Windenergie: duurzame energie uit wind
Erik Snitselaar Expert energieBijgewerkt op:7 november 2024
Energieleveranciers
Energieleveranciers gebruiken de wind als energiebron. Maar de mate waarin zij investeren in windmolens en windenergie leveren, verschilt sterk.
Zelf windenergie opwekken
Het is ook mogelijk om zelf windenergie op te wekken met een kleine windmolen in je tuin of op je dak. Deze manier kent veel nadelen en is nauwelijks rendabel te maken.
Nadelen van een eigen windmolen
Een eigen windmolen heeft een aantal nadelen en is hierdoor eigenlijk niet aantrekkelijk.
- Het is veel uitzoekwerk vooraf. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergunningen?
- De aanschafkosten zijn hoog: afhankelijk van de grootte al gauw €10.000 of meer. Dit bedrag en de kosten voor onderhoud verdien je niet terug binnen de technische levensduur.
- Er is geen aankoopsubsidie van de rijksoverheid, zoals die er wel is voor bijvoorbeeld zonneboilers.
- De productie van een windmolen kost veel energie. Een kleine windmolen moet op een heel gunstige plek staan om dit te compenseren.
- Een windmolen kan geluidsoverlast veroorzaken.
'Stukje windmolen' kopen
Je kunt ook deelnemen in een coöperatie die een (grote) windmolen bezit. Je koopt dan een 'stukje windmolen'. De stroomopbrengst verrekent de leverancier met je verbruik, met uitzondering van de btw. De energiebelasting wordt deels verrekend.
De windmolen moet dan wel in de buurt van je huis staan. Vaak moet je klant zijn bij een bepaalde energieleverancier om deel te kunnen nemen in een windmolencoöperatie.
Duurzame leveranciers
Ook energieleveranciers gebruiken de wind als energiebron. Maar de mate waarin zij investeren in windmolens en windenergie leveren, verschilt sterk.