Hoe wij accuboormachines testen
Arjen Oving Expert accuboormachinesBijgewerkt op:3 september 2024
Boren
We boren veelvuldig in hout en metaal, en meten of de gaten juist zijn gemaakt en hoe lang het duurde. Daarbij zorgen we ervoor dat het hout waarin we boren van een vergelijkbare dichtheid is bij elke boormachine.
Ook gebruiken we steeds nieuwe boortjes van exact hetzelfde type per machine. Dit kost behoorlijk wat hout en boortjes per test, maar zo kunnen we de boormachines goed met elkaar vergelijken.
Bekijk welke accuboormachines als Beste uit de Test komen of vergelijk alle boormachines.
Schroeven
We testen met schroeven van verschillende lengtes en diktes en schroeven deze in hout en metaal. Hierbij meten we of de schroef juist in het materiaal geschroefd is, hoe lang dit heeft geduurd en hoeveel energie dat kostte. Daarnaast beoordelen we:
- Of je op lage snelheid kunt beginnen.
- Hoe goed de machine reageert op snelheidsveranderingen (indrukken of loslaten trekker).
- Hoe stabiel de machine is tijdens het schroeven.
Klopboorfunctie
Met de klopboorfunctie draait de boorkop én beweegt hij ook snel heen-en-weer in de lengterichting: het 'kloppen'. Heeft de boormachine zo'n klopboorfunctie, dan testen we deze vanzelfsprekend ook.
We boren meerdere gaten tot een bepaalde diepte in graniet en beton en met verschillende boordiktes. Daarbij meten we hoelang het duurt om een gat te boren. Halen we de gewenste diepte niet, dan meten we hoe diep het gat is geworden.
Accu en lader
Hierbij testen we hoe lang een accuboormachine kan boren en schroeven op de accu. Dat meten we zowel met een volle accu als met een accu die slechts 15 minuten opgeladen is.
Ook kijken we hoe snel de meegeleverde (snel)lader de accu weer oplaadt. Daarnaast meten we ook de zelfontlading van de accu. Dat is de afname in gebruiksduur wanneer je de machine niet gebruikt. En met een levensduurtest kijken we hoeveel de capaciteit van de accu afneemt als we deze 300 keer opladen en leeg laten lopen.
Gebruiksgemak
Voor het bepalen van het gebruiksgemak voeren we gebruikerstests uit. Verschillende personen beoordelen onder andere de bediening. Zoals linkshandigen en mensen met kleine handen. Hoe goed ligt de boormachine in de hand? Hoe goed kun je de trekker bedienen? En hoe makkelijk kun je het vermogen dat de boormachine dan levert 'controleren'?
Daarnaast wegen zaken als gewicht, stabiliteit en hoe goed de instellingen zijn aangegeven mee. Ook kijken we naar wat er meegeleverd wordt. Accuboormachines met 2 accu's in plaats van 1 scoren beter, en boormachines zonder koffer krijgen minpunten.
Degelijkheid en veiligheid
We koppelen de accuboormachines aan een permanente stroomvoorziening en we laten hem duizenden keren draaien. We simuleren hiermee jarenlang gebruik. Wanneer de boormachine ook een klopboorfunctie heeft, doen we ook een aparte duurtest met deze functie. Functioneert de boormachine hierna niet meer zoals zou moeten of heeft hij het helemaal begeven? Dan krijgt hij een lager cijfer.
Ook testen we op elektrische veiligheid en brandveiligheid. Is er op de machine niets aan te merken? Dan wegen we de veiligheid niet mee in het testoordeel. Bij een veiligheidsrisico krijgt de boormachine een lager cijfer.
Beste Koop
Bij het bepalen van de Beste Koop gaan we uit van sets met 2 meegeleverde accu's. Zit er maar 1 accu bij? Dan tellen we de kosten van een geschikte losse accu bij de aanschafprijs op. Het model met de beste verhouding tussen de testkwaliteit en de kosten voor een set met 2 accu's wordt Beste Koop.