icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Minder voedingsstoffen in groente en fruit

Vraag: Soms hoor ik dat groente en fruit niet meer zo veel vitamines en mineralen bevatten als vroeger. Dit zou komen door uitputting van landbouwgrond en door bestrijdingsmiddelen. Klopt dat?

   Gepubliceerd op:11 juni 2024

Antwoord: Het is lastig om de hoeveelheden vitamines en mineralen te vergelijken met die van vroeger. Er waren destijds minder nauwkeurige meetmethoden. Zeker is wel dat het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de biologische akkerbouw niet is toegestaan en dat daar veel aandacht is voor de bodemkwaliteit.

Verder zijn de conserveringstechnieken de afgelopen decennia sterk verbeterd. Dat komt de voedingswaarde ten goede. Zo doen producten in blik of pot en diepgevroren groente niet onder voor verse.

Thomas Cammelbeeck, expert Voeding bij de Consumentenbond
Gezondgids 3, 2024

Terug naar het overzicht