icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afkoop door de rechtsbijstandverzekeraar

Een rechtsbijstandverzekering sluit je af voor het geval je juridische bijstand nodig hebt bij een geschil. Ook al heb je dekking voor een geschil, je krijgt niet altijd juridische bijstand. De rechtsbijstandverzekeraar kan een geschil afkopen. Wat is afkoop en moet je ermee akkoord gaan?

   Bijgewerkt op:22 mei 2024

Rechtsbijstandverzekeringvergelijker

Wat is afkoop? 

Met een rechtsbijstandsverzekering verzeker je je tegen juridische hulp bij geschillen. Toch kan de verzekeraar besluiten het schadebedrag aan je uit te betalen. Dat wordt ook wel afkopen genoemd. Je wordt daarmee schadeloos gesteld. De verzekeraar hoeft daarna geen juridische bijstand meer te verlenen voor dat geschil.

De verzekeraar gaat niet zomaar over tot afkoop. Zijn de kosten die de verzekeraar maakt voor het in behandeling nemen van je zaak hoger dan het belang van de zaak? Dan zal de verzekeraar vaak kiezen voor afkoop. Dit is namelijk goedkoper. Om die reden is er in de polisvoorwaarden een afkoopregeling opgenomen. 

Je rechtsbijstandsverzekeraar kan afkoop al na de eerste beoordeling voorstellen. Maar soms is het niet direct duidelijk dat de kosten voor rechtsbijstand hoger zijn dan het belang van de zaak. Daardoor kun je ook een voorstel krijgen voor afkoop als je zaak al in behandeling is.

Voor- en nadelen geschil afkopen

Het oplossen van een juridisch geschil kan veel tijd en energie vragen. Ook al laat je het oplossen door iemand anders doen, je blijft betrokken bij het proces. Dit kan soms stressvol zijn.

Een voorstel tot afkoop kan dan een mooie oplossing bieden. De zaak kan dan worden gesloten en je hoeft hier niet meer bezig te zijn. Niet iedereen staat te springen om een afkoopvoorstel. Je kunt bijvoorbeeld een onbevredigend gevoel hebben, omdat de tegenpartij er zo wel erg makkelijk van af komt. En je voor je gevoel niet echt je recht hebt gehaald. 

Afkoop rechtsbijstandverzekeraar weigeren

Afkoop heb je niet voor het kiezen en kun je ook niet altijd weigeren. Besluit de rechtsbijstandverzekeraar het volledige bedrag af te kopen? Dan kun je niet eisen dat ze de zaak toch verder behandelen. Dit komt door de afkoopregeling in de polisvoorwaarden.

Afkoop tegen lager bedrag

Soms krijg je de keuze om de zaak af te kopen tegen een lager bedrag. Je wordt dan dus niet schadeloos gesteld. Deze keuze wordt vaak voorgelegd als de haalbaarheid onduidelijk is. Of je hiermee instemt hangt vaak af van het voorstel, het financieel belang en de haalbaarheid van de zaak. Ook emotie kan een belangrijke rol spelen. Soms valt er over de hoogte van de afkoopsom nog te praten.

Niet eens met afkoop

Ben je het niet eens met je rechtsbijstandverzekeraar? Ga dan het gesprek aan en probeer er samen uit te komen. Kom je er samen echt niet uit? Bekijk dan welke stappen je verder kunt nemen in ons stappenplan

We begeleiden je naar een oplossing

Heb je een probleem met een bedrijf? Er zijn 3 manieren om tot een oplossing te komen. We helpen je stap voor stap.

  1. 1. Stuur een brief

  2. 2. Bel onze expert

  3. 3. Bemiddeling