icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Campingbedje kopen: waar let je op?

Een ideaal campingbed klap je simpel uit en neem je makkelijk mee. Maar het allerbelangrijkste is dat een campingbed veilig is voor je kind. Daarom doen wij strenge veiligheidstests.

1

Veiligheid voorop

Veiligheid is het belangrijkste bij het kopen van een campingbedje. Wij geven je tips om een veilig campingbedje te kopen. Hierop kun je zelf letten:

  • Is het bed diep genoeg? De afstand tussen de bovenkant van het matras en de bedrand moet minimaal 50 cm zijn.
  • Blijft het frame alleen staan als het vergrendeld is?
  • Heeft het inklapmechanisme een kindveilige sluiting?
  • Zijn de zijkanten luchtdoorlatend?
  • Kunnen de wielen op de rem gezet worden?
  • Zitten er geen gaten waar kindervingers in passen?
  • Is het gaas sterk en fijnmazig genoeg?
  • Is het bed netjes afgewerkt, zonder scherpe delen waar je kind zich aan kan bezeren?

In de winkel kun je letten op deze punten, maar je ziet daar niet of een bedje écht veilig is. Daarom doen wij strenge veiligheidstests, zodat jij een veilig campingbed voor je kind kunt kopen. We waarschuwen ook voor onveilige campingbedjes die niet goed uit onze test komen.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes met een goede score voor veiligheid (alleen voor leden)

Video: kooptips campingbedjes

2

Inklappen en uitklappen

Er zijn 3 methoden voor in- en uitklappen van campingbedjes:

  • Paraplu: je klapt het bedje uit, klikt de zijkanten vast en duwt het mechanisme in de bodem naar beneden. Inklappen doe je in omgekeerde volgorde. Deze methode vraagt de meeste oefening.
  • Campingtafel: je vouwt het pakket open en klapt de poten 1 voor 1 uit.
  • Pop-up: in 1 beweging draaien de buizen vanzelf in de juiste positie.

Ingewikkelde manieren om in- en uit te klappen kunnen je als ouder wanhopig maken. Het is dé eigenschap van campingbedjes waar gebruikers het meeste kritiek op hebben. Vooral als je een bepaalde volgorde moet volgen bij het opzetten en inklappen, geeft dat problemen. Gebruikers zijn het er in ieder geval over eens dat je veel moet oefenen en dat goede instructies daarbij belangrijk zijn.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes die je makkelijk kunt opzetten (alleen voor leden)
Campingbedjes die je makkelijk kunt inklappen (alleen voor leden)

campingbedje-paneltest

3

Vorm van het campingbedje

Rechthoekig campingbedje

De meeste bedjes zijn rechthoekig, maar er zijn ook vierkantere varianten. Die zijn breder en korter en lijken meer op een box. Maar ruime rechthoekige campingbedjes kun je net zo goed als box gebruiken.

Brede onderkant

Campingbedjes met een brede onderkant kunnen stabieler zijn. Maar door die brede onderkant sta je als verzorger wel verder naar buiten toe. Het kan daardoor moeilijker zijn om in het bedje te reiken om het bed op te maken. Ook het kind erin leggen en eruit halen is lastiger. Als de onderkant veel uitsteekt, kun je er bovendien sneller over struikelen.

campingbedje-zwart-halfrond

4

Langer bedje, langer plezier

Lang matras

Een campingbedje met een lang matras kun je langer gebruiken. We raden aan een bedje te kopen met een matras van minimaal 110 cm. Dit is handig, want een snel groeiend kind van 3 jaar kan al 110 cm lang zijn.

Kort campingbed

Bij korte campingbedjes is er al gauw te weinig ruimte bij het hoofd- en het voeteneinde. Maar als je weinig ruimte hebt, kan een kort campingbedje juist een goede oplossing zijn.

ST17264-0068-00_03

5

Compact formaat

Lang en smal of vierkant en dun

Rechthoekige bedjes vouw je op tot een lang en smal, maar vrij dik pakket. Vierkantere modellen vouw je op tot een vierkant en dun pakket. Bedenk wat je makkelijker vindt om te dragen en op te bergen.

