icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je elektrische fiets

Een accu is het belangrijkste onderdeel van een elektrische fiets. Maar hoe verleng je de levensduur? En moet je nou wel of geen helm dragen op een e-bike? Lees onze tips en adviezen.

1

Levensduur van de accu verlengen

Bij een gemiddeld aantal kilometers per jaar kan een accu al tussen de 3 en 5 jaar behoorlijk in capaciteit zijn afgenomen. Met deze tips verleng je de levensduur:

  • Zorg dat de accu niet helemaal leeg raakt. Laad hem op voordat de motorondersteuning uitvalt. Nog beter: houdt zo veel mogelijk 20% als minimum aan.
  • Laat de fiets nooit meer dan een paar weken met een lege accu staan.
  • Gebruik je de fiets een paar maanden niet? Bewaar de accu dan op kamertemperatuur en bij voorkeur ongeveer halfvol.
  • Laad de accu nooit op in de vrieskou. Neem hem mee naar binnen en laad op bij kamertemperatuur.
  • Stal de fiets het liefst op een plaats die in de winter niet te koud wordt en in de zomer niet te heet.
  • Pomp de banden regelmatig op en zorg dat de bandenspanning niet te laag wordt. Zo verminder je de weerstand en gaat je accu langer mee.
  • Kies de juiste versnelling, zodat je zelf optimaal energie levert.

Lees meer over:
Accu reviseren of vervangen.

Levensduur van de accu verlengen

2

Je e-bike verzekeren

In tegenstelling tot een speed pedelec, is verzekeren van een gewone e-bike niet verplicht. E-bikes zijn vanwege de hogere waarde helaas wel gewild bij dieven. Je loopt een veel hogere kans dat je e-bike gestolen wordt, dan je auto.

Ongeveer de helft van de e-bikes is tegen diefstal verzekerd. De meeste mensen verzekeren hun e-bike als ze hem kopen in de fietsenwinkel, terwijl dat niet altijd de goedkoopste optie is. Ook de voorwaarden tussen verzekeringen kunnen behoorlijk verschillen.

Naast diefstalverzekering kun je eventueel schade aan je eigen e-bike verzekeren (casco verzekering) of pechhulp erbij nemen.

Je e-bike verzekeren

3

Fietsnavigatie en laadpunten

Er zijn veel fietsnavigatie-apps en fietsnavigatiesystemen. Een app is goedkoper of zelfs gratis, al moet je er wel een smartphonehouder bij kopen. Voor A naar B-navigatie is Google Maps het beste, voor recreatieve tochten zijn bijvoorbeeld de gratis apps van ANWB fietsen, FietsKnoop en route.nl het proberen waard.

Laadpunten

Niets zo vervelend als een lege accu tijdens een lange fietstocht. Gelukkig zijn er overal in Nederland laadpunten. Neem wel altijd je eigen oplader mee, dat voorkomt schade en problemen. 

Op verschillende websites vind je een overzicht van laadpunten voor e-bikes, bijvoorbeeld laadpunten in: NederlandBelgie (Vlaanderen), en Duitsland. Je kunt ook gebruikmaken van de routeplanner van de Fietsersbond: vink onder locaties/POI's het vakje voor 'oplaadpunt e-bike' aan om ze op de kaart te zien.

Lees meer over:
Meer over fietsnavigatie

Fietsnavigatie en laadpunten

4

Onderhoud en reparatie

Een elektrische fiets moet je goed onderhouden. Het is verstandig af en toe aandrijfsysteem, versnellingen en ketting te (laten) controleren. Er staan namelijk meer krachten op dan bij een normale fiets. Achterstallig onderhoud is dan ook eerder schadelijk voor een elektrische fiets. 

Fietsenwinkel

Soms is de eerste beurt inbegrepen bij de prijs van de fiets als je die via een fietsenwinkel koopt. Veel fietsenmakers bieden verschillende typen onderhoudsbeurten aan: een basisbeurt en een uitgebreide onderhoudsbeurt. Let op: niet alle fietsenmakers onderhouden de elektrische onderdelen van elk merk. Dit komt omdat ze daarvan geen dealer zijn of de juiste uitleesapparatuur of onderdelen niet hebben.

Online kopen

Wil je een elektrische fiets online kopen? Het is verstandig om te kijken of de webwinkel onderhoudsbeurten uitvoert. Sommige webwinkels bieden de mogelijkheid om bij een bepaald bedrijf het onderhoud te laten plegen voor een gereduceerd tarief. Ga alleen naar een fietsenzaak waar de webwinkel een deal mee heeft gesloten.

Lees meer over:
Onderhoud van een elektrische fiets
Reparatie van een elektrische fiets

Onderhoud en reparatie

5

Veiligheid elektrische fiets

Fietshelm

Studies tonen aan dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig of dodelijk letsel vermindert met circa 60 tot 70%. Zeker voor kwetsbaardere groepen zoals kinderen en ouderen is een fietshelm verstandig. Goedgekeurde fietshelmen zijn er vanaf zo’n €20 tot ver over de €100. Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

Speed pedelecs

Gebruikers van een speed pedelec (een e-bike die ondersteund 45 km/h haalt) kennen een helmplicht. Bovendien is er een verplichte WA-verzekering en andere positie op de weg. Op Rijksoverheid.nl staat een toelichting op de huidige regels.

Lees meer over:
Fietshelmen
Helmplicht

Veiligheid fietshelm 1200x800

6

Duurzaamheid en levensduur

Hoe duurzaam is een elektrische fiets? Als vervanger van de gewone fiets levert hij meer gemak. Maar ook veel extra milieubelasting. Als je de scooter of auto vervangt - zelfs als die elektrisch zijn - is de e-bike een duurzamere keuze. De levensduur van een e-bike is wel veel korter dan die van een gewone fiets.

Afdanken

En wat doe je met je oude fiets als je een nieuwe hebt? De fietsenmaker kan de oude fiets innemen als je een nieuwe koopt. Je kunt je fiets ook wegbrengen naar een gemeentelijk inzamelpunt. En in veel plaatsen zijn werkplaatsen waar mensen met een verstandelijke handicap fietsen opknappen.

Lees meer over:
Afdanken van je oude fiets
De duurzaamheid en levensduur van e-bikes

Duurzaam accu ebike