Een ledikant kiezen
Noëlle van der Weel Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:22 augustus 2024
Wieg of ledikant?
Een pasgeboren baby kan er zo hulpeloos en klein uitzien in een ledikant. Toch is een ledikant een uitstekende slaapplaats voor je baby. Ook in de eerste maanden na de geboorte. Je kunt natuurlijk ook voor een (veilige) wieg kiezen, maar nodig is dat niet. Zeker als je kind meer gaat bewegen is het veiliger om voor een ledikant te kiezen.
Afmetingen ledikant
- De standaardmaat voor een baby-ledikant is 60x120 cm. Daarvoor kun je heel makkelijk een passend matras vinden.
- De zijkanten van het ledikant hebben spijlen met een tussenruimte van 4,5 tot 6,5 cm. Dit is breed genoeg om vrij te kunnen ademen als je baby tegen de zijkant aan rolt, en smal genoeg om er niet doorheen te kunnen glippen.
- De zijwanden zijn, vanaf de bedbodem gemeten, minimaal 60 cm hoog en de spijlen lopen door tot de bodem. Als er geen matras bij geleverd wordt, moet bij de instructies vermeld staan wat de maximale dikte van het matras in het kinderledikantje mag zijn.
Bekijk ook:
Kooptips voor een babymatras
Verstelbare ledikantbodem
Een baby-ledikant met een verstelbare bodem is het fijnst. In de eerste maanden kan de bodem op de hoogste stand. Dan kun je makkelijk je baby uit bed halen. Zodra je kind zich kan optrekken of gaat zitten, monteer je de bodem in de onderste stand.
Zo voorkom je dat je kind uit het ledikant valt of klimt:
- Zorg dat er minstens 50 en liever nog 55 cm afstand zit tussen de bovenkant van het matras tot aan de bovenkant van het ledikant. Dit meet je op met de bedbodem op de laagste stand.
- Met de bedbodem In de hoogste stand is deze afstand 20 tot 30 centimeter.
- Gebruik de hoge stand alleen als je kind zich nog niet kan omrollen, optrekken of zitten.
Kies voor een lattenbodem. Die ventileert het best.
Bekijk ook:
Veilig slapen
Tweedehands ledikant
Een goed ledikant kan prima jarenlang mee. Veel langer dan dat je kind of zelfs kinderen erin zullen slapen. Een ledikant kan dus prima een tweede, derde of zelfs vierde leven mee. Koop je een gebruikte ledikant? Let op het volgende.
- Gebruik altijd een nieuw matras in een baby-ledikant. Voor een paar tientjes koop je al een prima matras.
- Zitten er geen scherpe randen, punten, schroeven of knoppen aan? Of splinters? Ga met je handen het hele ledikantje langs om te checken.
- Is het kinderledikant van hout? Check of het hout hard genoeg is om peuterende vingertjes en knagende en sabbelende mondjes te weerstaan.
- Check bij houten ledikantjes ook de verf. De verf mag nergens loslaten, bladderen, schilferen of gebroken zijn.
- Verf je het kinderledikant zelf? Gebruik dan verf op waterbasis. Schilder bij voorkeur een paar dunne lagen over elkaar. Deze laten minder snel los, mocht je kind op het hout sabbelen of bijten.
Veilige omgeving rond een kinderledikant
Zo houd je het ledikant veilig voor je baby:
- Zet een ledikant of wieg de eerste 4 tot 6 maanden bij je op de kamer. Een kind slaapt het veiligst in zijn eigen bed. Gebruik je toch graag een co-sleeper of aanschuifbedje? Lees dan eerst onze tips.
- Zet het ledikant niet bij een radiator of verwarming, anders kan je kind oververhit raken. De slaapkamertemperatuur is liefst niet hoger dan 18ºC.
- Laat je kind niet slapen naast of onder een open raam.
- Zet het bedje op ruime afstand van dingen waarin je kind verstrikt kan raken. Denk aan snoeren, koorden, een mobiel of gordijnen.
- Ventileer de babykamer regelmatig op momenten dat je kind niet op de kamer is.
Ledikant opmaken
Voor een veilig babybedje heb je geen speciale producten nodig. De volgende is het allerbelangrijkst:
- Let erop dat je baby het niet te warm heeft of kan krijgen.
- Gebruik de eerste tijd na de geboorte een deken en laken en maak het bedje 'kort' op, dus dat de voetjes bijna tegen het voeteneind liggen. Gebruik pas een slaapzak als de baby wat ouder is.
- Leg geen zachte, kussen-achtige spullen in het bedje, zoals een babynestje, knuffels, kussentjes of stootranden.
- Lees het 5-stappenplan Ledikant opmaken van KinderveiligheidNL.
Matrasbeschermer
Heb je een matrasbeschermer nodig? Zeker niet. Lees meer over de zin en onzin van een matrasbeschermer.