Donzen dekbed kopen
Bart Lucassen Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:6 november 2024
Dons en veren dekbedden
Dons is de pluizige laag onder de veren van watervogels, zoals ganzen of eenden. De meeste dons komt van eenden. Maar een donzen dekbed is bijna nooit van 100% dons. Meestal is een donzen dekbed voor een deel gevuld met veertjes. Hoe groot dat deel is, verschilt per dekbed.
- Dons versus veren
Dons is duurder dan veren, maar dat is terecht. Veertjes houden de warmte minder goed vast, laten lichaamsvocht minder goed door, zijn bijna 10 keer zo zwaar en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, die door de hoes naar buiten dringen.
- De verhouding dons en veertjes
Een 'donzen' dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. Anders mag het geen 'donzen dekbed' heten. Op het etiket van een dekbed staat vaak de verhouding tussen dons en veren. De percentages geven het deel van het totale gewicht aan. Dons is een beter vulmateriaal dan veren, dus het liefst wil je een zo hoog mogelijk percentage dons.
- Ganzendons of eendendons
Het dons en de veertjes in dekbedden komen van ganzen of eenden. Veruit het grootste deel komt van eenden. Ganzendons is duurder, maar scoort in onze test niet altijd beter dan eendendons. Sommige dekbedden gebruiken een mix.
Op het etiket moet staat hoeveel ganzen- en eendendons er in zit. Staat er alleen 'dons en veren', zonder het woord 'gans'? Ga er dan van uit dat de vulling 100% van eenden komt. Staat op het etiket 'zuiver ganzendons'? Dan mag er maximaal 10% eendendons in zitten. In een dekbed dat alleen 'ganzendons' vermeldt, mag maximaal 30% eendendons zitten.
Verantwoord dons?
Veel fabrikanten claimen dat hun dekbed met 'verantwoord dons' is gevuld. Maar is dons duurzaam, en vrij van dierenleed? Die vraag is lastig te beantwoorden.
Dierenwelzijn
In het verleden kwam dons vaker in opspraak. De dieren waar het materiaal vandaan komt zouden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden worden. Gruwelijke beelden kwamen via de media naar buiten. Denk bijvoorbeeld aan levend plukken, dwangvoeding en in sommige gevallen zelf het afknippen van de snavels.
Er zijn 2 keurmerken die 'verantwoord' dons beloven en dat soort praktijken uitsluiten:
Toch is het welzijn van de dieren nooit helemaal te garanderen. Keurmerken en officiële instanties kunnen nooit dagelijks controleren. En vaak worden eenden in grote getale gehouden, waardoor ze niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Niet elk donzen dekbed heeft een keurmerk voor verantwoord dons.
Bijproduct
Dat dons de directe aanleiding is voor dierenleed, is ook niet helemaal waar. Dons is namelijk een bijproduct van de bio-industrie. De vraag naar eenden- en ganzenvlees is de voornaamste reden dat eenden en ganzen in grote getalen worden opgehokt. Maar natuurlijk maakt de dons-industrie het houden van ganzen en eenden wel aantrekkelijker. Of dons op zichzelf zorgt voor meer dierenleed, is daarom lastig aan te tonen.
Duurzaamheid
Omdat dons afkomstig is van watervogels die gehouden zijn voor voedselproductie, levert dit enig milieuvoordeel op. Het hele dier wordt dan namelijk benut, en een deel van de vraag naar dekbedvulling wordt daarmee ingevuld.
Ook zijn donzen dekbedden als enige recyclebaar. Meerdere aanbieders bieden de optie om je oude donzen dekbed terug te sturen als je een dekbed van gerecycled dons koopt. Dekbedden van polyester, wol of Tencel moeten bij het restafval
Wel is dons nog altijd afkomstig uit de bio-industrie. En bio-industrie is slecht voor het milieu. Als je graag een zo duurzaam mogelijk een donzen dekbed wilt, koop dan een dekbed van gerecycled dons. Uit onze test blijkt dat dekbedden gevuld met gerecycled dons niet slechter zijn dan die met nieuw dons. Ook is het goed om zelf gerecycled dons aan te leveren.
Keurmerken dons
We vonden 9 verschillende keurmerken op de dekbedden uit onze test. Deze stonden vermeld op de etiketten. Vier gaan over dons. We zetten ze voor je op een rij, maar let op: we kunnen niet beoordelen hoe betrouwbaar deze keurmerken zijn. Op de website van Milieu Centraal vind je informatie over de betrouwbaarheid van sommige keurmerken.
- Responsible Down Standard (RDS)
Een keurmerk voor het welzijn van de eenden en ganzen waar dons en veren vandaan komen. - Down Pass
Een keurmerk voor het welzijn van de eenden en ganzen waar dons en veren vandaan komen. - Downplus
Een keurmerk voor de transparantie van de toeleveringsketen en productie van dons. - Downafresh greenLine
Geeft aan dat de vulling op een natuurlijkvriendelijke manier is geproduceerd. Deze voldoet aan de norm EN 12935, voor de kwaliteit en hygiëne van dons en veren.
Voor- en nadelen andere dekbedvullingen
Wil je meer weten over de voor- en nadelen van dons vergeleken met andere dekbed-vullingen? Lees meer over de beste dekbedvullingen.