Wanneer je onze website bezoekt kunnen we informatie over je bezoek verzamelen door het plaatsen van cookies. Functionele en analytische cookies plaatsen we altijd, uit deze cookies kunnen we geen persoonlijke gegevens herleiden. Overige cookies die herleidbare gegevens bevatten plaatsen we alleen met jouw toestemming. We delen jouw persoonsgegevens nooit met derden, maar derden kunnen wel toegang tot jouw persoonsgegevens krijgen als je toestemming geeft voor hun cookies.
Vraag: Mijn vrouw koopt regelmatig vers verpakte gesneden andijvie bij Albert Heijn. Omdat ze bewust bezig is met de versheid, pakt ze altijd de zakken met de meest recente datum. Maar soms komt er een zurige geur uit de zak. Wat veroorzaakt die geur, en kan het kwaad?
Antwoord: Andijvie is van zichzelf al een klein beetje zuur. Na het snijden zijn celsappen, met daarin onder meer suikers, gemakkelijk toegankelijk voor de (volop) aanwezige bacteriën. Deze zullen zich dan te goed doen aan de suikers en daaruit onder meer melkzuur produceren. Daardoor kan het wat zurig ruiken. Dat is volstrekt ongevaarlijk, net als de bacteriën en het melkzuur in yoghurt. De kans dat er schadelijke bacteriën in andijvie voorkomen is heel klein, zeker als de groente volgens de voorschriften wordt bewaard.
Rijkelt Beumer, microbioloog Wageningen Universiteit Gezondgids 1, februari 2016