Autoverzekering kiezen: waar let je op?
In Nederland moet elke auto minimaal WA zijn verzekerd. Natuurlijk kun je je bijverzekeren, maar je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. We helpen je op weg bij het kiezen van de juiste verzekering en dekking.
Expert autoverzekeringen
1
Nieuwe autoverzekering afsluiten
Vergelijk autoverzekeringen
Vind je nieuwe autoverzekering via onze vergelijker. Je ziet binnen een paar minuten welke polis het beste bij jou en je auto passen. Je kunt vergelijken op premies en voorwaarden.
Belangrijk bij afsluiten
- Schadevrije jaren: je schadevrije jaren staan op de verzekeringspolis of vraag je op bij de autoverzekeraar, verzekeringstussenpersoon of bij Roy-data.
- Meldcode: je vindt de meldcode op het kentekenbewijs van je auto.
- Opzeggen: zeg je huidige autoverzekering op als je een nieuwe autoverzekering afsluit.
2
Welke dekking heb je nodig?
Je kunt kiezen uit 3 dekkingen voor de autoverzekering. Je hebt lang niet altijd de meest volledige dekking nodig. Een oude(re) auto uitgebreid verzekeren kan onnodig duur zijn. Over het algemeen geldt het volgende:
Dekking kiezen
Als je een dekking kiest, zijn de leeftijd en waarde van je auto belangrijk. Een andere belangrijke vraag is of je een financiële buffer hebt, voor eventuele schades. Twijfel je over de dekking die je het beste kunt kiezen? Wij helpen je.
WA (wettelijke aansprakelijkheid)
Deze autoverzekering is verplicht en verzekert je tegen schade aan anderen. Meestal kies je voor een WA-verzekering voor auto's vanaf 10 jaar oud vanwege de lagere waarde.
WA+ (beperkt casco)
WA+ (of beperkt casco) dekt naast de schade aan anderen ook schade van 'buitenaf', zoals door steenslag en storm. Meestal kies je voor WA+ bij een auto tussen de circa 6 tot 10 jaar oud.
Allrisk (volledig casco)
Voor een nieuwe auto tot circa 6 jaar oud is de meest uitgebreide allrisk-dekking (of volledig casco) verstandig. Als je schade zelf veroorzaakt, vergoedt allrisk óók schade aan de eigen auto.
3
Premie van je autoverzekering
De premie van je autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren, zoals dekking, leeftijd, postcode en woonplaats, schadevrije jaren, autotype en het aantal kilometers dat je jaarlijks aflegt. Aandachtspunten:
-
Jongeren veroorzaken vaker ongelukken en zijn voor autoverzekeraars risicovol. Daarom geldt vaak een eigen risico, premietoeslag. Er zijn ook verzekeraars die jongeren niet accepteren.
-
Oudere automobilisten worden door verschillende autoverzekeraars niet geaccepteerd of krijgen een premietoeslag. Wij vinden dit leeftijdsdiscriminatie.
- Rijstijlkorting is een beloning voor je rijstijl. Je kunt hiervoor bij een aantal verzekeraars terecht. Maar je kunt ook een toeslag krijgen en je deelt je gegevens.
4
Voorwaarden van je autoverzekering
Kijk niet alleen naar de prijs en dekking, maar ook naar de voorwaarden van autoverzekeringen:
- Ben je allrisk verzekerd en rijd je je auto total loss, dan ligt het aan de voorwaarden hoeveel je terugkrijgt. Sommige autoverzekeringen vergoeden de dagwaarde, andere de nieuwwaarde of occasion- of aanschafwaarde.
- Bij autodiefstal is de uitkering soms afhankelijk van de beveiligingsklasse.
- Let ook op het eigen risico bij de autoverzekering dat je standaard zelf betaalt bij schade.
5
Aanvullende autoverzekeringen
Inzittendenverzekering
Een eventuele inzittendenverzekering sluit je vooral af voor jezelf. Dus voor de bestuurder. Hiermee verzeker je jezelf en de passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, zoals bij invaliditeit.
Rechtsbijstand
Juridisch advies of rechtsbijstand is handig bij onenigheid over de schuldvraag bij een verkeersongeval. Ook kun je hulp krijgen bij het verhalen van allerlei kosten naast autoschade, zoals letselschade.
Pechhulpdekking
Pechhulp kun je aanvullend afsluiten bij je auto- of reisverzekering. Sommige autodealers bieden pechhulp tijdelijk gratis aan. Je kunt ook lid worden van een pechhulpdienst of gebruikmaken van 'losse' pechhulp.
No-claimbeschermer
Bij enkele autoverzekeraars kun je een no-claimbeschermer afsluiten om premieverhoging na eigen schade te voorkomen. Zo behoud je de no-claimkorting, maar je verliest wel schadevrije jaren.
6
Je tweede auto verzekeren
Bij veel verzekeraars kun je een tweede auto verzekeren met een 'tweede gezinsautoregeling'. Hiermee krijg je dezelfde no-claimkorting als bij de eerste auto of een andere premiekorting. Hier zitten vaak wel een aantal voorwaarden aan.
Denk hierbij aan een minimaal aantal schadevrije jaren, cataloguswaarde van de auto en een maximaal aantal auto's. Niet iedere verzekeraar heeft een tweedegezinsautoregeling.
7
Speciale autoverzekeringen
Oldtimer en youngtimer
Een oldtimer-verzekering is relatief goedkoop. Wat een oldtimer is, verschilt per verzekeraar. Er zijn ook enkele youngtimer-verzekeringen, speciaal voor auto’s van 15 tot 25 jaar.
Caravan
Een caravan kun je apart verzekeren met een caravanverzekering voor schade die je zelf maakt. Zit de caravan aan de auto vast, dan is WA-dekking van de auto voldoende bij schade aan anderen.