Succes in strijd voor behoud schadevrije jaren
Joyce Donat WoordvoerderGepubliceerd op:17 december 2021
De autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars hebben een afspraak gemaakt (die ook wordt gevolgd door de níet-aangesloten verzekeraars Promovendum en National Academic). Die afspraak houdt in dat schadevrije jaren die door een overledene zijn opgebouwd, kunnen worden overgedragen op de achterblijvende partner.
Bij een echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap kunnen de schadevrije jaren tussen de ex-partners worden gesplitst. En wie uit het buitenland (terug)komt, kan daar opgebouwde schadevrije jaren in de meeste gevallen probleemloos meenemen naar Nederland.
Leaserijders kunnen met een verklaring van hun leasemaatschappij schadevrije jaren door de verzekeraar laten opvoeren in de centrale database Roy-data. Daarmee is het probleem van geen schadevrije jaren opbouwen tijdens het leasen opgelost. Maar schadevrije jaren die vóór de leaseperiode zijn opgebouwd kunnen consumenten nog wel kwijtraken.
Leasemaatschappijen aan zet
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond : ‘Wij zijn blij dat de meest prangende nadelen van het systeem worden gerepareerd. Maar nu zijn de leasemaatschappijen aan zet. We willen dat zij zich aansluiten op Roy-data zodat opgebouwde schadevrije jaren van vóór de leaseperiode ook automatisch behouden blijven. Deze vervallen nu vaak als de autorijder langer dan 3 jaar geen autoverzekering op zijn naam heeft staan.'
De hoogte van de premie voor een autoverzekering hangt voor een groot deel af van het aantal jaren dat een consument schadevrij rijdt. Schadevrije jaren zijn persoonsgebonden en staan op naam van de verzekeringsnemer.