Koken met een magnetron: zo doe je dat
Irene Joris Expert combimagnetronsBijgewerkt op:21 oktober 2024
Koken, stomen en pocheren met magnetron
Je kunt meer met een magnetron dan eten opwarmen. Al het eten wat je kookt, stoomt of pocheert, kun je ook gaar maken in de magnetron. Je kunt groente of aardappelen koken in de magnetron. En vlees of vis mee klaarmaken.
Koken met een magnetron is ook gezond: veel vitamines blijven beter behouden en je hoeft geen olie of vet te gebruiken. Ook hoef je minder zout te gebruiken, doordat het zout in het gerecht blijft zitten en niet in het kookvocht trekt.
Koken in de magnetron
Wil je koken met je magnetron? Zo doe je dat in 6 stappen:
- Snijd de ingrediënten in kleine stukken die ongeveer even groot zijn.
- Doe die in een schaaltje of bakje dat geschikt is voor magnetrongebruik.
- Voeg een heel klein beetje water toe, zodat je maaltijd niet uitdroogt.
- Voeg kruiden naar smaak toe.
- Opwarmen in de magnetron doe je met deksel. Dek het schaaltje of bakje losjes af. Je kunt ook magnetronfolie gebruiken. Let erop dat de lucht kan ontsnappen, dus duw de deksel niet vast, of prik enkele gaatjes in het folie. Er zijn ook speciale magnetronschaaltjes met een ventiel in het deksel.
- Kies de juiste bereidingstijd. Die is afhankelijk van het vermogen van je magnetron, hoeveel eten je tegelijkertijd klaarmaakt en hoe groot de stukken zijn. In de handleiding van je magnetron staan aanwijzingen.
Lukt dit niet, begin dan met 3 minuten stomen op vol vermogen. Controleer om de paar minuten hoe gaar het eten is door er met een vork in te prikken. Pas op voor de hete stoom die uit het bakje komt.
Simpele kooktips voor je magnetron
Aardappels koken in de magnetron
Aardappels hoef je niet per se te schillen, maar snijd ze wel in gelijke stukken. Grote piepers kun je los in de magnetron leggen en zo 'poffen'. Stop ze niet in aluminiumfolie, want daar gaat de magnetron van vonken.
Vis bereiden in de magnetron
Het beste resultaat met zalm en kabeljauw krijg je als je het tegelijk klaarstoomt met de aardappelen of groenten. Leg de vis er dan bovenop.
Groenten koken in de magnetron
Groenten die erg geschikt zijn voor in de magnetron zijn:
- Doperwtjes
- Worteltjes
- Bloemkool
- Broccoli
- Sperziebonen
- Peultjes en sugarsnaps
Verdeel broccoli en bloemkool in kleine roosjes. En snijd worteltjes in stukjes van 1 à 2 cm voor je ze klaarmaakt.
Meer tips lees je op de website van het Voedingscentrum.
Meer tips voor je magnetron
Via een oproep onder onze leden leerden we een aantal creatieve magnetrontips:
- Snel versuikerde honing weer vloeibaar maken
- Snel boter smelten
- Rode wijn op kamertemperatuur brengen
- Borden voorverwarmen