icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Draadloze oordopjes kopen

Draadloze oordopjes zijn heel populair. Niet zo vreemd, want ze zijn licht, klein en ze hebben meestal een microfoon. Dat is dus erg makkelijk voor onderweg. Maar er zijn ook nadelen. Waar moet je echt op letten als je draadloze oortjes koopt?
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert koptelefoonsBijgewerkt op:15 oktober 2024

Wireless-earbuds

Accuduur Bluetooth-oordopjes

De accuduur bij bluetooth-oordopjes is een probleem. Want er past maar een hele kleine accu in draadloze oordopjes. Als je de oortjes al wat langer gebruikt, wordt de accuduur wel erg kort. Vervelend kort. Kies dus voor Bluetooth- oordopjes met een langere accuduur dan je denkt nodig te hebben. Want de accu's zijn vrijwel nooit te vervangen.

Oplaaddoosje

Laat je niet misleiden als fabrikanten zeggen dat de accuduur van de oordopjes langer is dan 20 uur. Dat kan alleen samen met het oplaaddoosje. Onderweg kun je de draadloze oordopjes hiermee een paar keer opladen, maar dan kun je ze dus niet gebruiken.

Comfort draadloze oordopjes

Bijna alle oordopjes zijn zogenaamde ‘in-ear’-oordopjes. Je klemt ze met een stukje rubber in de gehoorgang. Dat stukje rubber zorgt er ook voor dat geluid niet zo makkelijk lekt. Je voelt deze oortjes altijd. Veel mensen hebben hier geen last van, maar sommigen wennen er nooit aan. Er zijn nog behoorlijke verschillen in draagcomfort tussen deze oordopjes.

Sommige oortjes hebben ook oorclips of oorhaken die er voor zorgen dat de oortjes steviger vast zitten. 

Apple Airpods

Apple is met de Airpods een van de weinige merken die draadloze oordopjes in het oor laat hangen. Dat voel je meestal veel minder. Ook al is dit een beetje persoonlijk. Ondertussen heeft Apple ook een ander model, de Airpods Pro. Dit is wel van het type 'in-ear'.

Kans op verliezen?

Draadloze oordopjes zijn heel klein, je verliest ze best makkelijk. Toch gebeurt dit minder snel dan je misschien zou verwachten. Ze klemmen goed in de gehoorgang. En ze vallen niet snel uit omdat ze licht zijn en er geen draad aan de oortjes ‘hangt’. 

De Airpods van Apple zijn een van de weinige draadloze oordopjes die niet in-ear zijn. Bij sommige mensen vallen die wel makkelijk uit. Bij oordopjes met een draad of nekband tussen de oortjes heb je geen kans er 1 te verliezen.

Noise-cancelling oordopjes

Net zoals bij gewone koptelefoons zijn er ook draadloze oortjes met actieve noise-cancelling. Dat wil zeggen dat microfoons het omgevingsgeluid opnemen. En deze informatie wordt gebruikt om de omgevingsruis naar je gehoor te dempen.

We zien steeds vaker betere ruisonderdrukking bij draadloze oortjes, maar het werkt vaak minder goed dan bij koptelefoons. Voor de toch al krappe accuduur is het alleen niet zo goed.

Bluetooth-oordopjes

Draadloze oordopjes gebruiken altijd Bluetooth. Dit geeft helaas niet de beste geluidskwaliteit. Maar bijna alle laptops en smartphones hebben Bluetooth en het kost niet veel energie. Dat zijn dé grote voordelen. En onderweg is het beste geluid ook niet zo nodig.

Bij een Bluetoothverbinding kan het geluid haperen. Dit gebeurt als er veel andere Bluetooth-apparaten in de buurt zijn. Of bij een grote afstand tussen je smartphone en koptelefoon. De apparaten dichter bij elkaar houden voorkomt gestotter. Stop je smartphone bijvoorbeeld in een jaszak of borstzak en niet in je tas.

True-wireless oordopjes

True-wireless oortjes hebben iets eerder last van gehaper omdat er altijd 2 draadloze verbindingen nodig zijn. Meestal tussen de smartphone én tussen het linker- en rechteroortje.

Duurzaamheid van draadloze oordopjes

Bijna alle draadloze koptelefoons hebben een accu die hoe langer en hoe meer je hem gebruikt, steeds minder lang meegaat. Bij koptelefoons met een hoofdband kun je ze meestal niet makkelijk vervangen. Bij draadloze oordopjes eigenlijk nooit. Daarom is het goed om te letten op een lange accuduur. Die loopt alleen maar terug.

Accu vervangen

Vervangen door de fabrikant is soms mogelijk, maar de meeste leveranciers geven daar geen duidelijke informatie over. Bij Apple kost dit €55. Je krijgt dan Airpods met een nieuwe accu. Je oude Airpods worden gerecycled, omdat reparatie vrijwel niet kan. 

Draadloos geeft veel gemak

De belangrijkste reden voor draadloos is je vrij kunnen bewegen, en gemak. Dat is zeker veel waard. En draadloze oordopjes heb je al voor een bescheiden bedrag.

Bekijk: 
De beste draadloze oordopjes

Toch maar oordopjes met draad?

Oordopjes met een draad zijn nog altijd populair. De geluidskwaliteit is beter en de verbinding is betrouwbaar en stabiel. Goede modellen koop je al voor weinig geld. Ze hebben natuurlijk ook bekende nadelen. De kabel kan breken. En je moet ze regelmatig ontwarren. Bekijk de geteste oordopjes mét draad.

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.