannië is het verkeerslichtensysteem inmiddels door enkele grote supermarktketens succesvol ingevoerd. In de rest van Europa doen levensmiddelenfabrikanten echter al jaren hun uiterste best om een stokje te steken voor kleurcodering op levensmiddelen.
Lees meer hierover op de website van Consumers International.