Compacte campingbedjes

Als je op reis gaat, is het fijn als het campingbed weinig ruimte inneemt. In onze test berekenen we daarom het volume van het opgevouwen bed. Compact betekent niet altijd dat het bedje ook klein is. Vaak hebben juist de bedjes die compact opvouwen een normale lengte.

Bekijk en vergelijk:
Compacte campingbedjes (<35 liter)

campingbed-in-tas

6

Gewicht

Maximaal gewicht kind

In de meeste campingbedjes kan een kind van maximaal 15 kg slapen. Als de fabrikant geen maximumgewicht aangeeft, kun je uitgaan van 15 kg. Dit is gemiddeld voor een kind van 2 tot 3 jaar. Maar een zwaarder kind van 3 kan ook wel 20 of 21 kilo wegen. Let hier dus op bij gebruik.

De meeste ouders stoppen met het gebruik van een campingbed als hun kind 2,5 tot 3 jaar oud is. Op die leeftijd kan een kind ook in een normaal bed slapen. Toch blijkt uit ons panelonderzoek dat reisbedjes nog vaak gebruikt worden door oudere kinderen, terwijl dit eigenlijk qua gewicht niet kan. Campingbedjes voor zwaardere kinderen zijn vrijwel niet te koop.

Lichtgewicht campingbedje

Zoek je een lichtgewicht campingbedje (<8 kg), dan moet je het stellen zonder extra's zoals wielen of een commodeblad. Een campingbedje van gemiddeld gewicht weegt 8 à 10 kg. Hoe meer accessoires, hoe zwaarder het bed. Het zwaarste campingbed in onze test weegt met alle accessoires zelfs bijna 18 kg!

Bekijk en vergelijk:
Lichtgewicht campingbedjes

campingbedje-baby

7

Gebruiksgemak en schoonmaken

Gebruiksgemak

In de meeste babywinkels kun je campingbedjes uitgeklapt zien. Vraag of je het bedje mag inklappen, in de tas mag doen en weer opzetten om te kijken hoe dit gaat. Test ook of het bedje makkelijk te dragen is als het is ingeklapt. Een hoes met handvatten of schouderband maakt dragen makkelijker.

Bekijk en vergelijk:
Gebruiksvriendelijke campingbedjes (alleen voor leden)

Schoonmaken

Let op hoe makkelijk je het matrasje kunt schoonmaken. Sommige matrasjes zijn gemaakt van vuilafstotend materiaal, dat is handig. Kijk ook of de matrashoes in de wasmachine kan. Veel ritsen en naden maken schoonmaken moeilijker.

Bekijk en vergelijk:
Campingbedjes die je gemakkelijk kunt schoonmaken (alleen voor leden)

Video: hoe wij campingbedjes testen

8

Extra mogelijkheden

Campingbedjes kunnen verschillende extra mogelijkheden hebben. Sommige accessoires kun je later los bijkopen. Deze mogelijkheden komen vaak voor bij campingbedjes:

Lees meer over:
Extra mogelijkheden voor een campingbedje

Vergelijker Laptop Campingbedjes

9

Alternatief: slaaptentje

Er zijn ook slaaptentjes, zoals van Deryan en Nomad. Ze klappen uit en in met de pop-upmethode. Zo’n tentje is lichter, kleiner en makkelijker mee te nemen dan een campingbed. Een compact tentje past zelfs in een backpack voor een verre reis.

Een nadeel is dat je baby op de grond ligt en minder goed te zien is. Let ook op tocht bij de grond, bijvoorbeeld onder de deur. Daarnaast zijn deze tentjes minder stevig dan campingbedjes.

peuterbedje-deryan

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je meteen welke campingbedjes goed zijn. En óók welke je beter niet kunt kopen. Wel zo eerlijk.

Aanjagers Dossiers 1200x800-Campingbedjes

Test campingbedjes