icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Elektrische bakfiets kopen: waar let je op?

Een elektrische bakfiets is handig als je meerdere kinderen of veel spullen wilt meenemen op de fiets. Maak wel altijd een proefrit op een versie met én zonder ondersteuning. Verder vertellen we waar je op moet letten als je een elektrische bakfiets koopt.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:15 augustus 2024

Elektrische bakfiets: tweewieler of driewieler

Tweewielers

Voordelen:

  • Fietst meestal lichter dan een driewieler.
  • Wendbaarder: je hoeft bij het keren minder te steken.
  • Smaller dan een driewieler.
  • Fietst prettiger op hobbelig wegdek.

Nadelen:

  • Een tweewieler is langer en zwaarder dan een gewone fiets.
  • Veel eigenaren hebben problemen om de redelijk zware fiets op de standaard te krijgen. Controleer of de fiets een brede standaard heeft die je makkelijk kunt gebruiken.

Driewielers

Voordelen:

  • De bak is meestal groter dan bij een tweewieler.
  • De bakfiets is stabieler als de bak vol is.
  • Je hebt geen gedoe met een standaard.

Nadelen:

  • Hij is minder wendbaar, dus je moet bij keren meer steken.
  • Op hobbelige wegen worden de bestuurder en de inhoud van de bak stevig door elkaar geschud.
  • Een stoepje op en af rijden kan alleen haaks. 

Aandachtspunten elektrische bakfiets

  1. Maak een proefrit. Ga in ieder geval voor een fiets waarbij je goed zit en met je voeten bij de grond kunt. Als het je eerste bakfiets is, kun je misschien beter eerst een rondje zonder lading in de bak doen.
  2. Let vooral op de bakhoogte. Kleine kinderen moeten wel (met wat hulp) over de rand kunnen klimmen. Een te lage rand is gevaarlijk, omdat ze dan makkelijk uit de bak kunnen vallen. Een opstapje om een voetje op te zetten is ook altijd handig.
  3. Bij een motor in het achterwiel heb je vaak te maken met een derailleur. Dan kun je niet schakelen als je stilstaat. Dit systeem is op de lange duur ook onderhoudsgevoeliger. Een middenmotor met naafversnelling is het (duurdere) alternatief.
  4. Heeft de bakfiets een loop- of parkeerhulp? Dan rijdt de fiets met lage snelheid naast je mee, zonder dat je hoeft te trappen. Je bedient de fiets dan vaak met een knopje op het stuur.
  5. Heeft de fiets een houten bak? Controleer of deze niet van goedkoop geperst fineer is gemaakt. 
  6. Ga ook na of alles netjes is afgewerkt. Kinderen kunnen aan loszittende bedrading peuteren.
  7. Hoeveel kracht levert de motor? Voor het relatief vlakke Nederland voldoet een normale elektrische fiets al snel. Maar als je bijvoorbeeld wel een een steil viaduct oprijdt is het met een bakfiets prettig om wat extra kracht achter de hand te hebben.
  8. Een gewone bakfiets kun je (laten) ombouwen tot een elektrische bakfiets. Deze ombouwsets hebben vaak een bewegingssensor. Het nadeel hiervan is dat de ondersteuning pas werkt nadat je een halve trap hebt gedaan
  9. Zorg voor goede diefstalbeveiliging. Elektrische bakfietsen worden zelfs zo vaak gestolen, dat ze niet altijd te verzekeren zijn. Zet hem bij voorkeur aan iets anders vast, met een ART2-goedgekeurd slot. Bij sommige fietsmerken of verzekeraars kun je de fiets met GPS-beveiliging uitrusten. 

We hebben geen elektrische bakfietsen getest.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontvang nieuws, acties en tips in je mailbox. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop en weet je wat je rechten zijn. Al 500.000 lezers gingen je voor.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren.