Energielabel koelkasten
Arjen Oving Expert koelkastenBijgewerkt op:31 juli 2024
Strenger energielabel
Sinds 2021 is het energielabel veranderd. De klassen A+ t/m A+++ zijn verdwenen en koelkasten zijn opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Energieklasse A is hierbij het zuinigst en G het minst zuinig.
De energieklasse op het vernieuwde label is een stuk lager dan op het oude. Koelkasten die bijvoorbeeld eerst een A+++ kregen, hebben nu een B of C. Die koelkasten zijn natuurlijk niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast en strenger geworden.
In maart 2024 zijn de regels voor het energielabel bij koelkasten en vriezers nog strenger geworden. Fabrikanten mogen sindsdien geen koelkasten en vriezers met een F- of G-label meer op de markt brengen. En vanaf de zomer van 2024 mogen ze ook niet meer in winkels verkocht worden. Zo wil de EU stimuleren dat fabrikanten zuinigere koelkasten en vriezers gaan maken.
Verschillende volumes
Bij het bepalen van de energieklasse wordt rekening gehouden met het volume van de koelkast. En wordt het energiegebruik per liter van het volume van de koelkast gemeten. Dit geeft de energie-efficiëntie van een koelkast aan. Hierdoor kunnen ook grote koelkasten in een hoge energieklasse vallen. Ook al hebben deze absoluut gezien een hoger energieverbruik dan kleine koelkasten.
Let daarom ook op het jaarlijks energieverbuik dat op het label vermeld staat (kWh per jaar). Zo krijg je een idee van je toekomstig verbruik en kosten. Let op: het gaat om een indicatie, je echte verbruik kan hiervan afwijken.
Meetmethode
Fabrikanten volgen een door de EU voorgeschreven meetmethode om de energieklasse te bepalen. Bij deze methode blijft de deur van de koelkast dicht. Dat is niet erg realistisch.
Daarom meten we in onze koelkasttest ook het energiegebruik, maar doen we deur tijdens het meten wel een aantal keer open. Bij vrijwel alle koelkasten meten we dan een hoger verbruik dan wat er op het energielabel staat. Bij bijvoorbeeld vrijstaande koelvriescombinaties kan dit gemiddeld zo'n 70 kWh op jaarbasis schelen.
Verschil oud en nieuw energielabel
De schaal is veranderd in A tot en met G. De oude labeling gaf geen goede informatie meer. Mede doordat de vele plusjes het minder duidelijk maakten. De minst zuinige koelkasten scoorden bijvoorbeeld al een A+ label.
Door de nieuwe schaal en strengere manier van indelen zijn er nu nog maar weinig koelkasten met energieklasse A. Het is wel de verwachting dat fabrikanten meer nadruk op het energieverbruik zullen leggen bij innovaties, zodat ze meer modellen in deze hoogste energieklasse gaan produceren.
Geluid ook in een schaal
Het geluid dat de koelkast maakt wordt niet meer alleen in decibel (dB) weergegeven, maar is nu ook ingedeeld in vergelijkbare klassen van A t/m D. De stilste koelkasten scoren een A en de koelkasten die het meeste geluid maken een D.
QR-code
Op de labels staat een QR-code die je kunt scannen voor meer informatie over de koelkast.
Wat is hetzelfde gebleven?
Op het label staat nog steeds het verwachte energieverbruik per jaar in kWh. Het label vermeldt ook nog steeds het volume van het koeldeel en (eventueel) het vriesdeel. Maar de manier waarop deze gegevens zijn bepaald, is veranderd.