icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2,3 miljoen foute apps

Google heeft in 2024 2,36 miljoen Android-apps uit de Play Store verwijderd. Reden: ze waren schadelijk. Is het wel pluis in de appwinkel? Google controleert de apps in de Store met AI, maar zelf moet je ook opletten.

   Gepubliceerd op:6 februari 2025

Google foute apps

Schrikbarend

De Amerikaanse techgigant verwijdert doorlopend apps uit de Play Store en doet dat al jaren. In 2023 waren dat er amper minder dan vorig jaar. Dat zijn schrikbarend hoge aantallen, al gaat het lang niet altijd om gevaarlijke apps. Volgens Google betrof het meestal apps die de algemene voorwaarden schonden.

Als een app onnodige toestemmingen vraagt, en daarmee de deur openzet voor schending van je privacy, is dat voor Google reden om die app te verwijderen of de toegang tot de Play Store te weigeren. En ook apps die geen informatie geven over de ontwikkelaar worden verwijderd. De Play Store wordt dus continu opgeschoond.

Vorig jaar blokkeerde Google ook meer dan 158.000 accounts van ontwikkelaars, omdat die zich niet aan de voorwaarden hielden of kwaadaardige apps via de Play Store probeerden te verspreiden. Het is een kat-en-muisspel. Malafide ontwikkelaars proberen hun apps in de Play Store te krijgen en Google probeert ze tegen te houden of op te sporen voordat ze schade kunnen aanrichten. Google gebruikt nu kunstmatige intelligentie om rotte appels op te sporen.

Zelf opletten

Google moet veel moeite doen om de Play Store schoon te houden. Vertrouw daar niet blindelings op en blijf zelf goed opletten voordat je een app installeert. We geven 7 tips:

  1. Installeer alleen apps uit de Google Play Store of de officiële appwinkel van de telefoonfabrikant, zoals de Galaxy Store van Samsung. Dat is nog altijd veiliger dan apps installeren uit andere bronnen. Trap niet in advertenties voor foute apps op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Standaard kan dat gelukkig niet. Check in Android of die blokkade inderdaad aan staat. Ga naar ‘Instellingen’ en typ in het zoekvak ‘Onbekende apps installeren’. Tik op deze instelling om er naartoe te gaan. De schuifjes moeten voor elke app uit staan.
  2. Kijk in de Play Store hoe vaak de app al is gedownload en bedenk dat tienduizenden downloads geen zekerheid geeft. Populaire apps zijn tientallen miljoenen keren gedownload, WhatsApp zelfs al meer dan 5 miljard keer.
  3. Check altijd de gebruikersreviews en let dan vooral op de negatieve en hoe vaak die een duimpje hebben gekregen van andere gebruikers. Juichend positieve recensies kunnen nep zijn. Geen of heel weinig reviews? Niet installeren!
  4. Controleer voor de installatie van een app of er geen onnodige app-permissies worden gevraagd. Klik op ‘Over deze app’, scrol naar beneden tot onder het kopje ‘App-info’ en klik op ‘App-machtigingen’. Het is verdacht als een foto-app sms’jes wil kunnen versturen, toegang wil tot je microfoon of altijd automatisch met de telefoon wil opstarten.
  5. Google Play Protect beschermt je telefoon tegen malafide apps, maar het is toch verstandig om daarnaast een losse antivirusapp te installeren. Intercept X van Sophos is volgens onze laatste test de beste gratis app.
  6. Houd Google Android bijgewerkt, net als al je apps. Als het goed is, worden je apps automatisch geüpdatet.
  7. Controleer af en toe de lijst met geïnstalleerde apps en verwijder de apps die je niet gebruikt of niet kent.