icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verkleurde geitenkaas

Vraag: Ik eet graag jonge geitenkaas, maar soms krijgt die een verkleuring van de korst die doortrekt in de kaas. Wat veroorzaakt die verkleuring en is de kaas dan nog veilig te eten?

   Gepubliceerd op:6 augustus 2024

Antwoord: Volgens de Nederlandse Geitenzuivelorganisatie komt het vaker voor dat geitenkaas een roze tot roodachtige tint krijgt bij de korst. Deze kan zich uitstrekken naar de kaas. De branche heeft onderzoek laten doen naar dit verschijnsel, maar een precieze oorzaak kwam hier niet uit. Wel bleek dat de kleurverandering geen risico vormt voor je gezondheid.

Het Voedingscentrum geeft aan dat de verkleuring met uitdroging te maken kan hebben. Als dat zo is, kun je de kaas nog veilig eten. Voor de zekerheid kun je de kaas goed bekijken, eraan ruiken en eventueel proeven om te beoordelen of die nog goed is.

Gezondgids 4, 2024

Terug naar het overzicht