Directe schadeafhandeling: schade claimen bij je eigen verzekeraar
Annet van den Berg Expert autoverzekeringenBijgewerkt op:23 juli 2024
Hoe werkt het?
Bij een ongeval tussen 2 motorvoertuigen met een Nederlands kenteken melden beide partijen schade bij de eigen verzekeraar. Het gaat dan om materiële schade en niet om bijvoorbeeld letselschade.
Ben je alleen WA-verzekerd? Dan neemt de verzekeraar de schade in behandeling als de andere partij mede of volledig aansprakelijk is voor het ongeval. Eventuele discussies over de aansprakelijkheid moet je dan met je eigen verzekeraar voeren.
Voordeel directe schadeafhandeling
Het voordeel van deze zogenoemde directe schadeafhandeling is dat je niet meer hoeft uit te zoeken wie de aansprakelijke verzekeraar is. Voorheen moest dat wel. Ook hoef je niet zelf met de aansprakelijke partij in gesprek. Dit zorgt voor een snellere afwikkeling van de schade. De betrokken verzekeraars regelen die vervolgens onderling.
Wel moet je zelf het schadeformulier nog steeds zo volledig mogelijk invullen, zodat de toedracht en situatie helder is. Verzekeraars geven er de voorkeur aan dat je de schade digitaal meldt op Mobielschademelden.nl. Dat zorgt voor een snellere schadeafhandeling.
Ben je niet tevreden over de schadeafwikkeling en dienstverlening? Dan kun je klagen bij de eigen verzekeraar of eventueel overstappen.
Consument mag zelf kiezen
Consumenten zijn niet verplicht schade te melden bij hun eigen verzekeraar.Ze mogen schade bij de aansprakelijke verzekeraar blijven claimen als ze dat liever willen. Het is eveneens mogelijk om je rechtsbijstandverzekeraar de schade te laten verhalen.
Ook voor schade aan campers en motoren
De directe schadeafhandeling gold aanvankelijk alleen voor particuliere auto's. Dat is in 2023 uitgebreid met campers en motoren. Verzekeraars hebben plannen om directe schadeafhandeling in een later stadium mogelijk te maken voor zzp'ers/kleinzakelijk. Ook zijn pilots gedaan met directe schadeafhandeling voor scooters en brommers. Het is nog niet duidelijk of dit een vervolg krijgt.