Gerechtsdeurwaarder
Bijgewerkt op:14 november 2024
De gerechtsdeurwaarder kan namens een schuldeiser geld opeisen. Een deurwaarder mag meer dan een incassobureau. Een deurwaarder mag:
- Officiële documenten maken en versturen.
- Een dagvaarding maken. Daarmee wordt je gevraagd om voor de rechter te verschijnen.
- Beslag leggen op je loon, rekening of eigendommen. Zodat de schuld kan worden afgelost. Hiervoor is wel een rechterlijke uitspraak nodig.
Gedragsregels deurwaarder
Deurwaarders zijn lid van de KBvG (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders). Hierdoor gelden voor deurwaarders extra regels: de gerechtsdeurwaardersverordening. Volgens deze regels moet een deurwaarder zorgvuldig zijn. Hij mag geen onnodige kosten maken. Ook mag hij niet dreigen met maatregelen die hij niet kan nemen.
Incasso
Gerechtsdeurwaarders hebben vaak ook een incassobureau. Het is dan onduidelijk of hij handelt als gerechtsdeurwaarder of incassobureau. Maar in beide situaties gelden de regels van de KBvG. En vanaf 1 april 2024 gelden ook de extra regels van de Wet Kwaliteit Incassodienstverleners.
Klacht over een gerechtsdeurwaarder?
Heb je problemen met een gerechtsdeurwaarder? Dan kun je die voorleggen aan de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam.
Je kunt ook een klacht melden bij het Bureau Financieel Toezicht. Dat is de toezichthouder. De toezichthouder kan niet op individuele klachten reageren. Maar een melding helpt hen wel te controleren of bedrijven zich aan de regels houden.
Lees ook:
Diensten van de Consumentenbond
Wij bieden onderstaande diensten aan voor hulp bij bijna alle consumentenproblemen. Bij kwesties over een incassobrief of dagvaarding van een deurwaarder kan de benodigde hulp net anders zijn. Door snel oplopende kosten heb je vaak weinig tijd. Bel daarom onze juridische experts voor advies.
We begeleiden je naar een oplossing
Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.